Hård debatt om invandringspolitiken i riksdagen – ”Finland upprepar alla Sveriges misstag”

Det hettade stundvis till i plenisalen under riksdagens frågetimme på torsdagen.
Orsaken var den oro som oppositionspartiet Sannfinländarna uttryckte över att invandringen ökar och att invandrare är överrepresenterade i vissa brott.
Ämnet var speciellt aktuellt eftersom regeringen tidigare under torsdagen först godkände och sedan överlämnade till riksdagen den nya redogörelsen för landets inre säkerhet.
— Finland upprepar alla Sveriges misstag i snabb takt vad gäller invandringspolitiken. Det kommer att leda till samma utveckling som i Sverige: gatuvåld, narkotikabrott, gängbildning – listan är oändligt lång, sade Sannfinländarnas Jari Ronkainen.
Ronkainen sade att speciellt personer från Afrika och Mellanöstern är överrepresenterade i våldsbrotten.
Marginaliseringen måste få ett slut
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) medgav att det finns problem kring brottslighet och hon poängterade att frågan måste tas på största allvar, eftersom de som mådde dåligt redan innan coronaepidemin nu bara mår sämre.
Ohisalo sade att det centrala för att se till att våldbrotten i Finland inte ökar i framtiden är att se till att ingen marginaliseras.
— Vi behöver tätt samarbete mellan myndigheterna och det måste finnas trygga vuxna i skolvardagen. Vi måste bli bättre på att förebygga brott och olyckor. Vi vet att det är en liten procent i detta samhälle som begår brotten, deras välbefinnande måste stödjas.
Ohisalo poängterade att det hänger på beslutsfattarna att fatta de rätta besluten för att nyanlända ska integreras i samhället och därmed undvika marginalisering.
— Man kan prata om bra och dåligt invandringspolitik. Jag anser själv att dålig är då en del personer slussas till utkanten, fullständigt utanför och utan tillräckliga möjligheter till arbete, hälsovård och utbildning. Ju mer en person är delaktig i samhället, desto mindre är risken att hen kopplas till brott och olyckor.
Ohisalo medgav att integrationen i Finland inte fungerar felfritt i dag.
— Ni sannfinländare oroar er för detta, men ni har också motsatt er exempelvis förslag om att bygga mer bostäder i hyfsad prisklass och blanda befolkningen mer i bostadssamhällena. Ni är inte redo att stödja några sådana beslut som skulle lyfta en person som befinner sig i en svår situation.
Fel att generalisera
Statsminister Sanna Marin (SDP) ansåg att Sannfinländarna ger en felaktig bild av invandrare.
— Det är verkligen allvarliga frågor då våld sker i skolorna, på gatorna och i hemmen. Men jag anser att Sannfinländarnas anförande ger en felaktig bild av hurdana personer som bor i Finland. Det är inte så att alla som kommit hit är brottslingar, sade Marin.
— Vi måste ingripa i våldsbrotten, men det är fel att sannfinländare här och utanför riksdagen vill sända ut ett budskap om att alla invandrare är personer som inte passar i detta samhälle. Så är det inte!
Sannfinländarnas Sebastian Tynkkynen var ändå snabb med att rätta statsministern.
— Ingen ledamot i denna sal har konstaterat att alla invandrare skulle vara brottslingar. Ni är den enda som skapar den föreställningen i denna sal.
Kulturen under coronan
Också kulturbranschens situation under coronakrisen diskuterades under frågetimmen.
Flera oppositionspartier anser att regeringen inte tillräckligt väl tagit hänsyn till hur hårt branschen drabbats under pandemin. Bland annat Samlingspartiets Sinuhe Wallinheimo anklagade regeringen för att gå som katten runt het gröt och inte fatta några beslut för att underlätta läget.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) betonade att epidemin ännu inte är över, utan att läget i stället ser ut att försämras i landet. Hon lovade ändå lättnader för branschen så fort virusläget tillåter.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.