Stor del av kommunerna har klimatmål – naturmål inte lika vanliga
Av alla 309 kommuner i Finland har 206 satt upp klimatmål. Det betyder att två tredjedelar av kommunerna har en plan för att minska sina utsläpp. Enligt Sitra, som beställt undersökningen, är det vanligaste målet koldioxidneutralitet.
Av de 130 kommuner som siktar mot en koldioxidneutralitet har de flesta satt upp året 2030 som mål.
Utredningen visar att ambitionsnivån hos de 50 största kommunerna har ökat sedan 2018. Tidigare eftersträvade 16 av de 50 största kommunerna en koldioxidneutralitet medan mängden nu är 29.
Om kommunerna når sina klimatmål halveras deras utsläpp från 2018 års nivå fram till år 2035. Då skulle utsläppen minska med 20 miljoner ton. Det motsvarar över hälften av de utsläppsminskningar som Finland behöver för att nå sitt mål för koldioxidneutralitet fram till 2035.
I kommunerna orsakar uppvärmning och vägtrafik de största utsläppen.
Mål för naturarbete sällsynta
I utredningen tog man också fasta på kommunernas naturarbete. Det visar sig att tryggandet av den biologiska mångfalden inte är lika målorienterat och planmässigt som klimatarbetet. Endast var femte kommun har satt upp mål för biologisk mångfald.
Enligt Sitra finns kan kommunernas attraktionskraft höjas genom olika klimat- och naturåtgärder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.