Förflytta dig till innehållet

Ge nytt liv till din trädgård – en planerare kan hjälpa

Robin Sjöstrand
Hagman framför en stor samling barrväxter.

Våren kommer alltid att vara trädgårdsmänniskornas årstid. Det är då de vaknar ur vinterdvalan och det börjar klia i fingrarna att gå ut och ge liv åt den gråtrista verklighet som den mörka delen av året har påtvingat utomhusdelen av deras hem.

I och med coronapandemin är det populärare än någonsin att fixa sin egen trädgård. Det faller in i tidens ledord ”utomhus”, ”på avstånd” – och rentav ”hemester”. Att resor och fritidsnöjen begränsats drastiskt gör dessutom att de pengarna nu kan sättas på närmiljön istället.

Ett ökat intresse för trädgården har också märkts av hos trädgårdshandlarna, och Kimitoöbon Victoria Hagman, som jobbar som trädgårdplanerar på Viherlassila i Åbo, säger att det är en trend som till och med föregick pandenin.

– Det har märkts redan ett par år att folk vill satsa mer på sina trädgårdar, men det har blivit riktigt tydligt under coronan, säger hon.

En trädgårdplanerare är vad det låter som: någon som hjälper dig planera din trädgård. Oberoende om trädgården inte finns ännu, om den ska få en uppiffning eller om den ska göras om helt så kan trädgårdsplaneraren ge välbehövliga råd på vägen – eller helt planera trädgården från början till slut, om du hellre vill det.

Den som själv vill anlägga trädgården, men behöver inspiration och idélösning, kan anlita trädgårdsplaneraren för en illustrationsritning. Det innebär att planeraren ritar upp en plan över trädgården, hur den kunde se ut med former, funktioner och ytor i åtanke.

För den som vill ge över hela ansvaret är följande steg en trädgårdsritning, där planteringsplan och materialval ingår. En trädgårdsritning kan också användas som vid en offertförfrågan om anläggningen av trädgården.

Hagman sitter på en stol i ett stort växthus.Robin Sjöstrand
Här i växthuset träffar Victoria Hagman kunderna. Hon säger att det är hennes jobb att ställa de rätta frågorna så att kunden får det hen vill ha, trots att den inte vet vad den vill.

Hagman är hortonom till utbildningen, med inriktning på landskapsplanering, och hon har också utbildat sig till florist. Hon berättar att den vanligaste kunden hon har är ägare till trädgårdar som planeras för nybyggen.

När man planerar en trädgård är det första man ska göra att analysera tomten. Var finns solljuset och vilka tider på dagen? Var behövs insynsskydd och vilka andra funktioner vill man ha i sin trädgård.

– Växterna kommer senare, första stadiet handlar om att ge en funktionalitet åt trädgården. Jag förslår att man skapar en mood board åt sig, så att man får en helhetsbild av vad man söker efter.

Det är också viktigt att ge nivåer åt tomten, och att skapa rum, och bägge delar är något som borde ingå i den inledande planeringen.

Nivåer får man dels genom att marken anläggs i olika nivåer och dels med växter i olika höjd.

– En sluttande tomt kan man till exempel dela in i terasser för att ge plana ytor som kan utnyttja gården till fullo. Växtnivåerna är i princip tre: toppskiftet, som höga buskar och träd, mittenskiktet som utgörs av lägre buskar, barrväxter, prydnadsgräs och höga blommor, och slutligen marknivån, med marktäckande buskar och perenner, säger Hagman.

Japansk trädgård.Robin Sjöstrand
Österländska, och speciellt japanska, trädgårdar är populärt i dag. Där får ofta det enkla vara framträdande, med både form, färg och kontrast.

När det kommer till rummen i trädgården är tanken lite liknande som inomhus. Varje trädgårdsrum ska ha en funktion.

– Parkeringen är ett rum, entrén ett annat. Sedan finns till exempel uteplatsen, köksträdgården, komposten och lekplatsen. Ofta ser man hur till exempel parkering och entré flyter ihop, men jag tycker om att ha entrén skild, så att man känner att man går in i ett nytt välkomnande utrymme, säger Hagman.

Det gäller att med växtlighet eller andra medel, som staket eller spaljéer avgränsa rummen så att de känns hemtrevliga. Man kan också prata om att trädgårdsrummen har tak, och då handlar det om trädkronor eller träkonstruktioner som till exempel en pergola.

På större tomter kan man gärna hålla rummen nära huset, och låta de öppna ytorna finnas lite längre bort.

– Mindre tomter som radhustomter eller små egnahemshustomter kräver mera av den som planerar, eftersom det då blir mera viktigt att använda utrymmet till max och tänka på alla detaljer.

Ett större bonsaiträd.Robin Sjöstrand
Bonsaiträd kan vara ganska stora. De är oerhört gulliga och har intressanta former – men vill man ha ett ska man vara beredd att öppna plånboken. Men överlag fungerar barrträd bra i en trädgård om man vill ha vintergrönska.

Trädgården existerar också på vintern, poängterar Hagman.

– Vintern i Finland är lång och därför är det är bra att tänka på hur de olika trädgårdsrummen ser ut vintertid. Det finns gott om växter som håller sig också då. Barrväxter hör till mina egna favoriter, men för den som inte gillar dem, så finns också lövväxter som till exempel rhododendron som håller sig genom vintern. Prydnasgräs kan också vara riktigt fina på vintern, även om de torkar på hösten, säger hon.

Faktum är att vintern är den allra bästa tiden att planera en trädgård, helt enkelt för att det finns tid.

– För trädgårdplanerare är vintern lågsäsong. Det betyder att man kan göra ett hembesök ännu på hösten när det finns grönska kvar i trädgården, och sedan kan man göra klart planeringen under vintern. Det ger kunden möjlighet att påbörja arbetet direkt på våren, säger Hagman.

Stora häckar med olika trädgårdsstenar.Robin Sjöstrand
Färgen på de stenar man väljer att använda i sin trädgård spelar stor roll för helhetsintrycket.

Även om en fullvuxen trädgård kan vara mycket vacker, ser Hagman jobbet som trädgårdsplanerare mera som funktionellt än estetiskt.

– I första hand kommer funktionaliteten och sedan estetiken, då man planerar en helt ny trädgård. Men att skapa det estetiska hör ändå lika mycket till mitt arbete som att skapa funktionalitet.

Hemma på Kimitoön har hon själv en stor tomt, vilket har gjort att hon har fokuserat mest på att skapa rum.

– Vår tomt är stor och sluttar ner mot ett åkerlandskap, så jag det har varit mest utmanande att försöka skapa olika rum som känns avskilda.

Plantor av klätterrosor till salu.Robin Sjöstrand
Att låta rosor klättra upp för en spalje skapar en illusion av en vägg i trädgården. Den kan fungera både som avgränsare och insynsskydd.

Det tar tid innan en planerad trädgård kommer till sin rätt. När man planterar är det nämligen viktigt att hålla ett bra avstånd mellan plantorna, eftersom de kommer att breda ut sig. Hur länge det tar innan plantorna är fullvuxna beror på vad som har planterats.

– Är det mest perenner så tar det kanske ett par år innan trädgården ser ut som det ska, men till exempel barrväxter växer väldigt långsamt och där kan det ta riktigt länge innan trädgården är fullvuxen, säger Hagman.

En trädgård blir förstås aldrig färdig. Det är en levande helhet som ständigt utvecklas. Den ständiga benägenheten att växa är också viktigt att ha i åtanke när man planerar.

– Om man planterar ett träd eller en buske som blir hög, så måste man veta exakt hur stor den kommer att växa sig. Barrväxter till exempel växer visserligen långsamt, men om tjugo år kan den där häcken man planterat vara en rad med träd istället.

Planera din trädgård

  • Börja med att analysera din trädgård. Vad vill du använda den till? Dela upp den i ”rum” enligt användningsområde och planera rummen för sig. Ska där finnas en vacker entré? En köksträdgård?En uteplats/utekök? Rum för barnen att leka? Gör gärna en mood board för att få en helhetsbild av vad du är ute efter.
  • Notera hur solen rör sig över din trädgård. Inte bara under dagen utan också under hela året. Vilka lägen är utsatta och vilka är vindstilla?
  • Planera trädgårdens nivåer: träd, höga buskar och spaljéer/väggar med klätterväxter utgör den högsta nivån, var ska dessa finnas? Nästa nivå är den medelhöga, ungefär midjehög – var ska de placeras? Marknivån med perenner, marktäckare eller prydnadsstenar är den sista nivån. Här kan också eventuella dammar eller andra vattenkonstverk planeras in.
  • Först nu kan du välja växter. Tänk på att de ska passa in i dina nivåer och de förhållanden som råder där (sol/skugga, skyddat/utsatt). Tänk på att välja sådana växter som passar den mängd arbete du är beredd att lägga ner på trädgården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter