Sjukvårdsdistrikten i Nyland och Egentliga Finland ger tummen upp åt riktade vaccinmängder – ”Vi har ett klart behov av att få mer coronavaccin”

”Vi är nöjda med lagförslaget eftersom vaccinerna kan riktas till sådana områden där smittläget är värst.”
Mikko Pietilä, ledande överläkare, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt
Regeringen beslutade på onsdagen att ett lagförslag om en förnyad vaccinationsordning skickas på remissbehandling som pågår till den 13 april.
Regeringen föreslår att hälsovårdsmyndigheterna ska prioritera vissa sjukvårdsdistrikt med svårare smittläge i distributionen av coronavacciner. Motsvarande lösningar har testats bland annat i Norge och Tyskland.
Som det nu är beaktas sjukvårdspersonalen, riskgrupperna och befolkningsmängden i de olika sjukvårdsdistrikten då coronavaccinerna distribueras.
Enligt det nya lagförslaget skulle hälsovårdsmyndigheterna också kunna beakta smittläget och belastningen av sjukvården i varje enskilt sjukvårdsdistrikt. I praktiken skulle fler doser coronavaccin levereras till sådana sjukvårdsdistrikt där incidensen överstiger 100 coronafall per 100 000 invånare under en period på två veckor.
— Det är för närvarande sju sjukvårdsdistrikt som uppfyller det här kriteriet. Birkalands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt hör från och med denna vecka också till den här kategorin, säger Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd.
Tiotusentals fler doser till HUS
Enligt Kontio har institutet ännu ingen kalkyl över vad den nya lagen skulle innebära med tanke på den konkreta omfördelningen av vaccindoser.
— Vi vet ännu inte hur lagen ska tillämpas i praktiken och hur vi ska balansera mellan befolkningsmängd, smittläge och belastningen av sjukvården i respektive distrikt. Därför är det svårt att ange exakta siffror i detta skede, säger hon.

På Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ligger man redan steget före.
— Enligt våra preliminära kalkyler skulle den nya lagen innebära att huvudstadsregionen skulle få cirka 20 procent mer coronavaccin än tidigare, säger Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
I praktiken skulle HUS få tiotusentals fler doser coronavaccin per månad.
— Till exempel Pfizer-Biontech levererar cirka 37 000 doser coronavaccin per vecka till HUS i april. Moderna levererar 10 000 doser per vecka och läget med Astra Zeneca är tills vidare oklart, säger provisor Mia Kallio på HUS.
Risk för överbelastade bokningssystem
I synnerhet Helsingfors, Vanda och Esbo skulle gynnas av den nya lagen.
— Lagförslaget är ett steg i rätt riktning eftersom de nuvarande kriterierna inte beaktar hur stor risken är att smittas av coronaviruset på olika orter i Finland. Sjukvården är redan hårt belastad i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Järvinen understryker att de nya spelreglerna kräver att kommunerna förbereder sig på en anstormning av nya klienter.
— Det är viktigt att de digitala bokningssystemen har kapacitet att klara av ett ökat antal bokningar och att kommunerna ser till att de har personal som kan trappa upp vaccineringstakten, säger han.
Det tar också sin tid innan Institutet för hälsa och välfärd kan anpassa distributionen av coronavaccin enligt de nya kriterierna.
— Till exempel Pfizer-Biontech kräver att man lägger in sin beställning med 2 till 3 veckors varsel innan coronavaccinerna levereras. Det kräver ganska stor framförhållning, säger Mia Kontio.
Coronavacciner distribueras för närvarande till 20 platser på olika håll i Finland.
— Med de övriga läkemedelsbolagens coronavacciner är det lite lättare eftersom de levereras till ett centrallager där omfördelningen kan ske snabbare, säger Kontio.
Alltför kort fönstertid
Den epidemiologiska expertisen i Åbo välkomnar också lagförslaget.
— Vi har ett klart behov av att få mer coronavaccin till Egentliga Finland eftersom smittläget är ganska svårt i vår region just nu, säger Mikko Pietilä, ledande överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Incidensen i Åbo är för närvarande 245,4 smittfall per 100 000 invånare.
— Vi är nöjda med lagförslaget eftersom vaccinerna kan riktas till sådana områden där smittläget är värst. Å andra sidan skulle den nya lagen inte heller stoppa leveranserna av vaccin till sådana områden som inte är hårt drabbade säger Pietilä.

Hans enda farhåga är att lagförslaget inte kommer att ha tillräckligt stor effekt i vår.
— Den nya vaccinationsordningen kommer inte att bita på den tredje smittvågen. Remissbehandlingen pågår till den 13 april och sedan dröjer det innan lagen godkänns i riksdagen. Därefter ska vaccinerna omfördelas. Eftersom lagen ska tillämpas endast till den sista maj ger det oss en fönstertid på endast två veckor, säger Pietilä.
Vilka områden behöver mer coronavaccin i Egentliga Finland?
— Det är främst Åbo med omnejd. Men även enskilda arbetsplatser som har plågats av epidemin kan komma i fråga.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har tills vidare inte gjort egna kalkyler på vad den nya lagen skulle innebära med tanke på mängden coronavaccin som ska levereras till sydvästra Finland i vår.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.