Rosi Djupsund och Riko Eklundh får medaljer och 2500 euro i dag

Svenska Folkskolands Vänners Hagforsmedalj delas också i dag och bland pristagarna finns två åbolänningar, Rosi Djupsund, Pargas och Riko Eklundh, Nagu/Helsingfors.
Rosi Djupsund får medaljen och 2500 euro med motiveringarna: Hon är verksamhetsledare för Kulturföreningen Katrina, som hon leder med framgång. Hennes engagemang i Katrina kammarmusik har lett till ett spontant intresse för gruppsång på alla plan och bidrar till en känsla av samhörighet och sångarglädje inom föreningen. Hennes doktorsavhandling “Hur härligt sången klingar” representerar med rätta sångens betydelse som kulturell förankring även i praktiken.
– Katrina betonas här, och bra så, säger hon när ÅU läser upp motiveringarna, som hon i intervjuögonblicket inte hade hört.
– Uppmärksamhet känns bra och pengarna kommer till användning, till exempel då jag ordnar en fest mot hösten, säger Djupsund som bor i Pjukala i Pargas sedan 10 år tillbaka.
I Svenskfinland är hon också känd som tidigare verksamhetsledare för musikfestspelen i Korsholm, som aktiv i musikutbildningsfrågor och hon är också ordförande för Åbolands sång- och musikförbund.
– Just nu är det mycket på gång , läger för barn och unga i Houtskär i juni, medan kulturföreningen Katrina ordnar opera i Mariehamn i juli och Katrina kammarmusik ordnas i augusti på olika håll på Åland.
– Vi tror på framtiden, säger Djupsund med tanke på pandemin.
Eklundh får medaljen för att han delar med sig av sitt kunnande och sin berättarglädje
Skådespelaren Riko Eklundh får också Hagforsmedaljen och 2500 euro.
Motiveringarna lyder: Eklundh har vid sidan av sitt framgångsrika värv som skådespelare i rikt mått delat med sig av sitt kunnande och sin berättarglädje både muntligen och i bokform. Med sitt intresse för historia har han på ett initierat och inspirerande sätt öppnat dörrar till såväl teaterns historia som vårt lands omvälvande skeenden. Också under rådande pandemi har Riko piggat upp med sin verbala berättarförmåga på sociala medier, och visat att historien både kan lära och roa.
– Jag sätter jättestort värde på medaljer överlag och priset. De facto tänkte jag genast jag hörde om det här att jag ska ägna ett avsnitt i mina Facebook-sändningar till medaljer, säger Eklundh som är på Sandholm i Nagu då vi talas vid.
Följande vecka fortsätter repetitionerna på en pjäs på Svenska Teatern, men premiären är uppskjuten till februari 2022. Prissumman gläder också Eklundh eftersom han ska vara tjänstledig från teatern flera månader, han har två bokprojekt på gång.
Hagforsmedaljen tilldelas också till Ria Heilä-Ylikallio, professor i svenska och litteratur vid Åbo Akademi i Vasa, till Tommy Olin, vd och lokalhistoriker, Purmo, Eva Sundberg, dialektforskare, Kumlinge, Åland.
Svensklärarpris på 5 000 euro ges till Kim Lindroos, universitetslärare vid Åbo universitet/Centret för språk- och kommunikationsstudier och Marita Mannfolk, lektor i svenska vid Åbo universitet, och till Marjo Fränti, Tammerfors universitet, Marjaana Halsas, Haaga-Helia Yrkeshögskola och Jessica Lindfors, Munkkiniemen yhteiskoulu.
Marika Parkkomäki och Catrin Wiik får vistelsestipendium till Lillholmen, Västanfjärd
Vistelsestipendierna på Lillholmen i Västanfjärd ges till en kulturarbetare och en bibliotekarie. År 2021 går vistelsestipendierna till Marika Parkkomäki, frilans skådespelare och dramapedagog, Helsingfors, för vistelse under perioden 15.5 – 14.7 och Catrin Wiik, bibliotekarie vid Nykarleby stadsbibliotek, Nykarleby, för vistelse under perioden 16.7−15.9.2021.
SFV delar också ut vistelsestipendier till Biskops Arnö, Bålsta, Sverige (författaren Nora Hämäläinen) och till Beijarholmen i Barösund, Ingå (Andraé Holmberg, lärare, Grankulla och Anni Ekström, daghemsföreståndare, Kyrkslätt)
Artikeln korrigerad 22.4 kl 13.25, gällande de evenemang Djupsund är med och arrangerar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.