ÅA-forskning: Pandemin rubbar vår konsumtion – hav av plastförpackningar hemma fick många att haja till

Har dina rutiner för att handla livsmedel och konsumtion ändrats under pandemin?
I så fall är du inte ensam, visar ÅA-forskningsprojektet Package-Heroes.
Inom forskningsprojektet studerade man pandemins effekter på användningen av livsmedelsförpackningar. Via en enkät tog man reda på åsikter angående både köpbeteende och hämtmat. Omkring 400 personer i olika åldrar svarade på den webbaserade enkäten som var öppen från juni till november 2020.

Över hälften av de som svarade uppgav att deras köpbeteende hade förändrats, dels på grund av att de ville undvika smitta men dels också på grund av att matkonsumtionen hemma hade ökat.
En tredjedel uppgav att de under pandemins första våg började undvika vissa produktgrupper som saknade förpackning, exempelvis frukt och grönsaker. Eftersom grönsaksförsäljningen under 2020 ändå ökade med nästan 10 procent antar forskarna att försäljningen av färdigförpackade grönsaker och frukter också ökade.
Nästan två tredjedelar uppgav att de under pandemins första våg köpte hämtmat från restauranger. De flesta svarade att de köpte hämtmat framför allt för att stödja restaurangerna och inte var rädda för virusinfektion när det gällde hämtmat.
En tredjedel uppgav att de under coronaepidemin ägnade mer uppmärksamhet åt hur förpackningen skyddar livsmedlen. Samtidigt funderade många på förpackningarnas miljöpåverkan. Över 40 procent av respondenterna hade märkt att det samlades mer livsmedelsförpackningar hemma än tidigare.
Bestående förändringar
Hela 80 procent av de som svarade på enkäten menade att förändringarna i deras köpbeteende är mer eller mindre bestående. Pandemin kan därför få långtgående följder för livsmedelskonsumtionen.
– När vi jobbar mera på distans innebär det att vi lagar mera mat hemma och köper mera hämtmat och snabbmat. Det påverkar också kraven på livsmedelsförpackningar, säger Nina Tynkkynen, biträdande professor vid Åbo Akademi och ansvarig för undersökningen.
Enligt studien ökade konsumenternas miljömedvetenhet gällande livsmedelsförpackningar i takt med att mängden förpackningsavfall i hemmen ökade. Mängden plast gav upphov till särskild oro.
– Om de vanor och trender som ledde till det här fortsätter också efter pandemin finns det skäl att skynda på utvecklingen och bruket av nya förpackningslösningar, såsom till exempel biologiskt nedbrytbara fiberbaserade förpackningar, säger Tynkkynen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.