Förflytta dig till innehållet

Dalsbruks Fabrik har nått milstolpe och byter vd – den kritiska tiden är förbi

Emilia Örnmark
Gammalt fabriksområde med port och skylten Dalsbruks Fabrik
Dalsbruks Fabrik har nu grunden i skick och det mesta av byggnadernas reparationsskuld åtgärdad. 15 000 kvadratmeter hallyta är fylld med stabila hyresgäster.

Bolaget Dalsbruks Fabrik har nått ett viktigt mål i sin utveckling och det har blivit dags att vända blad.

Tekniskt och ekonomiskt är nu verksamheten i skick och bolaget är redo för att övergå till en fas där man främst upprätthåller verksamheten och underhåller fastigheterna. Dock finns förstås intresse för vidareutveckling.

Dalsbruks Fabrik äger fler av de stora byggnaderna på Valsverksholmen i Dalsbruk, som tidigare ägdes av FN-steel och senare av dess konkursbo.

– Imagen, de yttre väggarna och utrymmena är nu i skick. Den kritiska tiden är förbi, och 80 – 90 procent av reparationsskulden är åtgärdad, säger vd Göran Eriksson.

I samma veva, mer exakt den första juni, byter bolaget vd. Eriksson stiger åt sidan och tar rollen som styrelseordförande, medan Mårten Nurmio blir vd.

Nurmio har varit med i bolaget från början som en av ägarna och som styrelseordförande. Han kommer som vd att finnas till hands på området och dirigera verksamheten då det behövs.

– Hittills har allting gått mycket bättre än målsättningen i vår strategi. Vi ligger åtminstone ett år före i tidtabellen. Vi har undvikit många fallgropar på vägen. Nu är grunden gjord och vi har stabila hyresgäster, säger Nurmio.

Två män i historisk miljöARKIV/Emilia Örnmark
Dalsbruks Fabriks nuvarande vd Göran Eriksson (till vänster) blir styrelseordförande. Nuvarande styrelseordförande Mårten Nurmio blir vd.

Ny kund hyr 3 000 kvadratmeter

På torsdagen skrevs ett hyresavtal om 3 000 kvadratmeter med en ny kund, efter vilket bolaget har totalt 15 000 kvadratmeter uthyrda. Dessutom förhandlar man om att hyra ut ytterligare 5 000 kvadratmeter.

Totalt förfogar man över 25 000 kvadratmeter, men några tusen kvadratmeter är svåra att komma åt och därför inte möjliga att hyra ut. Det betyder att ungefär 2 000 uthyrningsbara kvadratmeter återstår.

– Utnyttjandegraden är hög. Men det handlar ju främst om logistik, lager och om hamnen. Utrymmena vi har är stora, kalla hallar. Ett undantag är Teijolog och några till, som jobbar med produktion, säger Eriksson.

En lång och riskfylld väg att gå

Göran Eriksson kom in i bilden redan då det handlade om att förhandla loss FN-steels konkursbo från fabriksudden. Affären förverkligades år 2016, och Eriksson lovade då styra bolaget två år framåt, vilket ändå visade sig bli fyra år.

Sedan starten har vägen kantats av utmaningar, enorma projekt och risktagningar. Nedmonteringen av de gamla maskinerna, bland annat valsverkslinjen och annan utrustning som använts i fabriken pågick i närmare två år och sysselsatte då 30-40 personer. Totalt handlade det om 6 000 ton stål.

– Här fanns stora risker. Det hade kunnat gå snett om vi till exempel inte hade fått maskinerna sålda, säger Eriksson.

Nurmio håller med om att det var en av bolagets stora bedrifter.

Arbetet var klart i mars 2020, då nästa steg var att få hallarna i skick. En miljon euro investerades i ytterväggar, tak, golv och portar. Det var bråttom att få arbetet klart, eftersom spannmålsskörden skulle in under tak.

– Nu är det dags för investeringsfas två, som går på en halv miljon. Vi fortsätter med liknande projekt och så skaffar vi en bilvåg till, säger Eriksson.

Bolaget står för alla sina investeringar. Eftersom Dalsbruks Fabrik är ett fastighetsbolag och inte har egen produktiv verksamhet är det inte möjligt att få investeringsstöd.

Spannmål och hamnen viktigast

Den bransch som visat sig vara lukrativ för Dalsbruks Fabrik är lantbruksbranschen, främst gällande spannmål. Här finns redan de tre stora aktörerna Avena Nordic Grain, Lantmännen Agro och Hankkija. Även den nyaste kunden tillhör denna bransch.

Spannmålen sysselsätter tidvis tio till femton entreprenörer här, främst lokala. Hit kommer 1 000 lastbilar med spannmål i året och närmare 30 fartyg.

stort fartyg lastar i en hamnArkiv/Emilia Örnmark
M/S Tali i Dalsbruks hamn för att lasta spannmål. Foto: Arkivbild/Emilia Örnmark


Hamnen är förutsättningen för verksamheten vid Dalsbruks Fabrik. In i hamnen kommer bland annat konstgödsel medan spannmål och en del skogsprodukter går ut.

– Vi förväntar oss mer rörelse gällande skogsprodukter framöver. Det har varit ett sådant sug efter sådana att transporterna främst skötts med lastbil och tåg, vilket går snabbare än med fartyg, säger Eriksson.

Enligt honom står Dalsbruk för 10-15 procent av Finlands spannmålsexport, men man förväntar sig växa ytterligare i och med den nya spannmålskunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter