Åbo Akademis nya utbildning till provisor väcker stort intresse – ny akademilektor började i maj

Åbo Akademis nya provisorsutbildning väckte stort intresse i vårens gemensamma ansökan till högskolorna.
Särskilt den utbildningslinje som omfattar både farmaceututbildningen på kandidatnivå och provisorsutbildningen på magisternivå lockade många sökande: totalt 129 personer tävlar om 5 studieplatser, enligt preliminära siffror från akademin.
Sett till förhållandet mellan antalet studieplatser och antalet sökande är den kombinerade farmaceut- och provisorsutbildningen den utbildningslinje vid Åbo Akademi där konkurrensen om studieplatserna är hårdast.
— Det ser väldigt bra ut. Vi blev glada när vi såg siffrorna, säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedelsutveckling samt ämnesansvarig för farmacin vid Åbo Akademi.
Statsrådet beslöt i fjol att bevilja Åbo Akademi rätt att erbjuda provisorsutbildning. Farmaceuter, som är en examen på kandidatnivå, har akademin utbildat i över 60 år.
Akademins nya utbildningsprogram för provisorer kör i gång i höst och kommer att ersätta det nuvarande magisterprogrammet som fokuserar på läkemedelsutveckling och medicinsk teknologi. De studerande som redan antagits till det nuvarande magisterprogrammet får tid att avlägga sin examen till slutet av 2024, vilket innebär att akademin har två parallella magisterprogram på farmaciämnet de kommande åren.
Stort söktryck till Åbo Akademis provisorsutbildning
Antalet sökande och antalet studieplatser vid utbildningslinjerna vid Åbo Akademis farmacienhet våren 2021:
Farmaceut (kandidatnivå): 117 sökande (30 förstahandssökande), 30 studieplatser.
Farmaceut och provisor (kandidat- och magisternivå): 129 sökande (25 förstahandssökande), 5 studieplatser.
Provisor (magisternivå): 70 sökande (44 förstahandssökande), 15 studieplatser.
Källa: Åbo Akademis preliminära antagningsstatistik
Nuvarande studerande har sökt
I vårens gemensamma ansökan erbjöd Åbo Akademi också 15 studieplatser som endast omfattar provisorsprogrammet, det vill säga magisternivån. Programmet lockade 70 sökande.
— I dagsläget har vi ännu inte uppgifter om vem det är som sökt, men jag vet att många av våra nuvarande magisterstuderande har sökt till provisorsprogrammet så att de kan byta till den utbildningen, säger Rosenholm.
Åbo Akademi har rätt att erbjuda 15 studieplatser per år till sitt provisorsprogram. I och med att akademin i år beslöt att därtill erbjuda 5 extra studieplatser som omfattar både kandidat- och magisternivån kommer man om några år att vara tvungen att åtminstone tillfälligt minska antalet studieplatser till provisorsprogrammet för att ha rum för dem som studerar till provisor hela vägen från kandidatnivån.
— Då kan vi bara erbjuda 10 nya platser på magisternivå, säger Rosenholm.
Hon påpekar dock att det ännu inte är säkert hur många sökande som faktiskt tar emot sin studieplats och börjar studera vid Åbo Akademi.
Ändringar möjliga i framtiden
Överlag är det möjligt att farmaciämnet vid akademin i framtiden gör ändringar i antalet studieplatser som leder till en provisorsexamen.
— Vi har totalt 15 platser per år till provisorsutbildningen. Dem kan vi fördela hur vi vill, säger Rosenholm.
— Det verkar som att den fulla femårsutbildningen var mest populär. Vi får se om vi bestämmer oss för att öka antalet platser där nästa år.
Rosenholm säger att det är osannolikt att Åbo Akademi inom överskådlig framtid skulle få rätt att erbjuda fler studieplatser till sin provisorsutbildning.
Anne Filppula ny akademilektor
Åbo Akademi anställde nyligen en akademilektor i farmaci för att starta och leda den nya provisorsutbildningen. Valet föll på filosofie doktor Anne Filppula. Hon har en apotekarexamen från Uppsala universitet och disputerade i klinisk farmakologi vid Helsingfors universitet år 2014.
Filppula tillträdde posten som akademilektor vid Åbo Akademi i början av maj.
— Min första tanke när jag sökte tjänsten var att det känns väldigt inspirerande att vara med om att skapa något nytt, säger hon.
Vid Helsingfors universitet har Filppula forskat i läkemedelsmetabolism och -transport, det vill säga hur läkemedel rör sig och bryts ner i kroppen. Hon hoppas kunna bedriva forskning om ämnet också vid akademin.
Det nationella urvalsprovet i farmaci ordnas i år den 2 juni. Förutom Åbo Akademi erbjuder Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet farmaceutisk utbildning i Finland.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.