Förflytta dig till innehållet

Regeringen diskuterar hur effektiva begränsningarna varit – Ohisalo vill se ett munskyddstvång

Mikael Sjövall/SPT
Kvinna med munskydd.
Inrikesminister Maria Ohisalo vid Ständerhuset i höstas. Foto: Mikael Sjövall/SPT

Regeringen möts på onsdagskvällen i Ständerhuset för att diskutera coronaläget.

Under kvällen diskuterar man bland annat hur bra den pågående nedstängningen bitit och hur väl myndigheterna kommunicerar kring coronaviruset.

En punkt på agendan är också hur och när man kan frångå de rådande restriktionerna.

Finansminister Matti Vanhanen (C) kommenterar på vägen in i Ständerhuset att man kommer att inleda med statsrådets möte och sedan övergå till en allmän diskussion om läget kring coronaviruset

– Vi har fastnat på en alldeles för hög daglig nivå av nya fall av smitta. Vi är i ett känsligt läge men enligt min uppskattning så borde det lätta om en och en halv månad när våren kommer.

För tillfället är vi halvvägs in i den tre veckor långa nedstängningen som bland annat stängde krogarna.

Smått och stort blandas ihop

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) säger att det varit speciellt svårt för beslutsfattarna och medborgarna att mötas i kommunikationen kring coronarestriktionerna.

– Det verkar nu ha gått så att små och stora saker blandas ihop. Vi pratar mycket mer om ”hur” när vi borde prata om ”varför”.

Saarikko säger att alla måste förbinda sig till att minska på sociala kontakter. En av de största orsakerna till varför det måste ske är att hälsovården ska kunna hålla sin bärförmåga.

Hon säger sig förstå att många finländare är frustrerade och att det kan vara svårt att komma ihåg eller förstå vilka restriktioner som gäller på vilka håll i landet. Förutom kommunikationen säger Saarikko att man kommer att diskutera om de nuvarande restriktionerna räcker och vad vi gör om tre veckor.

– Vi pratar alldeles för mycket om vilka åtgärder som kan göras med hjälp av vilka paragrafer när vi borde prata om hur restriktionerna följs, hur de påverkar och om vi får ner antalet fall av coronasmitta med hjälp av dem, säger en märkbart frustrerad Saarikko.

Hon säger också att det är tur att vi har ett vaccin och en säsongsvariation, det ger hopp.

– Mitt budskap till alla finländare är detta: restriktionerna ska inte följas för att beslutsfattarna har bestämt det, utan för att våra liv ska bli lättare framåt sommaren och att coronatoppen inte stiger högre än så här.

Saarikko säger också att om vi hamnar i en situation där ett utegångsförbud införs, måste beslutsfattarna fundera på hurdana påföljder det skulle medföra att bryta mot restriktionerna.

Munskyddstvång kan bli aktuellt

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att arbetsgivare borde bli bättre på att uppmana till och möjliggöra distansarbete.

Enligt Ohisalo är det märkligt att arbetsgivare på ställen där det vore möjligt att distansarbeta, inte alltid tillåter det. Det var en av förra vårens mest effektiva åtgärder, och hon menar att det lönar sig att dra nytta av det nu också.

– En sak som jag själv funderar på är munskyddstvång. Nu ser vi redan att man på många ställen rekommenderar munskydd och finländarna har varit bra på att använda dem. Men om det är möjligt att lagstifta om munskyddstvång så tycker jag att vi borde göra det, med tanke på eventuella värre coronatider.

Ohisalo säger också att man länge diskuterat coronatestningen vid gränserna.

– Nu har vi förstås goda nyheter när regionförvaltningsverken kan börja agera i den här frågan.

Det viktigaste att göra är ändå att förbereda sig, säger Ohisalo. Hon betonar vikten av en lagstiftning som möjliggör snabba och tillräckliga åtgärder i olika sorts situationer.

När regeringen lovade att skolorna inte mer skulle stänga efter den nuvarande nedstängningen på tre veckor såg coronasituationen lite annorlunda ut.

– Vi måste diskutera och se om det finns olika situationer i olika delar av landet och om vi måste ha olika åtgärder där, säger Ohisalo.

Hon betonar ändå att man inte vill ha en nationell stängning av skolor. Undervisningsminister Jussi Saramo (VF) håller med och säger att regeringen har lovat att inte införa nationell distansundervisning igen.

– Men det är nog inte en fråga för kvällens diskussion, säger Saramo.

Catariina Salo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter