Stor trötthet på distansstudier syns i Åbo Akademis Studentkårs enkät — ”Det är väldigt oroväckande”

I måndags presenterade Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande Joonas Karlsson ÅAS färska enkät för akademins ledning. Hela 870 ÅA-studerande har svarat på enkäten, vars genomgripande budskap inte var någon överraskning för ÅA-ledningen heller:
– Helhetsbilden vi får av enkäten är att studerande är trötta på distansstudierna, säger Karlsson.
– Visst finns det också de som ser positiva drag i distansstudier, men största delen ser mer svårigheter än nytta av att studera på distans.
65 procent talade om orkeslöshet, oro, ökad mental belastning
Med över 4000 ÅA-studerande är 870 enkätsvar inte hela sanningen, men ett bra enkätresultat i en tid där skärmtillvaron kan kännas mer frånstötande än tilltalande för många studerande.
– Det är väldigt oroväckande att så många som 65 procent svarar att den mentala belastningen känns tung. Förstås är pandemin en svår situation för alla människor, men för studerande handlar det om hela det sociala livet som har satts på distans.
– Sen finns det också en grupp som svarar att de tycker distansstudierna har fungerat riktigt bra. En del av dem är studerande med barn och familj, eller de som bor på en annan ort.
– Därför lobbar vi nu för en framtida hybridmodell där det finns studiehelheter man kan delta i via nätet, eller välja att vara på plats.
I enkätsvaren var det 17,8 procent som tyckte att det går bättre att studera hemma än på plats.
Många öppna frågor ställdes, och får svar
Ett lite annorlunda grepp på enkäten tog ÅAS genom att ge utrymme för många öppna frågor som de studerande kunde sända tillbaka i sina svar – och där studentkåren sedan jobbade med att presentera svaren.
Exempel på frågor som ställdes var: Hur får jag sjukledigt för depression?
ÅAS svarar: På FPA:s sidor finns information gällande stöd under sjukdom. Kontakta studinfo@abo.fi gällande avbrottet i studierna.
Vad kan man göra om man märker att det blir för mycket uppgifter till exempel halvvägs in i kursen?
Här är svaret: Det lönar sig att börja med att kontakta sina föreläsare för att fundera hur det lönar sig att göra, och studierådgivaren om man undrar vilken kurs som är viktigast att få gjord för att komma vidare i studierna. Under en pandemi är det helt okej att kolla vad som är absoluta minimi för att komma igenom.
Ytterligare ett exempel: Är det dumt att sluta studera på grund av corona?
Och ÅAS svar: Före du bestämmer att avbryta studierna ska du fundera om det är smartast att göra någon viss kurs eller helhet klar. Kolla med studiehandledare eller egenlärare vad som är viktigast att få färdigt ifall du nån gång besluter att fortsätta studera. Det kan också vara vettigt att göra klart ett visst antal poäng så ditt nuvarande huvudämne kan räknas som ett kort eller långt biämne i en kommande examen.
Gemensam strävan mot det bättre
Joonas Karlsson betonar att studentkåren och akademins ledning har samma mål:
– Vi vill alla att studierna ska ha så hög kvalité som möjligt och vara så smidiga som möjliga. Det jobbar vi för.
Mer information om enkäten och fler frågor och svar finns på Åbo Akademis studentkårs sajt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.