Förflytta dig till innehållet

Strikta restaurangbegränsningar införs i elva landskap – slut på alkoholförsäljning klockan 17 och ingen middag efter klockan 19

Sofia Westerholm/SPT
Från och med måndag gäller nya strikta restaurangbegränsningar på många håll i landet.

”Det känns som att regeringen fattat detta beslut för att slippa sin kompensationsskyldighet.”

Linda Stenman-Langhoff, restaurangägare i Helsingfors


Regeringen har kommit med den förordning som restaurangägare runtom i landet ihärdigt väntat på. I förordningen fastslås vilka coronabegränsningar som ska gälla för restaurangerna då de får öppna igen på måndag.

Restaurangverksamheten begränsas enligt det striktaste alternativet som lagen om smittsamma sjukdomar ger möjlighet till i sammanlagt elva landskap. Dessa är Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Birkaland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland och Österbotten.

I landets övriga landskap är coronaläget bättre, och därmed också begränsningarna lindrigare. Dessa landskap är Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Savolax, Norra Karelen och Norra Österbotten.

Besviket branschförbund

Timo Lappi, vd för turism- och restaurangförbundet Mara, säger att begränsningarna är oskäligt strikta.

— Riksdagens social- och hälsovårdsutskott ansåg i sitt utlåtande att det är ett mycket hårt slag mot de restauranger som i huvudsak serverar mat att de måste stänga innan 21. Jag håller fullständigt med om det.

Lappi säger att förbundet hade förväntat sig att begränsningarna skulle lindras en aning efter att social- och hälsovårdsutskottet kom med sitt utlåtande, men så blev det inte.

— Vi är mycket besvikna, för de här begränsningarna leder i praktiken till att många ställen inte alls kan öppna. Folk kommer till restaurangerna för att äta middag först kring 19, men då måste en stor del av landets restauranger redan stänga. Det går inte ihop.

Enligt Lappi står restaurangerna som nu faller under de striktaste begränsningarna för omkring 83 procent av den totala omsättningen och helhetssysselsättningen i restaurangbranschen.

Man med glasögon och slipsTimo Niemi
Timo Lappi, vd för turism- och restaurangförbundet Mara, säger att begränsningarna som riktas mot landets restauranger är oskäligt strikta.

Maras senaste undersökning av restaurangägarnas framtidstro vittnar också om att många företagare ser dystert på framtiden.

Över 30 procent av de restaurangägare som drev ställen där mat utgjorde den huvudsakliga försäljningen uppskattade att de i oktober kommer att vara konkurshotade eller ha gått i konkurs. Beträffande restaurangägare som i huvudsak säljer alkohol var motsvarande siffra närapå 40 procent.

Lappi säger att Mara upprepade gånger har försökt få siffror från Institutet för hälsa och välfärd över hur stor andel av de bekräftade coronafallen som härstammar från restaurangerna, men institutet har inte levererat sådana siffror. Också riksdagens social- och hälsovårdsutskott hade enligt Lappi försökt få tag på motsvarande siffror, men de uteblev.

— Om man går in för så här strikta begränsningar mot en bransch så borde man åtminstone kunna ge ut exakta siffror som besluten grundar sig på, säger Lappi.

”Varför detta hemlighetsmakeri?”

Två andra som efterlyser klara siffror som besluten grundas på är Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff. Paret driver restaurangen Restaurant Jord i Helsingfors, en restaurang som lever på sina middagsgäster.

— Det känns som att regeringen fattat detta beslut för att slippa sin kompensationsskyldighet. Då restaurangerna varit stängda har staten varit skyldig att ersätta oss. Nu ska vi få öppna igen under förhållanden som gör det omöjligt att hålla i gång, och samtidigt försvinner kompensationen, säger Stenman-Langhoff.

Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff säger att det hade varit ärligare och rättvisare om regeringen i stället förlängt den pågående restaurangstängningen.

Paret anser att det hade varit både ärligare och rättvisare mot restaurangägarna att förlänga den pågående stängningen ifall Finlands coronaläge är så illa att man ännu inte kan tillåta restaurangbesök.

— I praktiken måste man vara en lunchrestaurang för att alls ha en chans att få det att gå runt under dessa begränsningar. Vi kan inte under ett par dagar ställa om och bli en lunchrestaurang i stället, säger Stenman-Langhoff.

— Dessutom är det inte lönt att verka som lunchrestaurang heller eftersom de flesta jobbar hemifrån och därmed äter sin lunch hemma, tillägger Langhoff.

Langhoff säger att han inte har något problem att förstå att man måste införa en del begränsningar för att skydda befolkningen mot en smittosam sjukdom. Han ifrågasätter däremot varför man inte kan vara mer öppen kring hur besluten fattats och varför en enskild bransch bestraffas så hårt.

— Jag förstår inte detta hemlighetsmakeri och dessa ologiska beslut som fattas gång på gång.

Restaurangbegränsningar i svårt virusdrabbade områden

Gäller från och med den 19 april i Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland, Satakunta, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland och Österbotten.

Alkoholförsäljning tillåts klockan 7-17.

Barer får ta emot en tredjedel av det normala kundantalet och de får vara öppna klockan 5-18.

Restauranger som i huvudsak serverar mat får ta emot hälften av det normala kundantalet och de får vara öppna klockan 5-19.

Restauranger får dock sälja hämtmat ännu efter stängning.

Alla kunder måste ha en egen sittplats. Karaoke och dans är förbjudet.

Restaurangbegränsningar i områden med bättre coronaläge

Gäller från och med den 19 april på Åland och i Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Savolax, Norra Karelen och Norra Österbotten.

Barer får ta emot hälften av det normala kundantalet.

Restauranger som i huvudsak serverar mat får ta emot 75 procent av det normala kundantalet.

Begränsningarna i kundantalet gäller inte på Åland.

Restaurangerna får vara öppna klockan 5-23.

Alkoholförsäljning är tillåten klockan 7-22.

Restauranger får dock sälja hämtmat ännu efter stängning.

Alla kunder måste ha en egen sittplats. Karaoke och dans är förbjudet.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter