Kan skärgården tävla med eliten i världen?

Åbolands skärgård eller Åbo skärgård. Finlands största och finaste skärgård har flera benämningar. Skärgården kan erbjuda allt som behövs för invånare, sommarbor och turister. Hur ser skärgården ut som turistdestination?
När vårsolen lyser vaknar skärgården till liv. Helt konkret märks våren genom att antalet bilar på butikernas parkeringsplatser ökar och många bilar har en båt på släp efter bilen. Även bryggorna fylls med båtar och restaurangerna öppnar sina dörrar och uteserveringar.
Coronaepidemin har ytterligare ökat intresset för skärgården. Fastigheterna har stor efterfrågan och år 2020 var ett rekordår för många fastighetsförmedlare. Ett ökat antal sommarbor betyder ett större antal kunder för alla företag. Sommarbor är det första steget till fritidsbor och kanske också till nya kommuninvånare.
Fritidsbor har redan länge haft en stor betydelse för det lokala näringslivet. När fritidsvistelsen har utökats med distansjobb stärks också det lokala näringslivet. Livskraften i skärgården kommer från näringslivet. Driftiga företagare utvecklar näringslivet och skapar nya arbetsplatser.
Skärgården erbjuder ett bra ställe att bo på. Skärgården har bevisligen också lockat många att tillbringa sin fritid i Åboland. Turismen i Åbolands skärgård har däremot inte ännu lyckats med att helt och hållet definiera vad man vill uppnå.
En känd turismprodukt i skärgården är Skärgårdens ringväg, som i år firar 25 år. Ringvägen är ett exempel på en lyckad produkt, som förenar den västra delen av Åbolands skärgård. Skärgårdens ringväg hittar man fint presenterad på webben, som en del av Visit Pargas. Det som man däremot inte hittar lika enkelt är en helhetspresentation av möjligheterna och utbudet i Åbolands skärgård.
Turismen är ingen enkel näringsgren. Turismen är en tuff näringsgren som kräver klara och tydliga koncept och hållbara ekonomiska lösningar. Turismen kräver i många fall också stora investeringar för att locka betalande kunder. Kundernas krav på anläggningarna har ökat och även önskemålen om utbudet av service har förändrats.
Basen inom turismnäringen utgörs av företagarna och företagen som bygger upp olika helheter. Det behövs både stora och små aktörer för att skapa en bra helhet. I Åboland finns många företag som erbjuder ett varierande utbud och högklassig service. Trots detta är det som någonting skulle saknas. Var finns den gemensamma ivern att tillsammans profilera regionen ännu bättre?
Vilken ambitionsnivå har man i Åboland inom turismen? Vill Åbolands skärgård vara distriktsmästare, finländsk mästare eller stå på prispallen i de olympiska spelen för turistdestinationer? Det är relevant att bestämma ambitionsnivån, annars blir det knaggligt att hitta en gemensam väg framåt.
Turismaktörerna är ett ganska brokigt fält av privata och offentliga aktörer. När fältet är brokigt kan det ibland också bli bråkigt. I olika samarbetsmodeller gäller det att hitta en balans mellan det egna intresset och det som är bäst för helheten.
Samarbete är alltid komplicerat, om inte hela tiden, så i alla fall ibland uppstår det tillfällen då allt inte löper friktionsfritt. Det gäller trots allt att satsa på ett brett samarbete. Ju flera samarbetsformer man hittar, desto bättre är det för Åbolands skärgård.
Profileringen av ett område och att skapa den rätta stämningen, så att besökare genast känner sig välkomna, kräver eftertanke och ibland också tur.
Den stora frågan är ändå: Vad vill man i Åbolands skärgård? Det gäller att balansera mellan småskalighet och massturism. Finns det realistiska chanser att driva en turismnäring också andra tider på året än mellan midsommar och skolstarten? Hur ska skärgårdens identitet formas?
Det är kanske identitetsfrågan som är en stor stötesten. Hur ska skärgårdens identitet formas och hur många identiteter behövs det? Ryms Naguborna mentalt under Visit Pargas varumärket? Hur kombinerar man Hitis skärgård med Kimito? Vilken är Åbos roll i sammanhanget? Ska Nådendal gå sin egen väg? Skulle lösningen vara ett Visit Skärgården varumärke?
Frågorna är många och nya frågor uppstår. Hur ser det ut för turismen i skärgården då vi går in i postcoronaepoken? Kommer intresset att åka utomlands att minska på antalet turister i skärgården? Åboland måste bestämma sig, vill man tävla med turismeliten eller nöjer man sig med bolagsserien?
Tack igen. Ett aktuellt tema. Bra inledning med Åbolands skärgård och Åbo skärgård. Trots allt bättre än vad Skärgårdsstaden försöker lansera.