Kommunförbundets nya svenska direktör: Kartan ritas om efter reformen – för både kommunerna och förbundet

Frånsett tjänsten som svensk direktör vid Kommunförbundet har Ulf Stenman, 55, endast ett fåtal gånger sökt en tjänst. De flesta jobben har så att säga kommit till honom.
— Det har råkat sig så att olika människor kontaktat mig och frågat om jag varit intresserad av att jobba med dem. Att utveckla och leda förändring verkar ha blivit min grej, säger Stenman.
Du går från att representera två mindre kommuner, Kronoby och Larsmo, till att representera alla svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland. Hur känns det steget?
— Visst är det ett steg. Men jag har alltid sagt att jag gärna skulle jobba nationellt. Nu kan jag kombinera allt jag lärt mig inom det kommunala och statliga, inom politiken och det privata på en post där jag jobbar för hela Svenskfinland.
I sommar löper Stenmans anställning som tf kommundirektör i Kronoby ut.
Han upplever sig ha på fötterna inom det kommunala, med erfarenhet som beslutsfattare, tjänsteman och medlem i Kommunförbundets förbundsdelegation.
Därtill har han det i släkten.
— På min mammas sida har vi fattat beslut i Larsmo sedan början av 1900-talet. Om min förfader Väinö V. Fagerholm lär ha sagts att han var bra på att sammanfatta en livlig diskussion, nå koncensus och få alla med på tåget. Sådan vill jag också vara.
Ulf Stenman, 55
Bor: I Ulfs barndomshem, ett egnahemshus i Larsmo. Från och med sommaren 2021 också i Helsingfors.
Familj: hustrun Malin Stenman, tre vuxna barn, tre barnbarn
Utbildning: pedagogie magister
Karriär: lärare, direktör för skolhemmet Lagmansgården, utbildningsdirektör i Jakobstad, ombudsman för Svenska kulturfonden, chef för Folkhälsan Botnia AB:s verksamhet vid Östanlid i Jakobstad, vd och privatföretagare, tf kommundirektör i Kronoby (2019-).
Förtroendeuppdrag: styrelseordförande (2009-2019) och fullmäktigeledamot(2009-2021) i Larsmo för SFP, medlem i Kommunförbundets förbundsdelegation (2014-), styrelsemedlem i Svenska kulturfonden (2014-), styrelsemedlem i Finlands Svenska Idrott (2014-2019), styrelseordförande för Finlands Svenska Skidförbund (2014-2019)
Fritid: upplevelsemotionär året om, trädgård och sjöliv på sommaren
Aktuellt: Tillträder som svensk direktör vid Kommunförbundet i sommar när hans anställning som tf kommundirektör löper ut. Ordinarie kommundirektör är Malin Brännkärr, som för tillfället är statssekreterare vid justitieministeriet (SFP).
Kommunförbundet måste förändras
Men den här gången vet inte heller förändringsledaren exakt vilken verklighet han stiger in i.
Förutom coronapandemin som präglat samhället kommer social- och hälsovårdsreformen småningom att flytta överde uppgifterna plus räddningsväsendet, samt hälften av kommunernas budget, till de nya välfärdsområdena.
Tillkommer gör den demografiska utvecklingen, digitaliseringen och ekonomin som många kommuner kämpar med. Mikro- och makrotrender som påverkar kommunerna olika ska också beaktas.
— Kartan ritas om för både kommunerna och förbundet. Förbundet måste förändras i takt med kommunerna, helst ligga ett steg före, för att vara relevant också i framtiden.
Stenman beskriver förbundet som kommunernas intressebevakare gentemot regeringen, och sig som de finlandssvenska kommunernas intressebevakare inom förbundet.
— Det är möjligt att också de nya välfärdsområdena blir medlemmar i förbundet. Det skulle innebära att vi också ska bevaka deras intressen och kunna erbjuda dem sakkunskap.
Vill införa virtuellt kommunträffar
Stenman har i det här skedet två målsättningar: att skapa en aktiv dialog med kommunerna och att stärka den svenska avdelningens roll inom Kommunförbundet.
— Interaktion och dialog ska prägla mitt ledarskap, säger Stenman.
— Vd Minna Karhunen har infört virtuella möten varannan fredag där hon informerar kommunerna om aktuella saker. Jag skulle gärna införa någonting motsvarande för de svensk- och tvåspråkiga kommunerna, varför inte för alla kommuner, på svenska.
Stenman tror att det kommer att finnas ett starkt sug efter att träffas i verkliga livet så fort det blir möjligt. Själv vill han vara en synlig person.
— Samtidigt har vi tagit ett digitalt kliv och lärt oss kommunicera också på andra sätt än innan pandemin. Med enkla medel kunde interaktionen stärkas.
Barn och barnbarn i Vanda
De politiska uppdragen inom Svenska folkpartiet lämnar Stenman i och med anställningen på Kommunförbundet.
De senaste två åren har han inte utnyttjat sin plats i fullmäktige i Larsmo utan överlåtit den till sin ersättare.
Insynen i den kommunala vardagen kvarstår ändå: hustrun Malin Stenman fortsätter tills vidare som chef för småbarnspedagogiken i Larsmo.
— Vi är öppna för att flytta till en annan ort även om vi har basen kvar i Larsmo. Alla mina barn är vuxna och bor på annan ort. Ett av dem och alla barnbarn bor i Vanda. Det yngsta föddes dagen efter att jag valts till jobbet på Kommunförbundet, säger Stenman.
Med tanke på hans cv är det inte långsökt att tänka att Stenman, med ett försvarligt antal år kvar innan han kan gå i pension, inte avslutar karriären på förbundet.
— Säg inte det. Organisationen är stor. Där finns flera stolar att prova, säger Stenman med glimten i ögat.
Vilka andra, enstaka tjänster har Ulf Stenman då sökt?
Jo, en av dem var tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby. Året var 2018. Det jobbet gick till Stenmans nuvarande kollega Mats Brandt, också han på väg vidare nu men till en tjänst inom Österbottens välfärdsområde.
— Så kan det gå ibland. Jag hade också valt Mats. Han hade mer erfarenhet än mig.
Tre röster om Ulf Stenman
Malin Stenman, hustru:
— Uffe är snäll, envis, tävlingsinriktad och resultatorienterad. Han passar bra i olika sammanhang och bemöter alla lika. Hemma är han inte lika spontant positiv eller genast med på noterna som i jobbet.
Fredrik Norrena, tidigare affärspartner i Sportia-Mattsson:
— Det märks att han är en erfaren ledare som lett organisationer under en lång tid. Han är en god talare, kreativ och ser utvecklingsmöjligheterna.
Pia Byskata, informatör vid Kronoby kommun:
— Han är väldigt lätt och bra att jobba med, och han diskuterar gärna olika idéer. Han har samtidigt väldigt bråttom och kan vara svår att få tag på.
Jeanette Östman/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.