Kristinegatans företagare tror på gågatuförsök – planerar samarbete för hur området kunde utnyttjas

Gågatuexperimentet i Åbo välkomnas av de företagare som verkar på Kristinegatan, på avsnittet mellan Eriksgatan och Slottsgatan.
– Det här var en verklig trevligt överraskning. Jag förväntar mig faktiskt ganska mycket då det gäller hur fint det kan bli, säger Mia Pihlasto, som driver ekosalongen Pure Orange.
Pihlasto tror inte att en gata som stängs för bilar upplevs som något dåligt av Pure Oranges kunder.
– Kanske det till och med finns de som nu får ögonen upp för oss, säger Pihlasto, som tycker att det blir skönt att för en stund bli kvitt den livliga trafiken.
Det viktiga är förstås att sommargågatan är sådan att också de som har svårt att röra sig kan ta sig fram, säger dottern Emma Pihlasto. Hon vill också avdramatisera frågan om bilar och parkeringsplatser.
– Det är bra att komma ihåg att det trots allt bara om ett experiment under två sommarmånader.

Idén om en sommargågata är strålande men det hela ska planeras noga, säger Martin Brandt, butikschef för musikaffären Levykauppa ÄX.
– Så länge transporterna och logistiken ordnar sig smidigt så är det en positiv grej för oss.
Brandt räknar med att gågatan kan ge de olika företagarna helt nya möjligheter till samarbete.
– Vi kompletterar varandra. Musik, mat och dryck hör ju ihop, säger Brandt och hänvisar till restaurangerna som ligger vid gatuavsnittet.
Han räknar med att planerna konkretiseras då företagarna vid Kristinegatan snart ska ha ett möte för att diskutera sommaren. Den stora frågan för hela experimentet är förstås hur virusläget utvecklas, säger Brandt.
– Summa summarum ser jag ändå klart positivt på det här.

Ytterligare en som är glad för experimentet är Fia Hollmén, som har fullt upp där hon står bakom disken i secondhand-affären Maanantaimarket
– Det här var positiv grej och jag är jätteglad, rentav tacksam för att det här blir av, säger hon.
Hollmén ser fram emot möjligheterna att få hitta på något gemensamt tillsammans med de andra företagarna då gatuavsnittet fredas för fotgängare.
De p-platser som försvinner är dessutom få, säger Hollmén. Det finns parkeringshus i närheten, dessutom brukar många ändå lämna sin bil några kvarter från centrum och sedan promenera, säger hon.
– Det att man inte kan parkera precis utanför dörren är inget desto större problem.

I företaget KUI Designs butik är mottagandet likadant: en sommargågata är en fin idé, säger Anna Hormio, en av företagets grundare.
– Som företagare ser jag det här som en mycket bra grej. Det är också riktigt trevligt med något positivt nytt bland alla coronanyheter.
Hormio räknar med att gatuavsnittet kan leva upp med besked i och med att det utgår en så viktig väg mellan åstranden och centrum.
– Det blir säkert livligt här ute i sommar och jag ser fram emot att också vi kanske kan öppna upp vår affär utåt.
Från idé till beslut
December: En projektgrupp som funderat på trivseln och förutsättningarna att röra sig till fots i Åbo föreslår att Kristinegatan blir en ”sommargata”, utan att mer exakt definiera konceptet.
Februari: Åbo stad ordnar en idéverkstad med företagare vid Kristinegatan, med målet att informera om målen och kläcka idéer.
Mars: Stadsmiljönämnden beslutar att biltrafik förbjuds på avsnittet mellan Slottsgatan och Eriksgatan i juli och augusti.
Mars: Åbo stadscentrumförening varnar för att en gågata i sommar kan ha negativa följder för verksamheten i Åbo centrum.
April/maj: Planeringsmöte för Åbo stad och företagarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.