Förflytta dig till innehållet

Gymnasieelever i Pargas känner sig bortglömda när PSG:s flytt planeras

Anja Kuusisto
PSG:s flytt till Axxells tidigare gymnastiksal väckte många frågor på infomötet för föräldrar och elever.

— Kom ihåg att det inte handlar om någon tillfällig lösning för oss, utan om resten av vår gymnasietid, sade bland annat gymnasieeleverna Matilda Granqvist och Moa Karlsson då Pargas stad höll ett virtuellt infomöte om Pargas svenska gymnasiums flytt till Axxells gymnastiksal.

PSG:s flytt från sitt nuvarande skolhus är den första konkreta förändringen i och med det nya skolcentret som ska byggas i Pargas.

Från och med i höst ska PSG få nya klassrum i det som tidigare har varit Axxells gymnastiksal vid Vapparvägen. Där ska det svenska gymnasiet i Pargas hålla till ända till halva höstterminen 2023.

Gymnastiksal blir flera klassrum. Skärmdump från Pargas stads material.

Matsalen är tänkt att bli ett allrum

Gymnasieeleverna ville göra fastighetschefen Seppo Pihl uppmärksam på att de behöver och vill ha ett allrum, men att något sådant inte fanns inritat i de planer och ritningar som visades på mötet.

Hans förslag var att det som ska bli gymnasieelevernas matsal i Axxellbyggnaden också kunde användas som allrum och pausrum för eleverna. Matsalen kommer också att användas av finska Paraisten lukios elever, medan de som studerar vid Axxell har en egen matsal.

Tanken på matsalen som allrum var inte vad eleverna hade tänkt.

— Vi vill gärna ha våra soffor med och ett litet kök, så att vi kan förvara och värma mat, eftersom vi har långa dagar, sade Moa Karlsson.

— Men vi kan inte förstora gymnastiksalen, som ska göras om till flera nya klassrum, svarade Seppo Pihl.

Bildningschefen Ulrika Lundberg föreslog att en grupp elever tillsammans med PSG:s rektor Annika Gustafsson bekantar sig med de rum i Axxell som ska bli PSG:s, för att få en bättre uppfattning om vilka möjligheter det finns.

Pargas svenska gymnasium lämnar sin nuvarande byggnad och börjar i omgjorda lokaler i Axxell i höst. Foto: Carina Holm

Oklart var studentexamen ska skrivas

Eleverna undrade också var de ska skriva studentexamen i och med att PSG flyttar till Axxells skolhus.

Pihl sade att man bygger in en viss flexibilitet i de nya klassrummen, medan Ulrika Lundberg sade att en möjlighet som utreds är om skrivningarna eventuellt kan ordnas på något helt annat ställe.

Seppo Pihl berättade för de drygt sextio personer som deltog i infomötet på distans att man redan nu har börjat riva upp golvet i Axxells gymnastiksal. tidtabellen är stram eftersom gymnasiet ska inleda höstterminen i år i de nya och ombyggda lokalerna.

— Även om det handlar om tillfälliga lokaler medan det nya skolcentret byggs reparerar vi byggnaden så att de rum som vi ska använda får hög kvalitet, trots att den är från 1980, sade Pihl.

Golvet i gymnastiksalen som ska bli nya klassrum görs om och väggarna ska ha modern standard, betonade han.

— Ventilationen blir bättre än kraven och belysningen ska förnyas. Man kan säga att vi använder den gamla stommen för att bygga nytt, sade Pihl.

Blir gymnastiksal igen efter de tillfälliga klassrummen

Tanken är att gymnastiksalen efter år 2023 återgår till att kunna användas som gymnastiksal igen, då PSG har lämnat byggnaden.

Liliane Kjellman, direktör för fostran och utbildning vid den svenska skolsektorn i Åbo, deltog i mötet som gymnasieförälder och hade många synpunkter och frågor.

— Tidtabellen verkar inte realistisk med tanke på alla åtgärder som ska göras, sade hon.

Hon undrade också hur man skulle lösa belysningen då antalet fönster är begränsade och eleverna också behöver indirekt belysning då de arbetar med sina datorer.

Hon påpekade också att de nya klassrummen är planerade för bara 20 personer och att de inte uppfyller kraven på normalstora klassrum.

— Har ni verkligen så små undervisningsgrupper? Kommer luften att räcka till om eleverna är fler?

PSG:s rektor Annika Gustafsson svarade att det också finns undervisningsgrupper med 32 elever, medan fastihgetschefen Seppo Pihl försäkrade att luften kommer att räcka till och att det finns möjlighet att flexa med en del av rummen.

Seppo Pihl försäkrade att man samarbetar med stadens IT-avdelning när det gäller att se till att alla har de digitala lösningar som behövs.

— Belysningen kommer att vara bättre än i många andra skolor. Vi har diskuterat med miljösidan om vad som behöver göras, och gör det som behövs för att de nya lokalerna ska vara hälsosamma.

Fler toaletter i byggnad på gården

Också parkeringsplatsen som har reserverats för eleverna fick kritik för att vara för liten.

För att säkra att tidtabellen håller har staden fördelat bygglovet i flera delar, så att en del handlar om att göra om gymnastiksalen till klassrum, medan ett annat bygglov handlar om den barack som byggs utanför Axxellbyggnaden för att PSG ska få fler toaletter.

Inte bara eleverna utan också andra deltagare i mötet betonade att det är viktigt att de som ska använda PSG:s nya lokaler hörs och får vara delaktiga i den fortsatta planeringen.

Och de blivande abiturienterna fick löfte om att tavlan, där man räknar ner hur många eller få skoldagar man har kvar ska tas med i någon form till den nya adressen.

Helhetskostnaderna för hela projektet på femton års sikt, då också de tillfälliga klassrummen igen görs om till gymnastiksal beräknas bli 1,34 miljoner euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter