Förflytta dig till innehållet

Färre fall i alla åldersgrupper – möjligt att Astra Zeneca för yngre omvärderas

Jussi Toivanen/Statsrådets kansli
Det är ingen slump att coronasiffrorna går ner – det är ett resultat av restriktionerna och av att folk följer dem, säger myndigheterna. Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, och Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd informerade om coronaläget på torsdagen. Arkivbild.

Vaccinationsprogrammet har haft effekt och situationen går mot det bättre, men än är det inte läge att pusta ut. Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet informerade om det nyaste på coronafronten på torsdagen.

I jämförelse med hösten har dödligheten gått ner bland den äldre befolkningen, säger direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.

— Vaccinationsprogrammet tycks ha effekt, och ju längre vi kommer, desto bättre kommer vi kunna utvärdera situationen.

Av restriktionerna har speciellt stängningen av restaurangerna haft en inverkan, säger Salminen. Spridningen har gått ner i alla åldersgrupper, men speciellt bland unga vuxna.

Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, måste man trots det ljusare läget vara försiktig med att avveckla restriktioner.

När vaccineringarna framskrider och det blir varmt ute kan läget förbättras ytterligare – men bara om utgångsläget är gott.

— De kommande veckornas utveckling kan ha stor betydelse för hur sommaren blir.

Nedåtgående trend

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar 289 nya fall av coronaviruset på torsdagen. De nya fallen har minskat rejält under de senaste två veckorna, och speciellt gläds myndigheterna åt att incidensen gått ner i de större sjukvårdsdistrikten.

Den brittiska virusvarianten står nu för den största delen av smittfallen och även den sydafrikanska varianten vinner mark och utgör nu 7 procent av de nya smittfallen.

Förra veckan anmäldes över 2 500 fall till registret över smittsamma sjukdomar, vilket är nästan 750 färre än veckan innan.

Antalet patienter som behöver intensivvård har minskat under de senaste tre veckorna och belastningen har minskat också inom den övriga sjukvården. På onsdagen vårdades 180 patienter på sjukhus för covid-19, i jämförelse med 250 bara en vecka tidigare.

Ingen vanlig första maj

Det kommer inte att bli någon vanlig valborg, slår Mika Salminen fast. Nu gäller det att hålla smittspridningen i schack för att inte läget ska bli dåligt till sommaren, säger Salminen och avråder från vilt festande.

— Det vore en enorm risk att fira valborg som i normalläge. Det gäller att fira ungefär som i fjol, det är tråkigt men nu gäller det att härda ut.

Tidsplanen kan förskjutas

Astra Zenecas vaccin ges fortsättningsvis inte till personer under 65 och Johnson & Johnsons vaccin distribueras för tillfället inte. Nästa vecka vet vi mer, och det är enligt Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, möjligt att man senare kommer att omvärdera beslutet om Astra Zeneca.

Det är enligt honom svårt att avgöra vilken effekt oklarheterna kommer att ha på tidsplanen för vaccineringarna.

Klart är ändå att målbilden att vaccinera alla i arbetsför ålder före slutet av juni antagligen inte kommer att realiseras. Det kan handla om en fördröjning på två veckor, i värsta fall en eller två månader, säger Puumalainen.

Finland är i ett svårt läge på grund av den oklara situationen, säger han.

— Jag har förstått att regeringen och ministerierna kommer att slå fast någonting om den regionala fördelningen av vacciner under den närmaste tiden.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter