Förflytta dig till innehållet

Allaktivitetshus i Åbo kunde lösa lokalbrist – antalet svenskspråkiga barn beräknas öka kraftigt

Jan-Ole Edberg och Mikael Piippo/SPT
Tre skolor i Åbo
Kapaciteten i de svenskspråkiga skolorna motsvarar inte framtidens behov.

Åbo tampas med en utdragen brist på friska daghem, förskolor och skolor för svenskspråkiga. Samtidigt upplever staden en stor inflyttning av svenskspråkiga barnfamiljer.

Det här innebär att de daghems- och skollösningar staden har fattat beslut om sannolikt inte kommer att svara mot det framtida behovet.

– I nuläget är det tveksamt om ens de planerade projekten kommer att på sikt kunna lösa de svenskspråkiga behoven, enligt den sammanfattning som har gjorts av direktören för svenskspråkig fostran och undervisning, Liliane Kjellman.

Nämnd behandlar frågan på tisdag

Förslaget är att det görs en utredning av behovet av ett svenskspråkigt allaktivitetshus i Åbo. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning ska behandla ärendet på tisdag.

Ett allaktivitetshus kunde utöver själva skolverksamheten inhysa småbarnspedagogik, ungdomstjänster, bibliotek, idrott, rådgivningstjänster och hälsovårdstjänster.

Frågan om ett svenskspråkigt allaktivitetshus har väckts i de samtal som har förts med svenskspråkiga rektorer och enhetschefer inom småbarnspedagogiken.

Oklart hur många barnen blir

Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer antalet svenskspråkiga barn i åldern 0–6 år att vara cirka 170 fler år 2030 än jämfört med nuläget. Då de har gått ut daghem och förskola behövs plats i den grundläggande utbildningen.

Ett problem är att befolkningsregistret inte ger en tydlig bild av det framtida behovet, enligt Kjellman, som efterlyser mer ingående analyser. Det finns exempelvis en betydande grupp tvåspråkiga barn som är registrerade med finska som modersmål men som sätts i en svenskspråkig skola.

Tre skolor

Cygnaeus skola behöver fler klassrum redan i höst, senare också lokaler för slöjdundervisning. Gymnastiksalen är inte heller stor nog för det framtida antalet elever.

En möjlig lösning är en ny skolbyggnad på gården mellan Cygnaeus skola och Puolalan koulus enhet vid Köpmansgatan. En utredning görs som bäst om ett hus som kunde användas av både finskspråkiga och svenskspråkiga elever.

Prognoser tyder på minskat antal barn i Sirkkala skolas elevupptagningsområde. Gränserna för detta område ska kanske därför justeras.

Elevantalet i S:t Olofsskolan kommer att öka, delvis då svenskspråkiga barn från S:t Karins kommer dit för årskurserna 7–9. En behovsutredning har startats för S:t Olofsskolans lokaler.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter