Stora kast i skolkuratorernas elevantal – hälften av tiden går åt till elevernas mentala problem

Det finns betydande skillnader i hur skolhälsovården och psykolog- och kuratorstjänsterna ser ut i landets grundskolor. Det visar en enkät som Institutet för hälsa och välfärd och Utbildningsstyrelsen gjort.
Skillnader finns bland annat i hur tjänsterna är organiserade, vilka resurser de har och i arbetets innehåll.
Ett konkret exempel är hur många elever en skolkurator har på sitt ansvar. En fjärdedel av kuratorerna har hand om färre än 625 elever, medan en annan fjärdedel har hand om fler än 1 000 elever.
I snitt har en heltidsanställd kurator 837 elever på sitt ansvar. Motsvarande siffra för en skolpsykolog är 1 030 elever och för en hälsovårdare 515 elever.
Ojämlik situation
Enkäten pekar också på stora skillnader i hur samarbetet inom elevvården fungerar och i de konkreta arbetsförhållandena. En elevvårdare i enkäten arbetade på hela tio olika platser.
— Med tjänsterna som skolorna erbjuder kan man stödja och främja jämlikhet och på så sätt bland annat jämna ut skillnader i välbefinnande som beror på familjernas socioekonomiska situation. Nu kan alla skolor inte utnyttja denna möjlighet fullt ut, och den hjälp som eleven får kan variera väldigt mycket beroende på skolan eller elevvårdaren, säger överläkare Marke Hietanen-Peltola vid institutet.
Mentala problem stor del av arbetet
Elevernas mentala problem upptar en stor del av arbetet. Skolpsykologerna och -kuratorerna ägnar 54 respektive 50 procent av arbetstiden åt att sköta elevernas mentala bekymmer. Hälsovårdarna ägnar en fjärdedel av sin arbetstid åt det, medan skolläkarna endast ägnar 10 procent åt de mentala problemen.
Elevvården anser överlag att den har störst chans att hjälpa eleverna med sömnproblem.
Bekymmer som har att göra med ensamhet och elevens familj anses vara mer krävande, men i synnerhet kuratorerna anser att de har goda eller hyggliga möjligheter att hjälpa även på den punkten.
Enkäten genomfördes i höstas och gäller elevvården 2019–2020. Den besvarades av 845 personer som arbetar med elevvård. Svarsprocenten var 30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.