Förflytta dig till innehållet

Läget kritiskt för Viking Line – men inte hopplöst

Arkiv/Erika Brenner
Man vid ett skrivbord.
Situationen är allvarlig för Viking Line, men inte hopplös, säger vd Jan Hanses.

Om coronaepidemin ger efter till sommaren kommer passagerarna tillbaka. Det finns ett uppdämt behov av att får resa, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

— Vi planerar vår verksamhet enligt olika scenarier. I det allra värsta scenariot finns det osäkerhet angående Viking Lines förmåga att överleva om pandemin fortsätter längre än förväntat, och om rederiet inte lyckas stärka likviditeten.

Det säger Jan Hanses, vd för Viking Line, mot bakgrund av bokslutet som publicerades den 3 mars, det första negativa sedan oljekrisen 1973. Där beskrivs hur covid-19-pandemin väsentligt har påverkat Viking Lines resultat och ekonomi.

Enligt revisorerna finns det under vissa förutsättningar ”en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten”.

Koncernen redovisar en förlust på 49,3 miljoner euro jämfört med en vinst på 17 miljoner 2019. Tusen personer har förlorat sina arbeten. Likviditeten tryggas genom lån till ett belopp om nästan 40 miljoner euro för vilka statsgarantier har erhållits. Revisorerna konstaterar också att Viking Line har förhandlat sig till amorteringsanstånd.

Därmed håller sig Viking Line flytande med hjälp av lånegarantier, betalningslättnader och statliga stöd samt intäkterna från frakttrafiken och den återstående persontrafiken.

— Om vi mot förmodan misslyckas med de åtgärder som revisorerna nämner inträder konsekvenserna av det värsta scenariot, säger Hanses.

Inte orolig

Han är ändå inte speciellt orolig över revisionsberättelsen

— Passagerarfartygsrederier, och andra i turistbranschen, är särskilt granskade för tillfället och det finns en anvisning från finansinspektionen om särskild noggrannhet med tillämpningen av fortlevnadsprincipen när man gör bokslutet.

Dessutom tror Hanses att det finns ett stort intresse från ägarnas sida, som till över 50 procent är representerade i styrelsen, att stötta bolaget i den nuvarande situationen.

För tidigt för prognos

Att Viking Line, liksom konkurrenterna, har haft ett tufft coronaår äringen nyhet. I januari rapporterade Viking Line att de tappat fyra miljoner passagerare och att nästan alla intäkter hade försvunnit medan en stor del av kostnaderna fanns kvar. 

Osäkerheten kring myndighetskrav, stöd, vaccineringar och marknadens efterfrågan påverkar Viking Lines verksamhet, resultat och finansiella ställning, konstaterade företaget i årsrapporten som konkluderade att det var för osäkert att göra en prognos för 2021.

Nya kryssningar i sommar

Visit Åland gjorde nyligen en undersökning bland befolkningen i södra Finland enligt vilken hälften inte vill resa med färja under pandemin.

— Det finns ingen efterfrågan nu vilket tycks gälla allt resande utanför landets gränser, säger Hanses.

Men han tror och hoppas att situationen kommer att lätta mot sommaren. 

— Vi gör egna undersökningar bland våra 1,6 miljoner Viking Club-medlemmar. Där ser vi att det finns en stark efterfrågan på att få återuppta resandet så fort det är möjligt. Då kommer vi att uppleva detsamma som förra året, att resenärerna kommer tillbaka.

Hanses säger att man sommaren 2021 kommer att återuppta fjolårets nyhet, kryssningarna mellan Tallinn, Helsingfors och Mariehamn. 

— Efterfrågan på dem var stor förra året men i augusti började man igen tala om smittökning och restriktioner så vi blev tvungna att avsluta dem lite tidigare än tänkt.

Han hoppas att samma scenario inte upprepas i år då det också kommer att vara möjligt att kryssa till Visby och Riga. Viking Line sätter också in en extra kryssning som seglar i kölvattnet av Tall Ships Races mellan Helsingfors, Åbo och Mariehamn i slutet av juli.

— Från Sverige erbjuder vi dessutom specialkryssningar till Höga kusten, Bornholm och Gdansk som folk redan har börjat boka.

Miljö och smittskydd

— Vi har lärt oss mycket av coronaåret och kommer att behålla det som är nyttigt, såsom rengöringsrutiner, men kommer inte att kräva att folk går med munskydd i framtiden, en regel som nyligen infördes, säger Hansen.

Viking Line, som har satsat mycket på smittskyddsarbete ombord och särskilda säkerhetsåtgärder för varje fartyg, har flera säkerhetscertifieringar. 

— Vi var det första rederiet i världen att verifiera vårt smittskyddsarbete. Samma verifiering tillämpas på sjukhus.

Rederiet arbetar också kontinuerligt för att göra fartygen så miljövänliga som möjligt och har minskat sina koldioxidutsläpp med 30 procent sedan 2008.

— Det nya flaggskeppet Viking Glory kommer att vara 10 procent miljövänligare än Viking Grace, som nu är flottans grönaste, säger Hanses.

Viking Glory, som tillverkas i Kina och sjösattes i januari, förväntas sättas i trafik i början på 2022, ett år senare än planerat på grund av coronapandemin.

Erika Brenner/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter