Mörka områden en bristvara – ”Ljusföroreningar kan ge hormon- och sömnrubbningar”

— Vasa stad lyser upp himlen norrut, vilket förstås påverkar stjärnstudierna, säger Hans Lindén, aktiv i astronomiföreningen Andromeda, som har ett observatorium ungefär 10 kilometer utanför Vasa centrum.
För ett tag sedan byggdes ett växthus i Malax som lyser upp himlen söder om observatoriet. Ur astronomisk synvinkel är det problematiskt, säger Lindén.
— Himlen är mer statisk norrut, men söderut rör det på sig. Det är också där planeterna finns.

För att hitta mörker i Österbotten måste man ta sig långt bort från bosättningar.
— Ju längre bort, desto bättre, säger Lindén.
Mörker för turister
Österbottens förbund har i landskapsplanen 2040 för första gången gjort en kartläggning av mörka och tysta områden i Österbotten. Initiativet till kartläggningen tog Christine Bonn som är miljösakkunnig vid förbundet. Bonn säger att mörka och tysta områden är en bristvara.
— Det är något vi i de nordiska länderna tar för givet, men som egentligen är en bristvara.
Det är enbart i yttre skärgården och i Pedersöre som man kan hitta mörka områden i Österbotten.

Ljusföroreningar är ljus som ur trivsel- och trygghetssynvinkel är överflödigt. Ljusföroreningar kommer främst från trafiken, belysta byggnader och industrier. Ljusföroreningar har identifierats som ett hälso- och miljöproblem.
— Tysk forskning har visat att insektsdöden och bristen på pollinerare kan bero på ljusföroreningar, säger Bonn.
Syftet med kartläggningen var främst att utveckla turismen i Österbotten och att lyfta mörkrets upplevelsevärde, säger Bonn. I Lappland har man lyft behovet av mörka områden oftare än i andra delar av Finland och i Danmark har man anlagt Nordens första mörkerpark.
— Det vi lyfter fram är att mörkret har ett positivt upplevelsevärde, inte ljusföroreningarna i sig.
”Trygghet i det upplysta”
I Närpes orsakar ljusen från växthusen, som är en av ortens största näringar, ljusföroreningar i klass med huvudstadsregionen.
Mikaela Björklund, stadsdirektör i Närpes, säger att de inte har behandlat saken i kommunen, men att frågan dykt upp när man bygger nya växthusanläggningar eller ska ändra belysningen och behöver höra grannarna i området.
— I något enstaka fall har grannar varit bekymrade för att det blir för ljust. I sådana fall har man kunnat sätta som villkor att man måste använda gardiner för att minska på spridningen av ljus i sidled så att ljuset riktas uppåt i stället.
Björklund säger att det också finns en trygghetsaspekt.
— Vi är så vana med växthusbelysningen. Det är något av en trygghet i det också. Om man går ut en mörk kväll så ser man vägen framför sig.
Varken Malax, Närpes eller Västkustens miljöenhet har fått klagomål om ljusföroreningar.
Hormon- och sömnrubbningar
Jari Lyytimäki, forskare vid Finlands miljöcentral och författare till boken Valon varjopuolet (2013) är en av få forskare i Finland som är insatt i fenomenet ljusförorening. Han säger att ljusföroreningar är ett växande problem, både i Finland och i andra länder.
— Det är billigt och lätt att belysa nya områden. Men det finns en risk att man gör det på ett aningslöst sätt.
Enligt Lyytimäki har folk börjat reagera på ljusföroreningar i sin vardag och fenomenet har fått mera uppmärksamhet de senaste åren. Han säger att ljusföroreningar påverkar människor, djur och naturen på flera sätt.
— Alla organismer har anpassat sig till dygnet. En fara med ljusföroreningar för människor är hormon- och sömnrubbningar vilka kan leda till problem. Internationella studier har också visat att vissa cancertyper påverkas av ljusföroreningar.

Han säger att det hittills har gjorts ganska få studier om hälsoeffekterna av ljusföroreningar, men att det kommer fler hela tiden.
— När forskningen ökar så tar man problemet mer på allvar.
Faunan i Finland är ändå rätt så skyddad mot ljusföroreningar tack vare den långa vintern. Då är många djur i ide och påverkas inte av onaturligt ljus.
— Men på våren och hösten är ljuset viktigt för många djur när de ska reagera på att årstiden byts. Om det finns ljusföroreningar kan de till exempel gå i ide vid fel tid.
Riktad belysning
Lyytimäki nämner två viktiga saker som man kan göra för att minska ljusföroreningar.
— Privatpersoner kan begränsa sin ljusanvändning till när de har behov och glädje av det. Och i planeringen av samhället kan man lämna mörka och tysta områden så att folk hittar kontakten med naturen.

Både Bonn och Lindén säger att bättre riktad belysning och mindre fasad- och gatubelysning som lyser rakt upp i skyn sparar energi och minskar ljusföroreningarna.
— Det är inte så många som är intresserade av astronomi, men många tycker om att kunna se stjärnhimlen, säger Lindén.
Vilhelmina Öhman/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.