Vi är antagligen inte vaccinerade till sommaren, säger Åboläkare som leder nationell expertgrupp för coronavaccin

Ville Peltola, professor i infektionsmedicin vid ÅUCS, är ordförande för den nationella expertgruppen för coronavaccin.
Gruppen har utnämnts av Institutet för Hälsa och välfärd, THL, som samarbetspart för THL och Social- och hälsovårdsministeriet angående coronavaccineringen.
Peltola säger att det i dagsläget är omöjligt att säga när finländarna har blivit vaccinerade mot covid-19.
– Det fanns en plan för vaccineringstidtabellen också utöver riskgrupperna, men när nyheterna om dröjsmål i tillverkning och distribution av coronavaccinet kom, blev den planen osäker.
Sannolikt är vi inte vaccinerade till sommaren
– I nuläget är det svårt att säga något exakt om tidtabellen. Vi blir nog vaccinerade, men om vi blir det till sommaren är osäkert.
– Mer sannolikt är att det tar hela året att genomföra vaccineringarna.
Pfizer har meddelat om leveranssvårigheter för sitt vaccin, och Astra Zeneca väntar på försäljningstillstånd.
– Men vi ska minnas att det också finns flera andra vaccinpreparat på gång, säger Peltola.

”När massvaccineringen väl är igång fungerar det säkert snabbare”
Själva strukturen för hur vaccineringarna genomförs i Finland tror Peltola på.
– Sen när vaccineringarna i större skala kommer i gång tror jag det avancerar snabbare. Men vi måste ju få tillräckliga mängder vaccin först.
För en lekman kan det vara svårt att förstå att inte tillverkarna kan producera ännu mer – av något som hela världen väntar på. Hur skulle du förklara det?
– Det är helt ny teknologi som används, nya slags vacciner. Att flytta produktionen från ett ställe till ett annat eller annat land kan vara omöjligt.
Nu är fokus – globalt – på vaccinerna, men finns det också mediciner som snart når marknaden?
– Vaccinutvecklingen har gått snabbt, men medicinframställningen går nog långsammare. Jag har inte kännedom om någon medicin som skulle vara på väg och som skulle passa för breda målgrupper.
Hela befolkningen ska inte vaccineras
Vissa länder uppger procentuellt hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad, till exempel Danmark som nu är Europaetta på att vaccinera. I Finland uppger THL antalet, till exempel 110 000 finländare.
Att ange en procentuell andel av hela befolkningen kan ändå vara missvisande, påpekar Peltola, eftersom vaccinerna inte kan ges till minderåriga.
– De vacciner som hittills godkänts är för vuxna. Pfizers vaccin har 16 år som nedre åldersgräns, Modernas, som Finland har fått en liten andel av, har 18 som nedre gräns. Tillsvidare ska vaccinet inte ges till barn, även om de skulle höra till en riskgrupp.
Det är sådana bedömningar som vaccinexpertgruppen jobbar med. De utvärderar effekten och tryggheten av de vacciner Finland får tillgång till, efter att läkemedelsmyndigheten har granskat produkterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.