Pargasbon Kim Roth jobbar med störtade vattenfyllda helikoptrar – snart åker följande simulator från Kirjala till Kina

Inom kort lastas en specialdesignad simulator i Kirjala för att åka i väg till Kina. Det finns bara två av samma typ i hela världen.
Det är den senaste av Pargasföretaget Heli Subseas simulatorer, där räddningspersonal under realistiska förhållanden kan träna på att ta sig ut ur en helikopter som har nödlandat eller störtat i vatten.
– Räddningssituationen börjar med ett fritt fall, då simulatorn släpps ner i bassängen från en specialkran, som är gjord för det här ändamålet. Helikopterkabinen fylls med vatten och det går att lägga till åskväder, höga vågor och nattmörker. Simulatorn roterar också åt olika håll, säger entreprenören Kim Roth, vd för Heli Subsea.

Säkerhetsdykare och panikknapp
Säkerheten är mycket viktig i simulatorerna. Det måste finnas en backup för alla tänkbara scenarier, säger han.
– I övningsbassängen finns det säkerhetsdykare utanför simulatorn och instruktör på insidan. Alla dörrar går att öppna också från utsidan. Det finns också en panikknapp som man kan trycka på inne i simulatorn om man inte lyckas ta sig ut ur den vattenfyllda kabinen på egen hand.
Enligt honom har Finland de absolut bästa simulatorerna.

Skräddarsydda simulatorer
Heli Subsea skräddarsyr simulatorerna enligt kundens behov och önskemål, till exempel så att dörrhandtagen i simulatorn finns på motsvarande ställe som i en viss typs helikopter.
Kunderna har förutom i Kina funnits i bland annat Ryssland, Frankrike, Rumänien, Sverige, Azerbajdzjan och Skottland.
– Till Glasgow gjorde vi en brandsimulator och ritningar för en helikopterplattform, som vi inte hade gjort tidigare. Om en helikopterlandning går åt skogen kan det börja brinna och då måste man ha övat att släcka en brinnande helikopter också.
För en kund i Frankrike har han planerat och konstruerat en helhet med allt från stålkonstruktioner och plattformar till två bassänger och lyftanordningen för simulatorn.
– Det var en intressant helhet. Jag är nog den enda i världen som gör den här typen av simulatorer med all tänkbar utrustning, säger Roth.
Han säger att han har lärt sig mycket om planering av att ha arbetat på ingenjörsbyrå i Pargas som yngre.

– Med tiden har erfarenheten byggts på och med en teknisk bakgrund och kunskaper i till exempel hållfasthetslära, mekanik och sunt förnuft kommer man långt.
2009 började han jobba på företaget Lamor Subsea med två huvudprodukter, ubåtar och sjöräddningssimulatorer.
År 2014 blev han egenföretagare och fortsatte med sjöräddningsverksamheten under namnet Heli Subsea.
”En komplicerad konstruktion”
– Mitt flaggskepp är en komplicerad konstruktion, som bland annat har trådlös radiokontroll, elsystem och pneumatik i samma skal, som roterar och som dessutom ska tåla fritt fall. Samtidigt har vi tagit säkerheten kring simulatorn till toppnivå, med exempelvis dubbla lyftanordningar och ett system för reserv-el, UPS.
I Finland samarbetar han med Centret för sjösäkerhetsutbildning Meriturva.
– Det finns många som behöver utbildning i att rädda sig från en helikopter som har hamnat under vatten. Hit hör helikopterpiloter, gränsbevakare, polis, Medihelis personal och militären eller andra instanser som hjälper sådana som har hamnat i sjönöd eller åker helikopter.
Roths företag har 4–7 anställda, beroende på projekten.
Samarbete med många Pargasföretag
Han samarbetar med flera lokala underleverantörer, som HL-Metal, TunturiTec och JK-Marine, men också med andra lokala företag som till exempel Aboprint som har gjort tejpningarna på simulatorns utsida och möbeltapetseraren Verhoomo Doris, som har beklätt helikoptersimulatorns bänkar.

– Eftersom Pargas är en industristad får man olika tjänster här. Jag har många halvbekanta och då får man saker att ske när man behöver det, säger han.
Han har bland annat också konstruerat en träningsanläggning för vindturbinarbetare.
I Kina är ett simulatorprojekt med en vågmaskin i en bassäng av OS-storlek aktuellt, där man på tio sekunder skapar stora vågor upp till 1.5 meter, med tryckkammare och utrustning för flera olika vågmönster.
Själv reser han inte så mycket utan har en agent som sköter den huvudsakliga kontakten med kunderna.
– Jag utvecklar och bygger hellre. Redan som yngre tyckte jag om att skruva på mopeder och bilar. Varje simulator som jag konstruerar är aningen bättre än den föregående, säger Roth, som räknar att den senaste simulatorn har krävt 1 000–1 500 arbetstimmar.

För det senaste projektet har han fått företagslån av den statliga exportkreditbyrån Finnvera.
– Det enda ekonomiska stöd som jag har fått var coronastödet och det var ingen stor summa. Samtidigt kan man säga att jag driver en betydande exportindustri. Då många andra utrikesaffärer ligger stilla på grund av coronan är affären med Kina guld värd. Skattebetalarna fick samma summa flera gånger tillbaka.
Gillar knepiga stålkonstruktioner
Under coronatiden har Kim Roth också startat upp en sidoverksamhet, HSS Build, som till exempel kan designa och bygga byggnader också med stålkonstruktioner då det krävs komplicerade lösningar.
– Besvärliga konstruktioner av stål är min grej. Med min bakgrund kan vi designa vad kunden verkligen behöver och vill ha, säger han.
HSS Build riktar sig också till privatpersoner.
När kommer denna verkliga simulator till nöjesparker så att medborgare skulle betala för att få praktisk nytta samt som nöje och Heli Subsea skulle tjäna på detta och kunna markndasföra den vägen? Man vet aldrig vad som kan hända när man reser någonstans, så det skulle vara bra att kunna säkert få känna på hur det är att hamna i en olycka.
Hoppas bara att inga patent stjäls och/eller utnyttjas militärt med tanke på att kunden är Xi’an Aircraft Industrial Corporation. Så var inte blåögda till vem man säljer sina produkter till.
Jag är så imponerad. Wow. Bara det att han har kommit på iden att göra såna är så innovativt. Man sitter ju inte i högstadiet eller gymnasiet och väljer att söka in till simulatorbygnads/planerings linjen. Sånt här behövs extra mycket nu, Folk som tänker utanför boxen
Vilken imponerande affärsverksamhet! Unikt specialiserad och med mycket högt förädlingsvärde.