Spåren finns redan – lokaltågen är ingen utopi, anser Egentliga Finlands förbund

Hållplatsnätverket kräver inte oöverkomliga investeringar om det satsas på lokaltågstrafik mellan Åbo, Salo, Loimaa, Nystad och Nådendal. Det säger Antero Alku, från företaget Alkutieto.
Alku, en av deltagarna i Egentliga Finlands förbunds webbinarium om framtida trafiklösningar på tisdagen, har kartlagt existerande perronger och hur de skulle gå ihop med möjliga, realistiska lokaltågslösningar.
– Hållplatserna ska vara snabba och enkla och byggas på några veckor eller månader. Målet är fungerande lösningar på ett förmånligt sätt, säger Alku, som tidigare har varit med då både Tammerfors och Helsingfors har skaffat spårvägsmateriel.
Pris för perronger
Enligt en preliminär uppskattning kunde en hållplats med kort perrong kosta 95 000 euro, den med längsta 150 000. På de flesta platser handlar det om att förnya och utrusta.
– Det ska varken vara dyrt eller underligt, inga massiva stationer eller monument.
Alku har också räknat med följande: Om 3–6 procent av dem som nu pendlar till och från Åbo byter till lokaltåg innebär det 800–1 000 tur-och-retur-resor varje vardag.
– Lokaltåg kunde utgöra ett värdefullt komplement, anser Sirpa Korte, kollektivtrafiksdirektör för Åboregionens kollektivtrafik Föli.
Korte ser kanske inte Föli som trafikordnare men nog som en partner i ett mångsidigt samarbete.
Flera frågor måste få svar
Markku Nummelin, direktör vid Trafikledsverket, anser att coronapandemin har påskyndat förändringen i hur folk rör sig.
– Vi har inte rusningstoppar som förr utan trafiken fördelas jämnare över dagen, vilket öppnar upp för lösningar som lokaltåg med jämn trafik.
Nummelin är också glad för att tågdiskussionen inte utgår från starka motsättningar utan från hur olika lösningar kunde komplettera varandra.
Hanna Lindholm, trafiksystemchef vid Närings, trafik- och miljöcentralen, hade flera frågor.
– Vem är det som ska ordna trafiken och vem tar över myndighetsrollen? Ska lokaltågen ses som ett tillskott eller ersätter redan existerande trafik? Och hur går det med skoltransporterna, som lätt glöms bort?
”Se på Sverige”
Nystads stadsdirektör Atso Vainio gläder sig över tågdebatten och önskar att västkusten kan hänga med tillväxttriangeln Åbo-Tammerfors-Helsingfors.
– Andra trafiklösningar bör vara klara då det möjliga entimmeståget är det.
Vainio berömmer kvalitetstänket i Sverige, där man kan lita på att tågen går.
– Tågen stannar också där det bor väldigt få, för att det ska möjligt för andra att flytta dit.
– En nyckelfråga är hur man utnyttjar det som redan finns, det som har planerats och byggts i tiotals år, säger Heikki Saarento, planeringsdirektör vid Egentliga Finlands förbund.
Exempelvis Nystadsbanan lämpar sig också i allra högsta grad för passagerartarfik, anser både Antero Alku och Saarento.
– En av de främsta orsakerna till att vi inte har lokaltrafik i regionen är att det inte har funnits en beställarorganisation, säger Saarento.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.