Förflytta dig till innehållet

Åbosvenskar ska få psykologhjälp och neuropsykiatrisk handledning – den privata mottagningen Fyrklövern öppnar sina dörrar

Jan-Ole Edberg
två kvinnor i en soffa
Lena Lehvonen och Fanny Lindfors erbjuder privata psykologtjänster och neuropsykiatrisk handledning på svenska.

Klassläraren Lena Lehvonen och psykologen Fanny Lindfors i Åbo märkte att de har en gemensam syn på barn och unga och hur man löser deras utmaningar och problem.
De beslöt att starta eget, företaget Fyrklöver, som erbjuder privata psykologtjänster och neuropsykiatrisk handledning på svenska.

– Vi gillar att lösa utmaningar på ett praktiskt och konstruktivt sätt. Vi tänker också på samma sätt om saker och ting, säger de.

Fanny Lindfors är psykolog med examen från Åbo Akademi. Hon har jobbat inom barn- och ungdomspsykiatrin på Åland och som familjerådgivningspsykolog och skol- och studiepsykolog i Åbo stad. För tillfället är hon psykolog inom ungdomspsykiatrin vid ÅUCS.

Lena Lehvonen är pedagogie magister och arbetar som klasslärare i Cygnaeus skola. Hon är också legitimerad neuropsykiatrisk handledare.

Vi finns till för dem som behöver stöd och hjälp för att lära sig möta utmaningar i skolan och i vardagen

Lena Lehvonen

Vid sidan av sina ordinarie jobb erbjuder de stöd och verktyg till barn och unga med neuropsykiatriska svårigheter och personer med psykisk ohälsa. Det kan handla om barn och ungas vardag eller föräldraskap. Bland klienterna finns allt från barn i förskoleåldern till vuxna.
Fyrklöver erbjuder också utredningar kring adhd, autismspektrum och inlärningssvårigheter, men också kring tillstånd som ångest och tvångssyndrom.

– Vi finns till för dem som behöver stöd och hjälp för att lära sig möta utmaningar i skolan och i vardagen. Det handlar om skräddarsydda lösningar, säger Lehvonen.

Båda kompletterar varandra genom sina yrken. Lindfors erbjuder psykologiska utredningar och möjlighet till djupare samtal i hem- och skolmiljö medan Lehvonen ger konkreta praktiska tips om hur man löser problem och utmaningar i vardagen.

– De handlar om att strukturera vardagen, att hitta motivation och skapa rutiner, säger Lehvonen, som har lång erfarenhet från skolvärlden.
Tanken är att tjänsterna bildar en helhet där målet är att bygga upp en vardag och skolgång där barnet kan lyckas. Samma sak gäller för studerande och deras utmaningar i studielivet.

Behovet av hjälp är stort

– Illamåendet hos barn och unga har ökat, inte minst till följd av coronapandemin, säger Lehvonen.

Fyrklöver startade några månader innan pandemin bröt ut.
– Då vi startade hade vi ingen aning om vad coronan skulle föra med sig. Men nu ser vi effekterna, säger Lehvonen.

Speciellt för studerande med distansstudier är påfrestningarna stora.

– För många är ensamheten och att inte ha någon att prata med jobbigt. Många studerande har också ångest när de kommer tillbaka till närundervisningen, säger Lindfors.

Också behovet av psykologtjänster på svenska i Åbo är stort.

– Utbudet av den här typen av tjänster är begränsat. Vi märker att det finns ett tryck. Vi har inte aktivt marknadsfört oss, ändå har kunderna hittat oss oftast via bekanta, säger Lehvonen.

Båda påpekar att det är viktigt att man söker hjälp i tid.

– Den hjälp som vi ger är förebyggande stöd i vardagen. Har situationen hunnit gå väldigt långt är det andra instanser som tar vid.

För en del kan det kännas motbjudande att söka hjälp.

– Vi har märkt att det finns en tröskel. Men när man kommit över den känns det lättare. Många som kontaktat oss har konstaterat att de borde ha gjort det tidigare, säger Lehvonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter