Beachhandbollen får fotfäste – flera aktiviteter i centralparken i Pargas

Sju års väntan utmynnar i ny beachhandbollsplan i Pargas. Fundamenten för volleybollsplanerna ligger kvar så att man kan utnyttja alla planer vid behov.
Idén om en stadigvarande beachhandbollsplan föddes för många år sedan under förberedelserna för en av ÅIFK:s legendariska beach cup-turneringar på Erikvalla simstrand i Åbo. Jessica Ranta-aho fick frågan av en juniorförälder om man inte kunde tänka sig en egen beachhandbollsplan i Pargas.
Staden ställde sig positivt till idén, men förverkligandet lät vänta på sig. Beachhandbollsplanen (eller varför inte också beachfotbollsplanen på samma gång) började på allvar planeras förra hösten och färdigställs de närmaste veckorna då de redan beställda linjerna sätts på plats.
Samarbetsprojekt
Det handlar om ett samarbete mellan staden, Pargas IF:s handbollssektion, Pargas Rotaryklubb och lokala företag – samt en hel del talkoinsatser.
Jimmy Kronberg har i tiderna arrangerat flera beachfotbollsturneringar i centralparken och gläds över den nya möjligheten.
– Idrott i alla former har alltid legat nära hjärtat, därför gick vi med, konstaterar han.
Arnold Uschanoff från Praktia håller med och är gärna med och bidrar till att bredda utbudet för barn och unga i centrala Pargas.
För Pargas Rotaryklubb med president Curt-Olof Westén i spetsen ligger också ungdomsverksamheten högt i kurs.
Unikt i trakten
Staden har bidragit med arbetsinsatser och ny sand till hela beachområdet i parken medan kostnaderna för de fasta konstruktionerna såsom målen, linjerna och skyddsnätet delas på tre: Praktia, Skärgårdens brunnsborrning och Pargas Rotaryklubb drar alla sina strån till stacken på den fronten.
Ranta-aho från Piffens handbollssektion har koordinerat projektet.
– Så vitt jag vet är det helt unikt i våra trakter med en stadigvarande beachhandbollsplan. Vi har många ivriga juniorlag som står i kö då planen blir färdig och målen satts på plats, säger Ranta-aho.
Bollarna som används för beachhandboll är aningen annorlunda och ytan är ”plastigare” än på vanliga bollar. Beachhandboll spelas barfota eller strumpfota och i stället för att studsa bollen kan man lägga ner den på sanden eller rulla den.
– Det är främst barn och juniorer som är målgruppen, men det är förstås fritt fram för alla att pröva. Skolorna kommer säkert också att ha mycket nöje av planen. Det är betydligt tyngre att springa i sanden än inomhus i en hall, påminner Ranta-aho.
Aktiviteter passar i parken
Pargas stads grönserviceplanerare Daniel Falck är nöjd över ännu ett nytt, aktivt inslag i centralparken.
Samtidigt ser han det som positivt att användningsgraden av beachplanerna blir mångsidigare, eftersom det i praktiken endast varit under den större årliga turneringen som så gott som alla tolv planer varit i bruk samtidigt.
Något bokningssystem för planen gör man inte upp åtminstone i detta skede, utan det är fritt fram att spela för vem som helst – efter att planen är klar och målkonstruktionerna grävts ner.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.