Gröna vill att Åbo visar vägen: ”De stora städerna bör vara föregångare i miljöfrågor”

Nästa stadsfullmäktige måste vara noga med att besluten följer de utstakningar som har gjorts, som i exempelvis stadens klimatplan. Det säger Riina Lumme, ordförande för De gröna i Åbo.
– Vi måste alla förbinda oss. Jag önskar också att de andra grupperna skulle vara tydligare med sina klimatmål. Om de är av annan åsikt om föreslagna lösningar borde de erbjuda alternativ.
Åbo stads klimatplan godkändes 2018 och var en av den pågående fullmäktigeperiodens stora framsteg, anser Lumme.
Trots detta har alla beslut inte riktigt varit i linje med planens om mindre trafik i centrum. Som exempel ger Lumme hur svårt det var med ett beslut om endast kollektivtrafik på Aurabron. Resultatet var att annan trafik förbjöds endast några få timmar under vardagar.
Det goda, däremot, var det breda samförståndet om att planeringen av en spårväg kunde gå vidare, säger Lumme.
Klart ja för spårväg
I frågan om trafiklösningar är De gröna mycket tydliga då det gäller målen: ”Vi bygger en spårväg”, kan man läsa i kommunvalsprogrammet ”Morgondagens Åbo är grönt”, som presenterades i januari.
Då det gäller spårvägen säger Lumme att den också skulle vara en ekonomiskt lönsam satsning. Hon hänvisar till den prognos som gjordes av teknologiska forskningscentralen VTT samt till hur Tammerfors stad redan nu har tjänat på hur attraktiv tomtmarken blivit invid spårvägen.
De gröna vill också ha en så kallad utsläppsbudget som används på samma sätt som ekonomisk planering, ett redskap för att följa upp och minska utsläppen.
– Åbo bör vara en föregångare. Det är det stora städerna som ska ta initiativet i miljöfrågor, säger Lumme.
Därför är det kanske också logiskt att De gröna tillsvidare ofta har varit starkast just inom de större städerna, resonerar Lumme, som själv kom in i politiken via organisationsverksamhet och studentpolitiken.
– Jag märkte hur motiverande det är att lösa problem och göra människors liv lite bättre.
De tre stora
De gröna har tillsammans med Samlingspartiet och SDP utgjort ett maktblock i Åbo. De tre har i stort sett samma syn i många frågor, anser Lumme.
– Den största skillnaden gäller beskattningen. Vi skulle ha varit redo för en liten höjning av skattesatsen.
De gröna anser fortsättningsvis att Åbo stad vid behov ska höja skatterna, enligt kommunvalsprogrammet.
Lumme ser potential i borgmästarmodellen och det borgmästaravtal som ska slutas. Det har enligt henne märkts att fullmäktige inte haft ett så kallat Åboavtal, det vill säga en majoritetsöverenskommelse om de stora utstakningarna.
Det har också lett till att ärenden inte alltid avancerat på ett förutsägbart och ibland kommit till fullmäktigebehandling nästan som en överraskning, säger Lumme.
Musikhusets plats klar
Ett annat fenomen är att det i fullmäktige varit svårt att ta beslut inom en rimlig tid, särskilt då det gäller stora investeringar. Ett sådant är musikhuset. Dess dåliga skick har varit känt länge och musikerna har fått tampats med en dålig arbetsmiljö.
– Det har känts som om svåra beslut ibland bara skjuts framåt. I frågan om musikhuset går det äntligen med fart.
För det gröna är placeringen av musikhuset på Självständighetsplan också klar, likaså att byggnaden ska vara en upplevelse.
– Det finns inget egenvärde i en wow-faktor men Åbo behöver ett modernt musikhus som lockar nya kunder och turister.
I fråga om stora investeringar är Lumme överlag hoppfull: Staden har lärt av missar som exempelvis Logomobron, där budgetbeslut togs först efter byggbeslut, varefter det ännu blev planeringsmissar.
Allas insyn i stadens utgifter bör bli bättre, säger Lumme. Som enda av Finlands tolv största kommuner har Åbo inte ännu offentliggjort sina inköpsfakturor – men det borde ske i år.
Vill engagera Åbobor
Öppenhet är ett nyckelord för De gröna också då det gäller servicen för invånare.
– Staden borde ha som princip att vara kundorienterad. Det ska inte vara så att man går till en lucka och sedan blir hänvisad till en annan lucka, någon annanstans.
Information ska röra sig mellan olika enheter och verksamheter, säger Lumme. Tillgänglig service i hela staden handlar också om välmående
– Tröskeln att söka och få hjälp ska vara så låg som möjlig.
Det är viktigt att också erbjuda fysiskt välkomnande miljöer, som det så kallade Byråbo-konceptet, som omfattar ämbetshuset på Universitetsgatan 27 och stadshuskvarteret. Det är tänkt att det senare också ska erbjuda mötes- och evenemangslokal för stadens invånare.
Lumme vill att staden fortsätter engagera invånare på samma sätt som med exempelvis invånarbudgeten eller idétävlingen Tänd Åbo. Hon anser att staden här kan dra nytta av den delaktighetsforskning som sker vid både Åbo Akademi och Åbo universitet.
Lumme hoppas faktiskt att också Åbopolitikerna skulle ha bättre möjligheter att bidra med konkreta idéer.
– Nu är allt ganska tjänstemannastyrt.
De Gröna i Åbo i valet 2017
Ville Niinistö: 3 773 röster
Elina Rantanen: 1 087
Saara Ilvessalo: 863
Janina Andersson: 850
Niina Ratilainen: 829
Riina Lumme: 518
Jukka Vornanen: 471
Lassi Laine*: 363
Konsta Weber: 352
Mikaela Sundqvist: 349
Laura Rantanen: 346
Roda Hassan: 323
Matti Vähä-Heikkilä: 313
Katri Sarlund*: 298
Gröna fullmäktigeledamöter i Åbo, antal röster i valet 2017. De med * ställer inte upp på nytt.
Fakta: Riina Lumme
Ålder: 28.
Född: Åbo, uppvuxen i Lundo.
Utbildning: Politices kandidat, snart magister, Åbo universitet.
Arbete: Administrativ sekreterare för föreningen Europa Forum i Åbo.
Förtroendeuppdrag: Ordförande för De grönas kommunalorganisation i Åbo, fullmäktigegruppens vice ordförande, ordförande för stadens revisionsnämnd.
Intressen: Körsång, museer och loppmarknader.
Läser: Främst icke-fiktion, för närvarande tentamenslitteratur.
Tittar på: Gamla klassiker, mestadels från 1980-1990-talen, samt science fiction.
Det här är del två i en intervjuserie med nyckelpersoner för de politiska grupperna i Åbo. Den första intervjun, med SFP:s Anna-Karin Tötterman, hittas här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.