Kårkulla – förvaltningshärdsmälta utan like

Fullmäktige i Kårkulla samkommun tillsatte i februari ett utskott som skulle utreda styrelsens förtroende. Resultatet av processen har ingen praktisk betydelse, eftersom utskottets mandatperiod nu har tagit slut.
Den politiska ledningen i Kårkulla samkommun är kaputt. En stor aktör i Svenskfinland har totalt misslyckats med att sköta sina lagstadgade administrativa uppgifter. Ett antal politiker måste titta sig i spegeln och dra sina egna slutsatser.
För Kårkulla samkommun kommer kommunalvalet i juni som en räddning. De nuvarande politiska organen i samkommunen, som inte är kapabla att sköta sina uppgifter, gör klokt i att göra så lite som möjligt, för att undvika ytterligare oklarheter och pinsamma situationer. Egentligen borde Kårkullas politiska ledning fokusera på att dricka kaffe under de återstående mötena och låta tjänstemannaledningen se till att endast absolut nödvändiga rutinfrågor finns på agendan.
Efter farsen kring samkommunsdirektören, kunde samkommunens politiska ledning ha valt en låg profil och fram till valet endast koncentrerat sig på rutinuppgifter. I stället för att lugna ner läget i Kårkullas politiska ledning, valde man att fortsätta med processer man inte kände till eller klarade av att hantera. Man kan fråga sig om det verkligen är så att ingen i något skede försökte stoppa processerna?
Är Kårkulla ett bevis på en ny politisk kultur? Det är viktigare att föra fram sin åsikt, än att ta reda på fakta i ärendet och samtidigt utreda hur förvaltningsprocesser i kommunala organisationer fungerar. En egen åsikt har alltid varit viktig och är fortfarande viktig, men den får inte åsidosätta fakta och vedertagna förvaltningsprocesser.
Även på nationell nivå har det kommit fram att kraftig politisk styrning försvårar lagstiftningsarbetet. Politiska ambitioner är viktiga, men de kan inte köra över rådande och etablerade förvaltningsmekanismer.
Samhällsfunktionerna, även de som Kårkulla handhar, är mycket viktiga för den servicebehövande målgruppen. Därför är det märkligt att en dylik organisation ännu, då vi lever på 2020-talet, kan ledas av personer som gör det utan insikt om egen oförmåga.
Kårkullas förvaltningsinkompetens visar att alla inte är lämpliga eller kunniga att sköta krävande förtroendeuppdrag. Det gäller att veta att man inte vet allt och att känna till att det nästan aldrig blir bra om man börjar improvisera inom ramen för det kommunala beslutsfattandet.
De ledande förtroendevaldas kommentarer kring utskottshärvan i Kårkulla är inte förtroendeingivande.
Kårkullas fullmäktigeordförande Christer Rönnlunds svar till ÅU beskriver uttömmande processen med tillsättandet av utskottet som skulle utreda styrelsens förtroende. På frågan om varför utskottet inte fick längre tid på sig att arbeta, svarar Rönnlund: ”Ingen förstod väl hur omständig proceduren var.”
Styrelsens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne säger att hon tycker hela historien är väldigt underlig och att hon inte förstår hur det kunde gå så här. Hon begriper överhuvudtaget inte varför utskottet fick så kort tid på sig att slutföra sitt arbete.
Fallet Kårkulla visar klart och tydligt att partierna inte klarat av att placera tillräckligt kunniga och kompetenta personer i samkommunens politiska ledning. Efter kommunalvalet måste partierna skärpa sig. Partierna måste noggrant överväga vem som kan skapa ordning och reda i samkommunen.
Med tanke på Kårkullas kommande behov och samkommunens integration i ett nytt välfärdsområde, borde samtliga nuvarande förtroendevalda i samkommunen låta bli att delta i Kårkullas förvaltning efter kommunalvalet.
Kårkulla behöver en nystart, även om Kårkullas tid som självständig organisation är på slutrakan. Kårkulla ska inom kort välja en ny samkommunsdirektör. Den nya samkommunsdirektören behöver ett gediget förvaltningskunnande för att stabilisera situationen i Kårkulla.
Även den nya politiska ledningen i Kårkulla, som tillträder efter kommunalvalet, måste känna till grunderna i kommunalförvaltningen och vara medvetna om politikernas roll i en kommunal organisation med dualistiskt ledarskap.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.