90-åriga Pargasbon ”Momi” trivs på virtuell kaffeträff som Åbolands Röda Kors ordnar

Den gråa punkten vid Soile Carlssons namn byter färg till grön. ”Momi” är online och snart ser vi hennes ansikte på laptopens skärm. Den här intervjun görs över programmet Teams på grund av coronarestriktionerna.
Snart 90-åriga Soile Carlsson är en van datoranvändare och van att hålla kontakt med barn, barnbarn och barnbarnsbarn via videosamtal.
– Alltid nu som då plingar det till i telefonen. Det är mitt 16-åriga barnbarnsbarn som skriver ”Hej momi! Ska vi ha meeting?” Vi har bra kontakt i familjen. Utan dem skulle jag vara helt isolerad, säger Soile.
Hon är en av många äldre som blivit isolerade på grund av corona, men det är inte bara coronan som ställt till det och gjort de sociala kontakterna få för Soile. Våren 2019 förlorade hon synen på ena ögat. Hennes djupseende försämrades och hon kunde inte längre gå ut på egen hand.
Sjukdom och coronafaran gör ensamheten extra svår
– Allt var som en planka. Jag kunde varken se stenar eller gropar, säger hon.
Hemtjänsten blev inkopplad och i januari 2020 blev Soile bättre och kunde röra sig ute igen. Men så började undantagstillståndet och all social aktivitet hamnade på is.
Under sommaren låg hon dessutom på sjukhus i några månader. Soile suckar när hon tänker tillbaka.
– Nog har det varit tungt med coronan, och jag är inte den enda. Det bara råkade slå ihop två tre olika otrevligheter samtidigt, säger hon.
Regelbundna virtuella kaffeträffar är välkommet tidsfördriv
Videosamtal med familjen och telefonsamtal till väninnan har varit ljuspunkter i Soiles tillvaro. I höstas hittade hon också till de virtuella kaffestunder som ordnas av Röda Korset för hemmaboende seniorer och boende på Folkhälsan och Björkebo i Pargas. Hon säger att kaffeträffarna är en välkommen programpunkt i vardagen.
– Det känns bra att veta att klockan två på måndagar kan man sitta ner och få lite program till eftermiddagskaffet, säger Soile.
Programmet på kaffeträffarna kan vara allt från frågesport till musikprogram. Ibland talar man gamla minnen.
Bland de programpunkterna som Soile särskilt minns är när man tittade på gamla foton från Pargas och olika frågesporter.
– Då kunde jag förklara att Runebergsgranen finns där. Någon gång har det varit om olika svampar och senast var det bland annat om Nalle Puh, säger Soile.
Samarbetar med Folkhälsan och Pargas stad
Siw Karlsson, projektplanerare för Vi ses i byn i Åboland, berättar att de ”Virtuella kaffeträffarna” fick sin början i april ifjol. Då tillsammans med Pargas stads kultursektor och kulturchefen Fia Isaksson.
– Syftet med gruppen är att lindra ensamheten, muntra upp och aktivera seniorer, säger Siw.
Ganska snabbt började man samarbeta med Folkhälsans och Björkebos seniorboende. Nu samlas ett tiotal personer varje måndag klockan två.
– Seniorerna på Folkhälsan och Björkebo samlas i en matsal eller samlingsrum där personalen kan lägga på videolänken på tv:n. Vi har också några med oss som bor hemma, säger Siw Karlsson.
Fler seniorer och fler frivilliga önskas
Soile Carlsson hoppas att fler i hennes ålder ska komma med på de virtuella kaffeträffarna. Träffarna ger en känsla av samhörighet, fast man inte kan träffas som vanligt.
– Kaffestunderna ger samma känsla som att gå på Marthamöte. Man får träffa ett gäng med likasinnade, säger hon.
Siw Karlsson berättar att också fler frivilliga ledare behövs till de virtuella kaffeträffarna.
– Också för frivilliga ger kaffeträffarna energi att orka i vardagen, säger hon.
Länk till de virtuella kaffeträffarna hittas på https://rednet.rodakorset.fi/aboland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.