Mer virusdrabbade områden får trots allt inte fler coronavaccin – Egentliga Finlands Pietilä tar nyheten med ro

Enligt statsrådets förordning från tidigare i april skulle Institutet för hälsa och välfärd under maj månad förse svårt virusdrabbade områden med fler coronavaccin än andra områden där coronaläget är bättre.
Eftersom coronaläget förbättrats avsevärt i hela landet kommer det inte nu att bli någon omfördelning, bekräftar institutets överläkare Hanna Nohynek.
Enligt statsrådets förordning skulle omfördelningen ske först efter att riskgrupperna vaccinerats och endast om coronaincidensen i ett sjukvårdsdistrikt överskrider 100. Under april månads sista dag är incidensen högst, 98,2, i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Statsrådets förordning är i kraft endast till slutet av maj.
Nohynek tror inte att coronaläget kommer att försämras så kraftigt att omfördelningen trots allt skulle behövas. Dessutom växer vaccinleveranserna ständigt.
— I framtiden kommer Finland antagligen att ha fått så mycket fler vaccin att en åtgärd som denna inte är aktuell, säger Nohynek.
Svenska Yle var först med nyheten.
Ingen märkbar skillnad för Egentliga Finland
Egentliga Finland hörde till de områden som skulle ha fått mera vaccin på grund av det dåliga smittläget, men på grund av den sjunkande incidensen får regionen inga extra doser.
Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ser inte detta som en negativt nyhet. Istället gläds han åt att smittläget förbättrats så pass mycket att regionen inte behöver extra doser vaccin.
Enligt Pietilä rubbas inte regionen vaccintakt märkbart av de uteblivna extra doserna.
Han säger att mängden extra doser beror på flera faktorer, bland annat befolkningsmängden och hur illa smittläget är inom distriktet. Då han för en vecka sedan beräknade den extra vaccinmängden Egentliga Finland skulle få uppgick mängden till under 10 000 doser.
— Då är betydelsen ganska liten, eftersom det bara täcker två procent av vårt distrikt.
Lukas Söderqvist/ÅU
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.