Kreativa lösningar inom nöjesbranschen — nyblivna cirkusartister i Åbo uppträder på Youtube

Kulturen är inte död trots den utdragna coronapandemin.
Kvinnorna som i år blir färdiga från cirkuslinjen på Åbo Yrkeshögskola uppträder i år med sina konstnummer, som består av allt från hårhängning till dans på linor, i showen Grande Finale som streamas på Youtube.
Rosa Laukkanen, en av de nyblivna cirkusartisterna, bjuder på konststycket Irregular Orbits. I sin föreställning förenar hon traditionella konster med rörelser som hon själv har konstruerat. Rörelserna utförs med hjälp av flera rockringar, (”hula-hula-ringar”).
Stämningsfull musik, skickligt ljusarbete och en magisk atmosfär kännetecknar Laukkanens show.
De övriga cirkusstuderandena som i år blir färdiga med sin fyraåriga utbildning tittar fascinerat på, och längtar samtidigt efter att själva få uppträda med sina egna stycken. Från och med kommande veckoslut är det även deras tur att skina.

Svårt att studera på distans
Cirkusstuderandena berättar tacksamt att de har fått tillbringa nästan hela 2021 på plats i skolan.
— En så här praktisk utbildning är så gott som omöjlig att genomföra på distans, säger Saila Jantunen som är en av årets examinander.
Jantunen har själv specialiserat sig på lindans och uppträder i sitt konststycke med kreativa hopp och stegsekvenser. Hon berättar om hur de under den första coronavåren, då studierna skedde uteslutande på distans, fick lov att utöva sin konst hemifrån. Då krävdes kreativa metoder.
— Jag fick ofta gå utomhus för att spänna fast en lina mellan två träd och sedan öva på den, berättar Jantunen.

Annorlunda framtidsplaner
Trots försvårade omständigheter på grund av pandemin har studerandena klarat av att bli färdiga med utbildningen inom utsatt tid. Framtiden förblir ändå osäker för Jantunen och Enni Kastari, som bland annat uppträder med stycket Suspense där hon förenar dans med att hänga från håret.
— Det här är utan tvekan en dålig tid för att bli färdig. Jag förväntar mig inte att få jobb inom mitt eget fält inom den närmsta framtiden, säger Jantunen.
Så för tillfället är det andra inkomstkällor som gäller. Jantunen säljer käpphästar som sin sidoaffär, medan Kastari hoppas på lärarjobb inom cirkusbranschen.
Både Jantunen och Kastari har ändå ambitiösa drömmar inför framtiden. Båda berättar om hur de en dag skulle vilja jobba på en kringresande cirkus, gärna inom Europa.

Showen visas på Youtube
De nyblivna examinanderna är måna om att göra det bästa av den rådande situationen.
De kommer att uppträda med sina konststycken i showen Grande Finale för en mindre publik på högst 10 personer. Dessutom kommer showen att streamas för allmänheten genom Taideakatemia Live-kanalen på Youtube.
Showerna kommer att ordnas regelbundet under en period på två veckor, med start i slutet av den här veckan. Showen består av tio konststycken och är ungefär 1,5 timmar lång.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.