År 2020 var sällskapsspelets år – näthandeln blomstrar då små grupper letar underhållning

Försäljningen av sällskapsspel går bra just nu. Det visar en koll med tre finländska specialaffärer.
Lautapelit.fi uppger att försäljningen sammantaget har ökat klart. Lautapelit har butiker i Helsingfors och Tammerfors, men bedriver också partihandel med importerade och översatta spel. Dessutom har man egen spelutgivning.
— Av våra egna spel är ”Eclipse 2nd Dawn” och ”Flamme Rouge” internationella succéer. De har sålt bra under coronaåret, säger butikschefen Linda Bremer.
Den speltyp som man nu sålt allra mest av är rymningsspelen i serien Exit som låter en återskapa ett ”escape room” därhemma.
— Det beror kanske på att de erbjuder lämplig sysselsättning för mindre grupper, säger Bremer.
Det är partihandeln och nätet som står för Lautapelits ökade försäljning. I de två traditionella butikerna har försäljningen sjunkit, i synnerhet i Kampen i Helsingfors.
Stängda spelrum
Vid Puolenkuun Pelit – med butiker i Åbo, Tammerfors och Lahtis – säger vd:n Vili Nenye att nätförsäljningen våren 2020 var ungefär den dubbla jämfört med normala år. Trenden fortsatte året ut och visar inte tecken på att avta.
— Under lågkonjunkturer brukar folk inte i första hand dra ner på sina inköp av underhållning. Spel och nöjen skapar lycka och känslor av att lyckas, och för samman spelarna. Dessutom har många familjer kanske också lite mera pengar att röra sig med då de inte reser utomlands, säger Nenye.
Pussel och brädspel har sålt bra nu, och försäljningen av spelkonsoler och spel till dem har gått hyfsat.

Vili Nenye lyfter även fram figurspel, där man själv kan bygga terrängen och måla spelfigurerna.
— De har varit väldigt populära under coronatiden. Att i lugn och ro bygga och måla miniatyrerna är en bra hobby även om man inte är så intresserad av själva spelandet, att strida med sina trupper mot medspelarna. Också rollspel upplever ett uppsving nu.
I sina butiker erbjuder Puolenkuun Pelit normalt rum för spelare att mötas och man ordnar även turneringar. De rummen har nu varit tillfälligt stängda, vilket gjort att försäljningen av så kallade samlarkortspel minskat.
— Nätförsäljningen har ökat klart snabbare än försäljningen i butikerna. Men även butikerna har haft en okej mängd kunder trots de speciella omständigheterna.

Stark näthandel
Kedjan Fantasiapelit, med sju butiker i bland annat Åbo och Helsingfors, stämmer in i kören, men aningen försiktigare.
— Brädspelens popularitet har åtminstone inte minskat under coronatiden. De spelas väl oftast hemmavid med familjen. Däremot har försäljningen av samlarkortspel minskat då de kräver större sammankomster, säger Jyrki Tudeer som sköter marknadsföringen.
Fantasiapelit har traditionellt varit ett starkt namn inom rollspel, men har även ett brett utbud av bland annat bräd-, figur- och kortspel. Tudeer uppger att ingen viss speltyp utmärkt sig under coronan, men konstaterar att näthandeln blivit klart livligare.
Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.