Positiva coronasignaler globalt men Finland stampar på stället – THL vill inte kommentera om ryska Sputnik-vaccinet är aktuellt

Globalt har antalet nya coronafall minskat något, uppger direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.
Enligt honom är det ändå för tidigt att hävda att pandemin skulle vara på tillbakagång.
Salminen uttalade sig på institutets och Social- och hälsovårdsministeriets veckovisa presskonferens om epidemiläget på torsdagen.
Enligt Salminen beror den globala nedgången framför allt på stora förändringar i några befolkningsrika länder, främst USA och Indien. Trots det är antalet nya fall per dag fortfarande högt.
– Det är bra att förbereda sig mentalt på att pandemin pågår en lång tid, säger Salminen.
Även i Europa har situationen förbättrats något. Antalet nya coronafall har minskat i flera europeiska länder, bland annat Österrike, Belgien och Irland.
Men det finns också europeiska länder där situationen fortfarande förvärras, till exempel Portugal, Spanien och Frankrike.
– I Portugal har antalet fall ökat snabbt och i Spanien har pandemin i praktiken kommit in i en fjärde våg, säger Salminen.
Finland står och stampar
I Finland är situationen mindre klar. På torsdagen rapporterades om 444 nya coronafall, vilket är den högsta siffran denna vecka men inte riktigt så många som man befarade i förra veckan.
– Det är klart att antalet fall har ökat från nivån i början av året, men det är för tidigt att säga om det är fråga om en permanent uppgång.
Virusets R-tal, det vill säga reproduktionstal, ligger för närvarande på 0,9–1,1, vilket innebär att epidemin står och stampar.
– Ur ett regionalt perspektiv kan man säga att viruset finns i hela landet. Det stämmer alltså inte att epidemin skulle vara koncentrerad till södra Finland.
Enligt Salminen är antalet bekräftade fall av muterade virusvarianter 211. Det är inte betydelselöst, men fortfarande bara en bråkdel av alla fall.
– Vi vet tills vidare inte om varianterna sprider sig i befolkningen eller om fallen härstammar från utlandet.
Salminen uppger också att vaccinationen framskrider. På torsdagen hade 149 951 personer fått vaccinet, vilket utgör 3,2 procent av alla som är över 16 år.
Upp till 25 procent av de som är över 90 år har blivit vaccinerade. I åldersklassen 80–90 år är vaccineringsgraden 13,5 procent.
Åldersgränsen en strategi
Finland beslöt nyligen att inte ge läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin till personer som fyllt 70 år, vilket har väckt oro bland personer som närmar sig åldersgränsen.
Enligt överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd är den oron inte befogad.
– Olika länder har olika tolkningar då det gäller Astra Zenecas vaccin. Största delen av länderna har inte infört några åldersgränser, säger Puumalainen.
Det att Finland valt att inte vaccinera de som är över 70 år med Astra Zenecas vaccin beror på Finlands egen bedömning, enligt Puumalainen.
– Det bygger på vår strategi om hur vi kan minska på dödligheten på bästa sätt.
Han påpekar att nya uppgifter om de olika vaccinens effektivitet och lämplighet för diverse grupper kommer så gott som dagligen.
– Vi kommer att publicera nya uppgifter i dag [torsdag] eller i morgon [fredag].
Sputnik eller inte
Puumalainen ville inte på torsdagen ta ställning till huruvida Finland kommer att köpa det ryska Sputnik-vaccinet, som nyligen visat sig vara över 90 procent effektivt.
– Så vitt jag vet har tillverkaren varit i kontakt med Europeiska läkemedelsmyndigheten angående försäljningstillstånd och myndigheten väntas ge en preliminär bedömning om saken inom februari, säger Puumalainen.
Om myndigheten anser att Sputnik-vaccinet har förutsättningar för att beviljas försäljningstillstånd kommer myndigheten att inleda en rigorös granskning.
– Men det är väldigt svårt att säga hur länge den tar. I vilket fall som helst är det fråga om månader.
Henri Forss/SPT
Enligt den ansedda brittiska tidskriften ”The Lancet” ger det ryska covid-19
vaccinet Sputnik V ett 91,8 %-igt skydd. Går politiken framom hälsan i väst?