Efter rasade stolpar i skärgården – nu ska sensorer varna Caruna för snö på elledningarna

I januari fällde snöstormen Toini tre stolpar i högspänningsnätet i Nådendals skärgård. Ledningarna föll i havet, och farleden mellan öarna Otava och Luonnonmaa måste tillfälligt stängas av.
Kosti Rautiainen, direktör för eldistributören Carunas elnätsenhet, säger att händelsen var väldigt ovanlig.
— Mycket snö och is satte sig snabbt på ledningarna som brast. Det ledde i sin tur till att stolparna föll.
Men, säger Rautiainen, de extrema väderfenomenen ökar. Fjolåret bjöd på 44 stormdagar, vilket är dubbelt så många än normalt.
När Caruna nu förnyar de förstörda stolparna satsar man därför på ett par nyheter: för det första ersätts sex gamla stolpar med fyra nya som är dubbelt så starka för att klara extremt väder.
Sensorer känner av snön
Den andra nyheten är teknisk. På ledningarna placeras små sensorer som känner av förändringar i ledningarnas lutning. Lägger sig snö på kablarna börjar dosorna luta, och informationen når Caruna i realtid. Är läget kritiskt kan bolaget rycka ut och putsa bort snön.

Caruna uppger att de är första eldistributören i landet som börjar använda den här tekniken. Bolagets underhållschef Petteri Palmumaa säger att tekniken testats i Finland redan i början av 2010-talet, men då var den inte mogen. Sändarnas batterier var stora och tömdes för snabbt, och signalen kunde bara skickas några få kilometer till en mottagare.
— Nu håller batterierna tio till femton år. Sändarna skickar informationen trådlöst till Digitas nya Lora-nätverk. Signalens räckvidd är hela eller tio till tolv kilometer men äter bara en tiondel av batteriets energi jämfört med den äldre tekniken, säger Palmumaa.

Konceptet kan exporteras
Bolaget har också utvecklat en metod att knäppa fast sensorerna i ledningarna från en helikopter eller drönare. Hela konceptet kan bli en exportvara, säger Palmumaa och Rautiainen.
Sensorerna registrerar rörelser på tre axlar, till exempel hur vinden svingar dem i sidled.
— Men intelligensen finns inte i själva dosan, säger Rautiainen. I början kommer systemet helt enkelt att larma om sensorn lutar mer än en viss vinkel. Men med tiden blir våra algoritmer som tolkar informationen bättre, då vi bland annat samkör dosornas signaler med information om vädret.
Det här öppnar samtidigt upp för att dosorna på elledningarna i framtiden kan tänkas bidra med information om väderleken.

Caruna fäster 15 sensorer på de aktuella ledningarna i Nådendal. Dessutom har man kikat på ett sextiotal andra platser i bolagets 88 000 kilometer långa elnät där dosor kunde placeras.
— Vi vill förstås trygga eldistributionen till kunderna, men den här tekniken är också kostnadseffektiv. Då man tänker på att det kostade en miljon att ersätta de fallna stolparna så inser man att sensorerna är vettiga, säger Kosti Rautiainen och lovar att satsningen inte höjer elpriset.
Själva sensorerna kostar endast cirka 70 euro styck.
Bereder sig på elboom
Rautiainen säger att Caruna i Nådendal samtidigt passar på att bereda sig för en exploderande elförbrukning. De nya stolparna är dimensionerade så att de kan få ytterligare ledningar på sig.
— Enligt en del uppskattningar kommer elförbrukningen i Finland att vara 50 procent större år 2035. Det främsta skälet är elektrifieringen av industrin, följt av elektrifieringen av uppvärmningen och trafiken.
Caruna sköter cirka 20 procent av landets eldistribution, med fokus på västra, sydvästra och södra Finland. Finland har 77 eldistributionsbolag.

Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.