Gurgel, gurgel – ÅU testade det senaste coronatestet

Har du gurglat saltvatten förr?
Då vet du hur det känns att ta ett coronatest genom att gurgla.
ÅU fick möjligheten att pröva på gurgeltest, som den privata läkarstationen Terveystalo erbjuder sedan mars.
Jag anländer med fotografen till testområdet, på parkeringsplatsen vid Aningaisgatans mottagning. Maiju Pietilä, servicechef vid laboratoriet, tar emot oss, kollar mitt ID-bevis, och ger ett papper med instruktioner.
Så här långt inget ovanligt.
En provtagare hämtar en ampull och en spottkopp. Ampullen innehåller 10 milliliter koksaltlösning, som jag sprutar i munnen. Sedan är det bara att luta huvudet bakåt och gurgla medan jag sakta räknar ner från tio. Spotta. Klart.

Något testsvar blir det inte, eftersom provet inte skickas vidare till labbet. Då skulle jag bli tvungen att betala 198 euro (utan Kelaavdrag), priset som Terveystalo begär för PCR-analysen.
Pålitlig analysmetod – men hur pålitlig?
Prov från gurgeltest analyseras på samma sätt som ett ”vanligt” nässvalgtest, med resultat inom cirka ett dygn. PCR-metoden har visat sig vara den effektivaste. I Finland anses den pålitligare än antigentesten, de som ofta kallas för snabbtest.
I förundersökningar har Terveystalo jämfört resultaten från de två testmetoderna. I alla fall visade testen exakt samma, både för positiva och negativa resultat, berättar Piia Aarnisalo, Terveystalos laboratoriediagnostikansvariga.
Tytti Vuorinen, överläkare i molekylmikrobiologi och virologi vid ÅUCS, säger dock att signalen inte visat sig vara lika stark vid analys av gurgeltest som av nässvalgprov. Hon hänvisar till Institutet för hälsa och välfärd, som också jämfört olika testmetoder.
– Vi vet att gurgeltesten är okänsligare, och att det i vissa fall räcker lite längre att analysera dem, säger Aarnisalo.
Okänsligheten beror på att svalgprovet blir mer utspätt i koksaltlösningen, jämfört med att ta provet på en bomullspinne, berättar hon.

Vilket test ska du välja?
Därför rekommenderar både Aarnisalo och Vuorinen att personer med coronasymptom testar sig genom det bekanta nässvalgtestet, i linje med nationella policyer.
Som kompletterande testmetod kan gurgeltest däremot funka.
– Det finns många som är tvungna att testa sig flera gånger, ofta på grund av jobbet. För dem är gurgeltestet ett behagligare alternativ, säger Aarnisalo.
Gurgeltest lämpar sig också för den som har anlag för näsblödning, eller bara har obehag för långa föremål i näsan. Speciellt för barn är det skonsammare.
ÅU:s bedömning: Smidigt men dyrt
Sedan Terveystalo började med gurgeltest, har några tusen testat sig med den metoden. Jämfört med antalet som kör på ”traditionellt” test hos Terveystalo, 8–10 000 i veckan, är det marginellt.
Men intresse finns, och kundresponsen har varit positiv, säger Aarnisalo.
Enkelt och smärtfritt, blir ÅU:s vitsord. Men så länge gurgeltest bara erbjuds privat för en saftig summa är det pinne i näsan som gäller. I väntan på nya påhitt – eller på att pandemin så småningom ebbar ut.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.