Vasa ska fylla 71 befattningar inom småbarnspedagogiken – fick in 380 ansökningar från hela landet

Vasa stad har nyligen avslutat en intensiv rekryteringskampanj för 71 lediga befattningar inom småbarnspedagogiken.
— Allt som allt fick vi in 384 ansökningar. Vi är positivt överraskade, säger Hanna Valkeinen, servicechef inom småbarnspedagogiken.
Staden fick in ansökningar från hela landet – från Rovaniemi till Helsingfors. Valkeinen uppskattar att ungefär 75 procent av de sökande är behöriga.
Bland de lediga befattningarna fanns lärare inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik, barnskötare inom småbarnspedagogik, daghemsarbetare och korttidsvikariat inom småbarnspedagogiken – både på finska och på svenska.
Flest ansökningar, 125 stycken, fick Vasa stad till de 11 befattningarna som barnskötare på finska. Det har varit knepigare att hitta finskspråkiga lärare inom småbarnspedagogiken, uppger Valkeinen. Hon antar att det beror på att lärarutbildningen finns på svenska – men inte på finska – i Vasa.
Enligt Valkeinen har det varit svårast att hitta speciallärare.
— Vi har inte fått tillräckligt med behöriga ansökningar till de befattningarna. Det finns inte en sådan utbildning på finska i närheten av Österbotten. Det utbildas också i allmänhet alltför få.
Yngre barn
I huvudstadsregionen har bristen på småbarnspedagoger varit ett stort problem sedan 20 år tillbaka. Valkeinen säger att det är ett landsomfattande problem.
— Tydligen är vi inte en så dragningskraftig bransch, vilket är synd för de flesta trivs ändå bra. Vi är inte heller kända för att ha bra löner.
Förutom lönerna beror personalbristen i Vasa på att behovet av daghemsplatser ökar. I slutet av år 2020 fick cirka 3 500 barn dagvård i Vasa och under våren öppnades 2 nya daghem med 5 nya avdelningar.
— Allt fler yngre barn kommer in i småbarnspedagogiken, vilket vi ser som ett angenämt problem. Vårdnadshavare ser det som en positiv sak att barnen får träffa andra i en tidig ålder, säger Valkeinen.
— Avgifterna har också sänkts och den första augusti kommer en ny sänkning. Regeringen vill att barnen ska komma in i en yngre ålder.
I längden leder bristen på behörig personal till att pedagogiken lider.
— På politiskt håll borde man verkligen ta tag i den här saken och komma på en strategi som funkar nationellt, säger Valkeinen.
40 nya studieplatser
Ett initiativ som Valkeinen och hennes kollegor är väldigt glada över är den nya tvärvetenskapliga flerformsutbildningen inom småbarnspedagogik som startar i höst. I projektet deltar sju universitet.
Utbildningens syfte är att göra det möjligt för den som redan arbetar inom småbarnspedagogiken men saknar behörighet att avlägga kandidatexamen vid sidan av jobbet.
— Vår utbildning har Vasa som studieort, men det är en distansutbildning som man kan gå oberoende av var man befinner sig i landet, säger Anna Buss, projektledare för Nationell flerformsutbildning för lärare inom småbarnspedagogik vid Åbo Akademi.
— Det finns ett stort intresse för att studera på distans och vi är otroligt glada över att kunna erbjuda det, säger Mia Heikkilä, biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi.

Sammanlagt har 65 personer sökt de 40 nya studieplatserna som finns vid Åbo Akademi, vilket Buss ser som ett tecken på att intresset för att studera småbarnspedagogik ökar.
— Det finns ett stort behov av arbetskraft och därför vet sökandena att de kommer att ha arbete när de är färdiga med sina studier.
Heikkilä säger att ansökningarna till Åbo Akademis utbildningar inom småbarnspedagogik klart har ökat och tror att intresset beror på flera faktorer.
— Jag tror det både beror på att man kan studera utan att behöva flytta och på att behörighetskraven har ökat. Men också på att attityden till yrket börjar förändras. Småbarnspedagogiken får en allt större samhällelig plats och börjar ses som ett viktigt yrke.
Höjd lönenivå
Både Buss och Heikkilä hoppas att den nya flerformsutbildningen kommer att underlätta situationen för branschen och för pedagogerna.
— Jag tror absolut att den kommer att stärka fältet med pedagogiskt kunnande, säger Buss.
— Om man får mera kunskap om det område man arbetar inom tror jag också man trivs bättre med det, säger Heikkilä.

Heikkilä hoppas att flerformsutbildningen, som hittills är tänkt att bara utexaminera en grupp, får fortsätta.
— Vi måste få finansiering från staten, för det finns fler som vill bli antagna. Man måste ta småbarnspedagogiken på allvar.
Heikkilä säger också att lönenivåerna inte har hängt med de nya kvalitetskraven.
— Det borde ske en löneökning med tanke på det viktiga arbete som görs och eftersom kvalitetskraven har ökat. Varje år utbildar vi folk som tar båten över till Sverige eftersom lönenivåerna är bättre där.
Vilhelmina Öhman/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.