Explosiv start bär Kemppinen mot Europatoppen
På grund av coronapandemin finns ingen publik på plats i inomhus-FM i Hipposhallen i Jyväskylä. Men ändå hördes en kollektiv flämtning och ett glatt jubel från funktionärer och tränare då sprintern Lotta Kemppinen slängde sig över mållinjen i 60-metersfinalen.
Efter målgången hoppade Kemppinen mot den blåa madrassen vid ändan av löpbanan, tog några snabba steg tillbaka och kikade upp mot resultattavlan.
22-åringens reaktion berättade allt. Kemppinen höjde sina knutna nävar mot Hipposhallens tak medan ett brett leende lyste upp hennes ansikte. Tiden 7,16 är en tre hundradelars förbättring på hennes färska nationsrekord
– Det känns bra, vad annars. För en gångs skull lyckades starten! utbrister Kemppinen.
– Jag hade inte fått en ordentlig start den här säsongen. Efter tävlingen i Polen gjorde vi ändringar och flyttade startblocken framåt. Starten i sig har jag inte haft problem med, men de tio första metrarna har jag fått jobbat mycket med. Det har liksom varit som att jag trampar på stället och gör knälyftslöpning. Nu börjar jag genast pressa framåt och löpningen fortsätter därifrån. Det är lite lättare att köra på mot mål efter det, berättar Kemppinen som laddade upp inför FM i Polen där hennes tider blev 7,34 och 7,28.
– Jag hann träna med de nya inställningarna på onsdag och det kändes bra. Vi beslutade att testa det här och det kändes som att det funkade ren i försöksheatet. Tiden 7,26 överraskade mig och jag tänkte att om jag får en likadan start i finalen så kan jag putsa tiden rejält, berättar HIFK-idrottaren.
Och det var precis det hon gjorde. Direkt efter målgången kände Kemppinen att hon lyckats.
– Jag bara väntade på vad tiden skulle vara.
7,16 är den tredje snabbaste tiden i hela Europa i år. Etta i Europa- och världsstatistiken är britten Dina Asher-Smith på 7,08. Schweizaren Alja Del Ponte har löpt 60 meter på 7,14. Sedan kommer Kemppinen samt Orlann Ombissa-Dzangue, Frankrike, och Ewa Swoboda, Polen, på 7,16.
Statistikkollen bådar gott inför inomhus-EM i Polen den 5-7 mars.
– Nja, vet inte vad det bådar. Men visst är jag ute efter en finalplats. Med sådana här tider är det möjligt, säger Kemppinen.
Sex dagar träning, två dagar vila
Två faktorer har bidragit till Kemppinens makalösa form. De nyfunna förbättringarna i starten samt en fungerande träningsrytm.
– I fjol då coronapandemin bröt ut fick vi tänka om vår träning. Den här inomhussäsongen var upplägget bekantare och man kunde förbereda sig bättre. Vi har fått träna bra i Idrottskvarnen i Helsingfors. Förra inomhussäsongen provade vi på en träningsrytm där jag tränar i sex dagar och vilar i två dagar efter det. Det har också funkat bra. Jag hinner återhämta mig bra och sedan ta an mig en ny träningsvecka, berättar Kemppinen som tränats av Mervi Brandenburg sedan hon var 11 år.
Nu tar Kemppinen alltså siktet på inomhus-EM. På våren ska det förhoppningsvis också bli ett träningsläger på Teneriffa. Det skulle gynna den förberedande träningsperioden inför en intressant friidrottssommar.
Då ska Kemppinen uppåt i alla tiders finländska statistik på 100 och 200 meter.
– Den här formen bådar gott. I Polen märkte jag att slutet rullade på bra men att loppet slutade för tidigt. Det lovar gott då man ännu ska springa 40 meter till, säger Kemppinen vars PB på 100 meter respektive 200 meter skrivs 11,45 och 23,56.
Helinä Marjamaas stenhårda nationsrekord på 100 meter från 1983 lyder 11,13. Mona-Lisa Pursiainens 22,39 är ett av de äldsta nationsrekorden i finländsk friidrott: från 1973. Dit har ännu Kemppinen en bit kvar.
– De är väldigt tuffa resultat. Men mot dem ska jag nästa sommar, säger hon alltjämt leende.
De övriga medaljerna på 60 meter gick till hemmalöparna Anniina Kortetmaa (7,39) och Aino Pulkkinen (7,48).
PB i herrfinalen
Herrarnas final på 60 meter var inte dålig den heller. Jämn var den dessutom. FM-guldet gick till Samuli Samuelsson som vann på 6,66, Samuel Purola var tvåa på 6,67. Bägge två tangerade sina personliga rekord. Riku Illukka, 6,77, tog hand om bronset.
Finlands sprinttoppar siktar liksom Kemppinen också på inomhus-EM.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.