Förflytta dig till innehållet

Banbrytare inom biomaterial vill växa – CH-Bioforce i Reso sneglar på Nestes område i Nådendal

Jan-Ole Edberg
man i laboratorium håller upp en påse med textilfiber tillverkade av halmstrån gjorda visar upp biomassa och
Sebastian von Schoultz, delägare i företaget, ser en stor marknad i klädindustrin. Här visar han upp en påse med ljusa textilfibrer som tillverkats av halmstrån.

Uppstartföretaget CH-Bioforce som producerar biomaterial ur biomassa har luft under vingarna.

Företaget har utvecklat en teknik som möjliggör att man på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna rena och högt förädlade biomaterial ur biomassa.

Som råvaror används bland annat avfallsströmmar från skogsindustrin och rester från livsmedelsindustrin och jordbruket, till exempel skal och halmstrån.

Biomaterialen används som råvarukomponenter i livsmedels- och förpackningsindustrin, läkemedelsindustrin, kemiindustrin och klädindustrin.

Exempel på slutprodukter är miljövänliga förpackningar, proteiner, komponenter som ersätter fossila råvaror inom 3D-tekniken samt kläder.

Två pappmuggar och en glassförbakning stående på ett bordJan-Ole Edberg
Muggar och en glassförpackning tillverkade av miljövänligt biomaterial.

CH-Bioforce producerar bland annat textilfibrer för klädtillverkning där råvaran är halmstrån från jordbruket.

– Användningsmöjligheterna för våra biomaterial är många, marknadspotentialen är mycket stor. Inte minst inom klädindustrin, säger Sebastian von Schoultz, delägare och en av företagets grundare.

– Trenden går allt mer mot en hållbar klädproduktion där de stora klädkedjorna ropar efter produkter som är tillverkade av miljövänligt material. Här kan våra textilfibrer som råvara ersätta den miljöbelastande bomullsproduktionen, säger von Schoultz, som är Pargasbo.

Allt startade i Pargas

Han startade företaget 2016 tillsammans med Åbobon Nicholas Lax och S:t Karinsbon Lari Vähäsalo. Alla är träkemister från Åbo Akademi.

Men allt började flera år tidigare i von Schoultz garage i Pargas.

Tillsammans byggde man en reaktor, en prototyp för produktionen av biomaterial ur biomassa.

– Tekniken är patenterad, säger von Schoultz.

Den har utvecklats med hjälp av stöd från dåvarande Tekes och pengar från EU.

Företaget flyttade senare till Smart Chemistry Park i Reso. Smart Chemistry Park, som är en del av Turku Science Park, finns på Raisiokoncernens industriområde.

Där har CH-Bioforce byggt en större reaktor, en pilotanläggning för provtillverkning, som är inhyst i Raisios före detta stärkelsefabrik.

Satsar på produktion i större skala

Nu tänker man ta steget från pilotstadiet till produktion i större skala. Företaget söker för tillfället investerare och ett lämpligt område där man kan bygga en produktionsanläggning.

Målet är att produktionsanläggningen ska stå klar om två år och sysselsätta ett 30-tal anställda.
I dag sysselsätter företaget tio personer.

Ett område som lockar är Nestes område i Nådendal. En utredning gjord av Panu Routila om hur man kan utveckla området och skapa nya arbetsplatser efter att Neste lagt ner raffinaderiet publicerades nyligen.

Utredningen som bland annat fokuserar på verksamheter kring bioekonomi och cirkulärekonomi samt produktion av vätgas kom som på beställning för CH-Bioforce.

Nestes område högintressant

– Vi är mycket intresserade av Nestes område. Infrastrukturen finns färdigt med djuphamn och järnvägsförbindelse. Det är viktigt med tanke på logistiken, säger von Schoultz.

– Vi undersöker också andra alternativ, men Nesteområdet är högintressant.

Tanken är att produktionsanläggningen också ska fungera som en demonstrationsanläggning som potentiella kunder kan bekanta sig med.

Företaget satsar på ett exportera tekniken utomlands där tillverkningen sker på licens.

– CH-Bioforce har inte själv möjlighet att investera i stora produktionsanläggningar, vi satsar i stället på mindre enheter specialiserade på nischprodukter av högt värde. Vår avsikt att andra företag ska kunna tillverka dem på licens, säger von Schoultz.

CH-Bioforce samarbetar med flera företag i branschen, bland annat det finländska kemiföretaget Chemec som också är en av CH-Bioforces majoritetsägare.

Två män klädda i blå tröjor poserar framför fabriksbyggnaderJan-Ole Edberg
Markus Blomquist i FP-Pigments och Sebastian von Schoultz i CH-Bioforce. I byggnaden i bakgrunden har CH-Bioforce sin pilotanläggning.

Man samarbetar också med företaget FP-Pigments inom forskning och produktutveckling. Båda företagen finns i Smart Chemistry Park i Reso.

FP-Pigments tillverkar pigment för målfärgsindustrin, plastindustrin och pappersindustrin. Företaget har produktion i Finland, Tyskland och USA. Men forskningsenheten finns i Reso.

Åbobon Markus Blomquist som är vd i företagets tyska dotterbolag är nöjd över hur forskningsenheten i Reso har utvecklats. Framförallt när det gäller produktutvecklingen för målfärgsindustrin som är företagets största bransch.

– På det här området har forskningen och produktutvecklingen vid enheten utvecklats till en av de mest framstående i världen, säger Blomquist.

Stor tillväxtpotential för bioföretagen

Blomquist värdesätter samarbetet som utvecklats mellan företag i bio- och cirkulärekonomiklustret i Reso.

Klustret är koncentrerat till Smart Chemistry Park och omfattar ett tiotal bioföretag. Utöver dem finns ytterligare ett 40-tal bioföretag i Åboregionen som på ett eller annat sätt har en koppling till bioekonomi och cirkulärekonomi.

Blomquist ser en stor tillväxtpotential i branschen. Han relaterar till Panu Routilas utredning om hur Nesteområdet i Nådendal kan utvecklas.

– Här finns möjligheter att skapa ett globalt centrum för bio- och cirkulärekonomi. Det är positivt för företagen i Smart Chemistry Park och för bioklustret i hela Åboregionen, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter