Nivå två är här — Egentliga Finlands restriktioner avgörs på fredag

På torsdagen beslöt regeringen att hela landet övergår till den så kallade nivå två, av totalt tre nivåer i deras hybridstrategi. I enlighet med det införde regeringen nya, striktare rekommendationer och restriktioner.
Av sju landskap hör Egentliga Finland till de som antingen befinner sig i samhällsspridnings- eller accelerationsfasen – och där alltså hårdare restriktioner borde införas.
”Borde” är ett nyckelord.
I virrvarret av terminologier och olika nivåer av beslutsfattande, kan det vara svårt att hålla koll på vad som egentligen gäller.
Trots att regeringen använder fraser som ”områdena styrs till att ta i bruk alla åtgärder”, har den ingen juridisk befogenhet att tvinga landskapen till något. Undantaget är ifall regeringen utlyser beredskapslagen.
Koordinationsgruppen rekommenderar
Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland (Avi) – som har befogenhet att verkligen införa dessa i Egentliga Finlands landskap – har sagt att de tar beslutet om regionen den här veckan.
Innan det ska verket höra från sakkunniga. Här kommer koordinationsgruppen in.
Koordinationsgruppen består av stads- eller kommundirektörer från regionen, och överläkare i sjukvårdsdistriktet. Enligt chefsläkare Mikko Pietilä, som också är ordförande för gruppen, fungerar den som en rådgivare för Avi.
– Det är mycket juridik inblandat i det här, men de flesta besluten fattas på regional nivå. Avi måste samla information och bestämma själva. Vi kan bara ge råd och rekommendationer.
Tidigare lättnader dras högst antagligen tillbaka
När ÅU ringer upp Pietilä på torsdagen kan han ännu inte säga något med säkerhet. Redan igår har Avi och sjukvårdsdistriktet fört en diskussion, men koordinationsgruppen träffas imorgon vid 12-tiden.
Då ska de titta på hur antalet smittfall utvecklat sig i regionen, och utifrån det besluta om vilka åtgärder de tycker Avi ska införa här, alltså vilka rekommendationer gruppen ska ge.
Men åtminstone tre åtgärder tror Pietilä med ganska stor säkerhet kommer införas i regionen:
Distansundervisning införs i högstadier och uppåt, och max 6 personer får samlas offentligt. Han tror också de lättnader som gruppen rekommenderade, och bland annat Åbo stad följaktligen införde, för drygt en vecka sedan, dras tillbaka. Bland annat får då vuxna inte längre träffas i motionsgrupper på 10 personer.
– Det blir nog svårt att fortsätta med de lättnaderna.

Gjorde ni rätt i att bara för en vecka sedan lätta lite på restriktionerna i regionen?
– Helt rätt. Läget hade inte försämrats så hemskt mycket här i Egentliga Finland då.
Och nu då, är regeringens riktlinjer onödigt strikta för Egentliga Finland?
– Det vill jag inte kommentera. Vi följer noggrant med vad regeringen vill.
Arve: Ingen dramatisk förändring för Åboborna
Utöver de åtgärder som ska tas i bruk den 8 mars, utgör den officiella övergången till nivå 2 inte någon dramatisk förändring i de flesta Åbobors vardag, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.
– Vi följer redan de flesta nivå två-rekommendationerna här.
I Egentliga Finland är Åbos smittläge det sämsta. Arve säger att smittläget i Åbo för tillfället ändå är relativt stabilt.
Regeringens nya begränsningar inte lämpliga
Coronavirusets framfart har främst skett via arbetsplatser, och hon anser att regeringens nya begränsningar inte riktigt är ändamålsenliga för den sortens smittspridning som pågår i Åbo.
Hon påpekar ändå att det ingalunda betyder att smittläget är tryggt och att faran är över. Tvärtom betonar hon att det gemensamma ansvaret just nu har en central roll i stoppandet av virusspridningen.
Exempelvis är det nu centralt att jobba på distans om möjligt, använda munskydd och att alltid uppsöka coronatest om symtom uppenbarar sig.
– Om vi ska få bukt på smittkedjorna så måste vi veta var folk har rört sig och varifrån det smittas. Det är det som är mest avgörande.
Arve är medveten om hur stark coronatröttheten börjar vara. Hon hoppas att de tre veckorna i mars då de hårda begränsningarna gäller fungerar som ett uppvaknande för många.
– Ännu i några månader till måste vi orka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.