Hotellen ekar fortfarande tomma på Åland – förhoppning om att fastlänningarna räddar sommaren

I april var antalet hotellövernattningar på Åland sammanlagt 2 600. Jämför man med april 2019 är det en nedgång med 77 procent, uppger Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Samtidigt är det första gången sedan februari i fjol som antalet övernattningar ökat jämfört med motsvarande månad året innan. I april 2020 var antalet övernattningar exceptionellt lågt på grund av coronaepidemin, endast 650.
Camilla Linde är delägare av Hotell Cikada i Mariehamn. Hon säger att den stundande säsongen ser bättre ut än i fjol, då det var riktigt dåligt. Men hon säger att det ännu är en lång väg innan man kommer upp i en normal nivå.
— Om man jämför med för två år sedan är bokningsläget betydligt, betydligt sämre. Det är mycket avbokningar, säger Linde.

Under de senaste veckorna har det börjat dyka upp några enskilda bokningar. Men alla skolresor, sportresor och katalogresor charterresor som vanligtvis brukar infalla under försäsongen har fallit bort, berättar Linde.
Fler turister från fastlandet
Linde tror att läget kan ljusna efter midsommar. Dessutom säger hon att det ser ut som att turisterna från fastlandet har ökat, vilket enligt henne är glädjande.
Om man ser på julimånad ser det väldigt bra ut. Jag kan inte påminna mig om att vi någonsin har haft så här bra förhandsbokningsläge.
Ann-Louise Djupsund, vd vid Hotell Arkipelag
Precis som Linde säger Ann-Louise Djupsund, vd vid Hotell Arkipelag i Mariehamn, att många resegrupper har fallit bort i juni, men även hon berättar om ett ökat intresse från fastlandet.
— Om man ser på julimånad ser det väldigt bra ut. Jag kan inte påminna mig om att vi någonsin har haft så här bra förhandsbokningsläge.
Dessutom säger Djupsund att gäster oftast stannar en till två nätter, men nu stannar många ända upp till en vecka. Hon tror att det ökade intresset beror på att många väljer att ersätta till exempel sin resa till Italien med en vecka på Åland.
Satsa på den inhemska turismen
Lasse Luoma driver Strandnäs hotell och Gröna uddens camping. Även Luoma säger att det är inrikesturismen som Åland får leva på i år. Enligt honom borde alla marknadsföringspengar riktas till den finska marknaden.
— Vi kommer inte att se några svenska turister. Eftersom hälften av turisterna på Åland är svenskar måste vi få till en ökning av turister från finska sidan för att kompensera det svenska bortfallet. Det är den åländska utmaningen.
Luoma säger att det inte fanns något behov av hotelltjänster i april och maj i år. Däremot ser det bra ut i juli och augusti även för Strandnäs hotell. Efterfrågan ökar för varje dag som går.
— Allting piggnade till efter att den finländska exitstrategin började diskuteras. Då började det dyka upp bokningar. Men det gäller inte maj och juni, säger Luoma.
Vad gäller campingen så tror Luoma på en bra sommar så länge vädret är fint. När gästerna bor i husbilar har de dessutom bättre möjligheter att hålla sig för sig själva.
Sofie Fogde/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.