Statens underskott för 2020 är 12,7 miljarder euro

Enligt det bokslutsförslag som överlämnats till Finansministeriet kommer summan av statens underskott för 2020 att bli 12,7 miljarder euro. Är 2019 var underskottet 1,6 miljarder.
Jämfört med året innan var intäkterna för 2020 7,3 procent lägre och kostnaderna 13,7 procent högre. Minskningen av intäkterna beror i huvudsak på att finansierings- och skatteintäkterna minskade.
Den största orsaken till sänkta skatteintäkter är coronasituationen. Samfundsskatten är den summa i bokslutet som minskat mest under 2020. Många företag har ansökt om betalningsarrangemang under coronatiden vilket syns som en minskning i mervärdesskatterna.
Kostnaderna för överföringsekonomin utgjorde 80 procent av utgifterna, sammanlagt 49,2 miljarder euro, vilket var cirka 7,1 miljarder euro mer än året innan.
Överföringsekonomins intäkter är bland annat finansieringsandelar som fåtts från EU:s strukturfonder och som bruttobudgeterats i statsbudgeten. Statsandelarna och statsunderstöden som betalas till kommunerna och socialskyddsfonderna är överföringsekonomins utgifter.
Statens balansomslutning är 63,2 miljarder euro för 2020, vilket betyder cirka 13 procent mer än året innan. De största förändringarna i balansräkningen är ändringarna i statsskulden och kassamedlen. Coronakrisens verkningar syns i båda två.
Nettoökningen av den gemensamma statsskulden för de statliga fonderna utanför budgetekonomin och budgeten är 18,5 miljarder euro och skuldens totala nominella värde 124,8 miljarder euro. Marknadsvärdet är 135,4 miljarder euro.
Enligt utfallskalkylen för statsbudgeten är överskottet för finansåret 2020 1,517 miljarder euro och det kumulativa underskottet i slutet av budgetåret 10,044 miljarder euro.
Budgetinkomsterna uppgår till 68,591 miljarder euro, inklusive 18,962 miljarder euro i nettoupplåning. Budgetutgifterna uppgår till 67,074 miljarder euro.
Statens bokslut utgår från budgetekonomin i statsbudgeten. Statskontorets förslag till statsbokslut inkluderar statens intäkts- och kostnadskalkyl, balansräkningen, budgetens utfallskalkyl, statens finansieringsanalys och bilagor som kompletterar kalkylerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.