I Sverige är bilskollärare en covid-19-högriskgrupp – i Finland är läget det motsatta

Sveriges centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) uppger att bilskollärarna i Stockholms län är en av de mest utsatta yrkesgrupperna. Risken för att insjukna i covid-19 och behöva sjukhusvård har varit dubbelt så stor jämfört med genomsnittet för den arbetande befolkningen i länet, enligt CAMM.
I Finland har inget motsvarande rapporterats, enligt Bilskoleförbundets ordförande Jukka Kiviniemi.
– Vi har inte haft en enda smittkedja som skulle var kopplad till en bilskola. Det har förstås krävt mycket arbete här hos oss men det är därför vi har klarat oss bra.
Läget i Finland
I Finland finns inte en exakt motsvarande rapport om hur olika yrkesgrupper har smittats och behövt sjukhusvård. Yrken noteras i det smittregister som förs av Egentliga Finland sjukvårdsdistrikt men det finns inte en sammanställning av fördelningen.
Däremot finns gruppen bilskolelärare med i en rapport som Helsinki Graduate School gjorde i vintras. I den utgör de inte en egen specifik grupp, men är med som en del av större branschgrupp – och den utmärker sig inte som en högriskgrupp.
Källa: ÅUCS och Helsinki Graduate School
Bilskolornas åtgärder var snabba i fjol våras: Undervisningsgrupper krymptes, det blev mer distansundervisning och så har lärare och kursdeltagare hållit sig hemma om de haft minsta lilla symptom, säger Kiviniemi.
Det har också kostat en del i form av exempelvis handsprit och munskydd. Efterfrågan på sistnämnda har ändå minskat kraftigt.
– Människor har med sig egna för de har vant sig vid vissa modeller och behöver inte de som bilskolorna erbjuder.
För somliga har epidemin förstås ställt till det. Det finns personer inom vissa riskgrupper som har beslutat avbryta sin bilskola, säger Kiviniemi.
Ingen stressfaktor i jobbet
En av dem som regelbundet möter nya människor på närhåll är bilskolläraren Jonatan Nylund i Åbo. För honom har coronaåret inte inneburit något nytt, eftersom han anställdes av Epic Autokoulu för ett knappt år sedan.
– Jag har i jobbet alltid fått desinficera bilen och använda munskydd.
Det enda krångel som Nylund minns att coronaviruset har ställt till med var köerna då Ajovarma i fjol våras tvingades avboka många tider för förarprov, på grund av coronasmitta. Det som han nu funderar över är hur det planerade utegångsförbudet kommer att påverka körlektioner.
– Det har sagts att körlektioner och simulatorkörningar inte blir möjliga men att förarprov nog ska vara det.
Några förarprov kan man förstås inte ta om inte först klarat de andra.
Epic Autokoulu har liksom andra minimerat riskerna genom teorilektioner på distans och mer simulatorkörning.

Nylund har körlektioner främst med elever Åbo och S:t Karins, men också från Pargas och ibland Kimitoön. Han upplever inte att viruset är en egentlig stressfaktor i vardagen. Det finns annat att tänka på.
– I bilen talar vi om koppling och korsningar.
Nylund har minimerat riskerna också i privatlivet. Han umgås främst med sin flickvän i Åbo och undviker att träffa släkt.
– Man gör det man kan.
Gnistan att bli bilskollärare tändes då Nylund själv gick bilskolan. Han tyckte lärarna var roliga typer och att det skulle vara skoj att jobba inom branschen, så han sökte sig till bilskollärarutbildningen i Jyväskylä. Tajmningen visade sig vara perfekt, för Nylund hade tidigare jobbat på restaurang, en bransch som nu drabbats hårt.
– Jag fick jobb som bilskollärare precis då epidemin bröt ut.
”Det här är en gemensam grej”
Högst upp av yrken som utsätts för risk för svår covid-19 kommer trafiklärarna, rapporterade den svenska arbetsmarknadstidningen Arbetsvärlden på onsdagen. Risken för att drabbas av covid-19 som kräver vård är faktiskt klart större bland bilskollärare i Stockholms län än smittrisken överlag bland sjukskötare och läkare i Egentliga Finland.
Bilskoleförbundets Jukka Kiviniemi räknar med att utvecklingen i Sverige kan vara en följd av att svenskarna överlag har haft en annan syn på smittförebyggande åtgärder.
– Jag är glad för att alla våra medlemsföretag tog det här på allvar i fjol.
Kiviniemi är också nöjd med hur kursdeltagare har följt säkerhetsåtgärderna.
– Det är inte så att man behöver säga till om munskydd under körlektioner. Alla förstår att det här är en gemensam grej.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.