Förflytta dig till innehållet

Många naturkameror sänder live igen – första fågeln kollade in fiskgjuseboet på Själö på måndagen

Klockan 8.08 landade första fiskgjusen på Själö. Foto: Skärmdump / saaristomeri.utu.fi/osprey

Ett säkert vårtecken är då olika naturkameror kopplas på och livesändningar inleds på webben. Nu kan man följa med fåglar, sälar, grävlingar, ormar – och många, många fler.

En av de mest kända lokala kamerorna visar ett fiskgjusebo på Själö. Det verkar inte som om någon ännu tagit boet i besittning, men på måndagen var där i alla fall en fågel som granskade platsen.

– Enligt kameran landade fiskgjusen i dag klockan 8.08. Nu får vi bara hoppas att de har en lyckad ruvning och att vi får följa med hur små blir stora! Senaste vår var den första observationen 5.4 och efter att boet var städat och fixat började ruvandet den 22.4, skriver Herrick Ramberg.

Fiskgjuse vid boSkärmdump / saaristomeri.utu.fi/osprey
Olof eller Malin – eller någon annan? På måndagseftermiddagen satt fiskgjusen vid boet på Själö. Foto: Skärmdump / saaristomeri.utu.fi/osprey

De tre senaste åren har varit tuffa i Själöboet. I fjol hade Olof och Malin, som de döptes till, tre ägg. Så försvann Olof den 11 maj, Malin stack några dagar senare. Sedan åt en kråka upp äggen.

Året innan hade samma fågelpar tre ägg, varav bara ett kläcktes.

År 2018 kollade flera fiskgjusar in boet, men ingen häckade där det året. 2011–2017 besöktes boet av samma par, Vasuri och Tilda, med varierande framgång. Nu är då frågan hur Olof och Malin ska klara sig i år.

Kameran upprätthålls av Åbo universitet.

Kollage med bilder från naturkameror på nätetSkärmdumpar
Övre raden: ”Norppalive” och saimenvikare, fiskgjusekameran på Själö och WWF:s fiskgjusekamera. Nedre raden: estniska Looduskalenders svarta storkar, Linnunpönttö Live och samma kanals holkkamera. Foto: Skärmdumpar

WWF:s ormar och fiskgjusar

Världsnaturfonden WWF har för närvarande två livesändningar, en från ett fiskgjusebo, en annan från en plats där det finns gott om våryra ormar – förutsatt att det är varmt nog.

Snart kan vi också förvänta oss att igen se Norppalive, de senaste årens stora WWF-succé från Saimen. Sändningen, vars första säsong var 2016, har lockat miljoner tittare att kolla in saimenvikare som kopplar av på en vilosten.

Kanalens stora kändis Pullervo visade sig inte i fjol, däremot fick tittarna se hur saimenvikare ibland gnabbades om vem som fick ligga på vilostenen.

Svarta storkar i Estland

Många tittar också på estniska Looduskalender, som var tidigt ute med högkvalitativa naturkameror. En av de mer populära kamerorna finns vid ett svart storkpars bo.

Det var de svarta storkarna som var i fokus då estländaren Gennadi Skromnov började bygga upp Looduskalender-sajten. Runöbon Skromnov fick ett nationellt naturskyddspris för sin sajt 2014.

Sedan finns det såklart en uppsjö av andra kanaler, som till exempel Youtube-kanalen Linnunpönttö Live, med fyra holkkameror och en fågelmatningsplats i samma sändning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter