Fick inte spela matcher i TPS – nu är stjärnans form ett frågetecken inför hockey–VM

Coronasäsongen 2020-21 har som bekant varit utmanande för idrottare världen över – också för Finlands VM-laddande damlandslag. Inte minst för storstjärnan Susanna Tapani som är utan klubblag och bara har spelat tre ishockeymatcher sedan september.
Fyrfaldiga VM-medaljören och OS-bronsmedaljören Susanna Tapani har nämligen inte spelat en endaste ishockeymatch på nästan fem månader. 28-åringen inledde säsongen i TPS organisation där hon fått spela i Åboklubbens U18-pojklag, men i november blev det stopp.
Valde ringette
Jämsides med ishockeyn spelade Tapani ringette i FM-serielaget RNK Flyers, men i november meddelade TPS att arrangemanget inte kan fortsätta.
Tapani hade fått fortsätta träna med TPS pojkjuniorer men några matcher skulle det inte bli. Säsongens ishockeymatcher kan räknas med en hands fingrar: i september spelade Tapani två matcher, i november blev det en match.
– I sin helhet har det varit en på många sätt annorlunda säsong. Men jag är tillitsfull, jag har kunnat träna hårt även om jag inte fått spela så mycket så det känns säkert att blicka framåt mot VM, säger Tapani som hunnit med en handfull träningspass tillsammans med landslaget.
– Inte är det ju något optimalt läge, säger Mustonen om Tapanis situation. Det är helt klart. Men det måste sägas att hon är en elitidrottare som tränar utmärkt och det vardagliga arbetet är på en nivå som håller henne på toppen. Hon har inte fått träna i samma omgivning som i fjol. Sommaren efter den säsongen var hon i överlägset bäst form i landslaget. Nu är hennes form en gåta.
Tapani stressar inte trots det unika utgångsläget. Hon känner sig hemma med ishockeyklubban i sina händer.
–Det känns som att jag kommit bra in i det hela. Inga problem med det. Spelfilosofin och allt annat än bekant och genom ringette finns spelsnabbheten där, säger hon.
Tapani är en av Finlands absolut bästa spelare både i ishockey och i ringette där hon vunnit fyra VM-guld. De två olika grenarna kompletterar varandra, menar stjärnanfallaren.
– Speciellt snabbheten är viktig. Ringette är fartfyllt och man måste kunna spela i trängda situationer. På det sättet utvecklas spelsinnet. Nu för tiden är spelet ganska fysiskt, men visst är ishockeyn tuffare än ringette nära sargen.
Tapani ledde sitt RNK till FM-brons tack vare fem fullträffar, inklusive ett segermål i förlängning i bronsmatchen.
–Framgångarna ger en dos självförtroende.
Bekanta favoriter
Finlands ishockeydamer samlades i helgen för sitt förberedande läger inför VM i Kanada i maj. Träningslägret är den första landslagssamlingen sedan november för de regerande VM-silvermedaljörerna.
Efter lägret i Vierumäki tar förbundskapten Pasi Mustonen ut VM-truppen varefter laget skiljs åt och spelarna tränar på egen hand före avfärden till Halifax. I Halifax väntar en åtta dagars karantän innan laget återupptar de gemensamma träningarna en knapp vecka före VM-premiären.
– Vi väntar ännu på att sju stycken toppspelare ansluter till laget. Truppen lever hela tiden under den här veckan. Nästan en tredjedel av spelarna i det slutliga VM-laget spelar sitt första mästerskap. Det är ett väldigt annorlunda utgångsläge, säger Mustonen via videolänk från Vierumäki.
De flesta spelarna har trots coronapandemin kunnat genomföra sin säsong rätt så långt enligt planerna. En stor negativ faktor är ändå att en viktig bit av träningsvardagen fallit bort då få av spelarna kunnat träna med juniorpojkarnas akademilag.
Väl framme i Kanada finns som vanligt två storfavoriter: värdnationen och världsmästaren USA. Finland är giganternas främsta utmanare men slår som alltid förr ur underläge. I VM 2019 hade Finland hemmaplansfördel, nu är det liten rink som gäller.
–Utgångsläget är att de två är favoriter. Men alla lag har haft utmanande säsonger. I ett VM kan en enskild match avgöra mycket, säger Tapani som gjorde segermålet mot Kanada i semifinalen i hemma-VM för två år sedan.
Finlands viktigaste vapen är försvarsspelet. Nytt för i år är att världens bästa målvakt Noora Räty inte är med i laget, men kvaliteten på målvaktsavdelningen är ändå hård. Men för att målvakten ska briljera måste laget framför henne spela tätt.
– Under träningslägret har vi jobbat på de saker som vi jobbat på de senaste åren. De gamla bekanta grejerna som hjälper en vinna ishockeymatcher. Försvarsspel och att vinna dueller framför målet. Vikten på dessa faktorer betonas i den lilla rinken. Om du släpper in mer än två mål förlorar du, om du släpper in färre än två mål vinner du. Så enkelt är det, säger Mustonen.
VM i Kanada spelas den 6-16 maj.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.