Förflytta dig till innehållet

FFC: Fler sommarjobb i år än i fjol – ökning inom alla branscher

Jeanette Östman/SPT
Någon som reparerar något på ett bord.
Kirsi Rasinaho, expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik vid FFC, gläds över att arbetsplatserna anställer fler unga sommarjobbare i år även om man inte når samma nivå som innan coronapandemin.

I sommar kommer det att finnas betydligt fler sommarjobb för unga än under förra sommaren. Antalet sommarjobb ökar inom alla fackcentralen FFC:s branscher.

Det visar en enkät som FFC gjort bland förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige.

Två tredjedelar, det vill säga 67 procent, av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige uppger att sommarjobbare kommer att anställas på den egna arbetsplatsen i sommaren.

I fjol var motsvarande siffra 56 procent. Då rasade antalet sommarjobb på grund av coronapandemin.

Enligt Kirsi Rasinaho, expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik vid FFC, tvingades arbetsgivare i fjol även inhibera sommarjobb som man redan kommit överens om.

”Det är glädjande att man nu vill anställa fler sommarjobbare till arbetsplatserna, även om vi ännu inte kommer att nå nivån som rådde före coronapandemin”, säger Rasinaho i ett pressmeddelande.

Året innan, 2019, uppgav över 70 procent av de förtroendevalda att sommarjobbare skulle anställas på deras arbetsplats.

Servicebranschen anställer unga

Mest ökar sommarjobben inom de privata servicebranscherna, där 66 procent av de som besvarade enkäten uppger att den egna arbetsplatsen kommer att anställa sommarjobbare.

I fjol var andelen 52 procent.

14 procent av de tillfrågade uppger att deras arbetsplats kommer att anställa sommarjobbare genom modellen ”Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant”. Modellen är avsedd för unga i grundskolan, tionde klassen och gymnasiet.

År 2020 var siffran 11 procent. År 2019 uppgav 19 procent att de använder sig av modellen.

Rasinaho anser att det är beklagligt att så få arbetsplatser utnyttjat modellen under de senaste åren.

”Det är viktigt att också unga under 18 år får arbetserfarenhet för det påverkar de ungas utveckling och självkänsla. I bästa fall kan erfarenheten från sommarjobbet hjälpa de unga att välja inom vilken bransch de vill studera. På det här sättet kan sommarjobbet direkt påverka de ungas framtida yrkeskarriär”, säger Rasinaho.

Enkäten genomfördes i maj och besvarades av 784 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter