Individuella röster avgör inte vem som blir borgmästare i Åbo

När Åbo i år ska få en borgmästare skiljer sig processen inte stort från hur man gjort på annat håll.
– Vår modell är till stor del kopierad från Helsingfors och Tammerfors. Vi kan säga att det handlar om nyansskillnader, säger Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen.
Kommunalvalet är i sig självt inte ett egentligt borgmästarval, trots att de politiska grupperna har utsett borgmästarkandidater. Det som avgörs av valresultatet är vilken grupps borgmästarkandidat som ska inleda förhandlingar om borgmästaravtalet, inget annat.
I det här sammanhanget har det ingen betydelse hur många röster de enskilda borgmästarkandidaterna får.
Borgmästaravtalet motsvarar i viss mån de tidigare så kallade Åboavtalen, ett strategiskt dokument som definierar målen för de beslut som ska fattas. Till skillnad från tidigare fullmäktige har nuvarande inte haft ett Åboavtal, vilket enligt somliga politiker har lett till jobbiga beslutsprocesser.
– Borgmästarkandidaten sammanställer borgmästaravtalet och så förhandlar man med de andra grupperna om vad de skulle önska lägga till eller ta bort, säger Heikkinen.
Kan gå till näst största
Målet är att avtalet godkänns av så många grupper att de utgör en majoritet i fullmäktige. Det kan också gå så att förhandlingarna inte lyckas, om det i avtalet finns sådana formuleringar som andra stora grupper inte kan godkänna, säger Heikkinen.
– Det kan finnas sådant som vissa grupper inte är redo att pruta på. I det fall den största gruppens borgmästarkandidat inte lyckas få en majoritet bakom sitt avtal, går turen till den kandidat vars grupp fått näst mest röster.
I förhandlingarna avgörs också frågan om de tre biträdande borgmästarna. De är också en del av borgmästaravtalet.
Det är alltså inte så att de här posterna fördelas tripp trapp trull enligt gruppernas storleksordning i valet.
En viktig detalj är antalet borgmästarposter, säger Heikkinen. Det kommer att finnas en borgmästare och tre biträdande borgmästare i Åbo. Totalt fyra poster.
– Om vi nu spekulerar kring att Åbo har tre stora (Samlingspartiet, De Gröna och SDP) och de alla får en plats var, så vem ska då ta den fjärde?
Tre biträdande
Det är dessutom så att en ledamot som inte ens varit borgmästarkandidat ändå kan bli biträdande borgmästare.
– Det är kanske först då de andra ser vem som är etta (borgmästare) som de avgör vem de vill ha på någon av de andra borgmästarposterna. Då kan det vara så att en ledamot som klarat sig väldigt bra i valet har de bästa förutsättningarna för den posten, säger Heikkinen.
Valen av biträdande borgmästare bestäms alltså inte av vem som har kandiderat för borgmästarposten.
Beslut om övriga poster, som nämndmedlemmar, tas också som en del av borgmästaravtalet.
En sak är ändå klar: en grupp som inte godkänner borgmästaravtalet kan inte få en borgmästarpost – oberoende av hur bra det gått i valet för gruppen.
Klart i september?
När det finns ett borgmästaravtal och alla poster är fördelade, är det dags för det egentliga borgmästarvalet. Det sker i fullmäktige, som en vanlig omröstning – mer sannolikt som ett enhälligt beslut.
Det är då Åbo formellt får sin borgmästare.
Tidpunkten är ännu oklar. Då kommunalvalet ska flyttas måste också mandattiden för fullmäktige justeras. Två tredjedelar av alla kommuner har uppgett till Justitieministeriet att det skulle vara bäst om nya fullmäktige börjar arbeta i september.
Det finns ändå en chans att det blir i augusti. I så fall skulle det innebära en hel del förberedande jobb för många under bästa semestertiden, säger Heikkinen.
– Efter det här coronaåret kan vi fråga oss om vi verkligen ska ta sommaren av folk.
Så här blir det
Borgmästaren i Åbo är stadsstyrelsens ordförande och svarar för politiska processer.
Stadens kanslichef är högsta chef för tjänstemannaapparaten.
Borgmästaren bereder ärenden om stadens ekonomi och strategier – eftersom de bottnar i politiska utstakningar.
Kanslichefen bereder övriga ärenden för stadsstyrelsen.
I de fall borgmästaren är av annan åsikt i någon fråga, kan borgmästaren ta över beredningsansvaret också i andra beslutsärenden.
De biträdande borgmästarna är vice ordförande i stadsstyrelsen och har alla egna ansvarområden.
Tack, det var bra att öppna också detta ämne bättre. Tidningsrubrikerna i temat har varit litrt missvisande.