Stiftelsen Brita Maria Renlund delar ut 9 miljoner – klimatfostran, ungas välmående och forskning om mobbning prioriteras i år

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne delar ut över 9 miljoner euro – och stöder bland annat klimatfostran, ungas välmående och forskning om mobbning bland barn.
— I år fick vi in ungefär 500 ansökningar, ungefär lika många som i fjol, säger Gun Sandberg-Wallin, vd för stiftelsen.
Exempel på bidragsmottagare från Åboland är Airisto Segelsällskap, ÅIFK, Åbo Lawn- Tennis Klubb, Resurscenter för matematik och naturvetenskaper vid Åbolands hantverk, DUV i Västra Åboland och Kulturföreningen Lande.
De flesta mottagarna är organisationer eller andra instanser som fått stöd tidigare men det finns också helt nya projekt som beviljas bidrag. Ett av dem är Helsingfors universitets Tvärminne zoologiska station som får 165 000 euro för att under tre års tid utveckla och bedriva vetenskapsfostran kring biodiversitet, klimat och Östersjöfrågor.
— Vi ser det som väldigt viktigt att barn och unga får ta del av kunskap kring miljöfrågor – på svenska. Det är där det brister i vårt land.
Sandberg-Wallin säger att stiftelsen redan bekostar naturskolor i Finland, men det här bidraget innebär snäppet mera och på ett annat sätt. Bidraget ska användas för att anställa en person som på heltid ska arbeta med vetenskapsfostran.
— De som jobbar vid Tvärminne är forskare och har inte tid att ta emot alla skolklasser och grupper som vill komma dit. Därför är det viktigt att vi får dit professionella som kan förmedla kunskap till barnen. Miljöfrågor är mycket aktuella för barn i dag, säger hon.
Ett axplock ur bidragen 2021
500 000 euro till Svenska kulturens vänner för nybygge av svenskt daghem i Uleåborg.
300 000 euro till Helsingfors universitet för finansiering av en svenskspråkig professur i datavetenskap.
200 000 euro till stiftelsen Niilo Mäki-säätiö för att utveckla och undersöka metoder för att kartlägga och åtgärda svårigheter med läsning, skrivning, självreglering, uppmärksamhet och beteende i finlandssvenska skolor.
165 000 euro till Helsingfors universitets Tvärminne zoologiska station som under tre års tid ska utveckla och bedriva vetenskapsfostran kring biodiversitet, klimat och Östersjöfrågor.
Miljöfrågor intresserar
Ett annat projekt vid Helsingfors universitet får ett bidrag på 300 000 euro för att forska kring hur små barn inkluderar och exkluderar andra barn på daghem.
— Vi vet att det finns en risk för utanförskap och mobbning även inom småbarnspedagogiken men vi vet ganska lite om hur barn resonerar och tänker när de inkluderar och exkluderar andra barn i lekar och aktiviteter. Vi strävar efter att visa på och bidra till att etablera nya åtgärder som motverkar ensamhet och utanförskap, säger professor Gunilla Holm, som leder projektet, i ett pressmeddelande.
En verksamhet som fått stöd sedan den startade 2012 är Ätstörningscentrets projekt Livslust som i år beviljas 155 000 euro. Målet är att förebygga ätstörningsrelaterade problem och erbjuda specialiserad ätstörningsvård med låg tröskel på svenska.
— Vår verksamhet bygger helt och hållet på stöd från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Jag är glad att vi kan fortsätta erbjuda specialiserad ätstörningsvård. Vi har jobbat många år på att sprida information om att vi finns och nu kan elevvården fortsätta hänvisa klienter till oss, säger sjukskötaren Ira Zetterborg, som leder projektet, i pressmeddelandet.
Ny styrelseordförande
Det också mycket annat som är på gång inom stiftelsen. Vid årsskiftet tillträdde Mia Holmbäck som ny styrelseordförande. Holmbäck är Karlebybo precis som grundaren, affärsmannen Karl Herman Renlund.
I pressmeddelandet skriver Holmbäck att hon vill stärka svenskans roll i Karleby och Karlebys roll i Svenskfinland. Hon vill också arbeta för att göra stiftelsen mer synlig.
— Jag ser en nedgång. Karlebysvenskarna glöms ofta bort och Karlebyborna själva glömmer svenskan och den finlandssvenska kulturen, säger hon i pressmeddelandet.
Vd Sandberg-Wallin säger till SPT att det är en allmän trend att allmänheten ska se vad stiftelsen gör.
— Det har alltid varit en balansfråga hur mycket man ska synas. Det är bra med en allmän öppenhet, säger hon.
Sandberg-Wallin går i pension i vår och efterträds av Birgitta Forsström i maj.
Det finns en lista på alla aktörer som fått bidrag på stiftelsen webbplats.
Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne
Grundades 1918 enligt affärsmannen Karl Herman Renlunds, 1850–1908, testamente. Renlund var född och uppvuxen i Karleby.
Har fått namn efter donatorns mor.
Understöder privat upprätthållen småbarnspedagogik, eftermiddagsverksamhet för skolelever, sommarrekreation för barn och övrig verksamhet som stödjer barns och ungas välmående.
Delar årligen ut drygt nio miljoner euro i bidrag.
Har en förmögenhet som är värd cirka 430 miljoner euro.
Källa: Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne
Sofie Fogde/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.