Förflytta dig till innehållet

Ny rapport: Brist på information ligger inte bakom smittspridningen av covid-19 i utsatta områden

Sofie Fogde/SPT
en person med blå jacka står vid en orange metro som rör sig snabbt
Många invandrare jobbar inom branscher där det är svårt att undvika kollektivtrafik. Enligt Nordregio är det framför allt socioekonomiska faktorer som står bakom smittspridningen i utsatta områden under coronapandemin.

Brist på information är inte den huvudsakliga orsaken till den höga smittspridningen i utsatta områden under coronapandemin. Det framgår av en ny rapport som Nordiska ministerrådet och Nordregio har publicerat.

Enligt Nordregio är det framför allt socioekonomiska faktorer och trångboddhet som har bidragit till att invånarna i utsatta, invandrartäta områden har haft svårt att följa rekommendationerna om fysisk distansering.

— Rapporten visar att tillgången till hälsa och hälsovård är ojämlik i Norden, säger Hjördís Rut Sigurjónsdóttir, forskare på Nordregio.

Forskarna har undersökt situationen i Oslo, Helsingfors, Köpenhamn, Stockholm och Malmö under pandemin.

— Vi har inte granskat enskilda stadsdelar i Helsingfors utan har i stället förlitat oss på lokal forskning, säger Sigurjónsdóttir.

Fallstudier med kvalitativa intervjuer gjordes i Rinkeby och Rosengård i Sverige.

— De evakueringsboenden som erbjöds i Sverige var för dyra och kunde inte utnyttjas av familjer med små ekonomiska resurser. I Norge var det få som kände till möjligheten att få flytta till evakueringshotell.

Nordregio understryker att det är omöjligt att jobba på distans inom till exempel service-, transport och hälsosektorn som sysselsätter många med utländsk bakgrund. Det går inte heller att undvika kollektivtrafik om man saknar bil eller inte har möjlighet att påverka sin arbetstid, skriver forskarna.

De digitala hälsovårdstjänsterna kan också trassla till det för många invandrare. Det går inte att boka en tid till coronatest på nätet om man saknar bankkoder, påminner Nordregio.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter