Energibolaget Lounavoima vill gå på djupet – börjar bygga värmelager i berggrunden

Snön täcker marken vid Korvenmäki avfallscentral i Salo. Petri Onikki står mitt bland byggnader och baracker och söker rätt ställe under snön.
– Åtta meter från husknuten, säger han och pekar på en lagerbyggnad i närheten.
Onikki är vd för bolaget Lounavoima som bygger ut och utvecklar avfallscentralen i Korvenmäki, och han letar efter den punkt där projekthelhetens nästa fas ska genomföras.
– Det blir ungefär här.
Energi från förbränning av avfall
Lounavoima planerar att skapa ett system för lagring av värme i berggrunden. I praktiken ska det handla om sex 2 000 meter djupa hål i marken, där Lounavoima kan lagra värmeenergi som inte genast utnyttjas som fjärrvärme.
Projektet hänger ihop med det nya avfallskraftverket som Lounavoima låtit bygga i Korvenmäki och som ska producera fjärrvärme och elektricitet genom förbränning av avfall. Kraftverket tog emot sitt första avfallslass i november och testkörningarna skulle börja i januari men coronapandemin satte käppar i hjulen.
– Starten flyttades till slutet av februari. Vi hade många coronafall bland dem som arbetar på området och valde att genomföra masstestningar. Det har orsakat brist på arbetskraft och fördröjningar i arbetsprocessen, säger Onikki.
Om testkörningarna går bra kan avfallskraftverkets leverantör, tyska Steinmüller Babcock Environment, överlåta kraftverket till Lounavoima i juni. Anläggningen uppskattas kosta ungefär 112 miljoner euro.

Värmelagren ska fyllas under sommaren
Enligt Lounavoimas beräkningar kommer det nya kraftverket att producera så mycket värmeenergi att allt inte kan användas som fjärrvärme under årets varma månader.
– Under somrarna kan vi sälja hälften av den värme vi producerar till fjärrvärmenätet, säger Onikki.
Tanken är att den resterande värmen ska ledas ner i berggrunden med hjälp av vatten och ledas upp igen när det är vinter och behovet av uppvärmning är större. Värmen distribueras genom bolaget Salon Kaukolämpös fjärrvärmenät.
Enligt bolaget Quantitative Heat som ska genomföra värmelagringsprojektet på uppdrag av Lounavoima svalnar berggrunden så långsamt att det är möjligt att lagra extra värme i den lokalt och utnyttja värmen senare.
Hålen som ska borras är cirka 20 centimeter i diameter, enligt Quantitative Heat.
Tio gigawattimmar per år?
Djupa hål fungerar inte endast som värmelager utan även som värmekällor. Enligt Lounavoima är temperaturen på 2 000 meters djup naturligt ungefär 40 grader, vilket möjliggör utvinnandet av geovärme.
– För oss handlar det här ändå i första hand om att skapa ett värmelager, säger Petri Onikki.
Lounavoima bedömer att de sex hål som planeras kan nå en total produktionseffekt på 1–2 megawatt. Genom att därtill utnyttja värme som lagrats på sommaren kan effekten vara upp till 5 megawatt på vintern, enligt Lounavoimas beräkningar.
Totalt beräknas de sex hålen kunna producera 8–10 gigawattimmar fjärrvärme per år. Enligt Lounavoima räcker det för att värma 400–500 småhus i ett år.
”I december får vi se hur väl det fungerar”
Lounavoima och Quantitative Heat genomför borrningarna i Korvenmäki i faser. I den första fasen borras ett hål.
– Borrandet börjar i februari. På sommaren kan vi antagligen börja leda värme till lagret och i december får vi se hur väl det fungerar, säger Onikki.
Ursprungligen skulle borrandet börja i slutet av 2020 men enligt Onikki tog myndighetsprocessen kring projektet längre än väntat. Lounavoima väntar ännu på att Salo stad ska ge tillstånd för borrandet.
Enligt Onikki är det största osäkerhetsmomentet med projektet hur väl själva borrandet lyckas.
– Borren går djupt ner i marken, och vi vet inte med säkerhet vad vi stöter på nere på två kilometers djup. Vårt antagande är naturligtvis att berggrunden är bra och lämpar sig för detta.

Finansieras med statligt stöd och lån
Lounavoimas kostnadsuppskattning för borrandet av det första hålet är en miljon euro. Hela projektet beräknas kosta ungefär fem miljoner euro.
Arbets- och näringsministeriet har beviljat projektet ett investeringsstöd på cirka tre miljoner euro. Enligt Onikki får dock högst 35 procent av kostnaderna täckas med investeringsstödet.
Lounavoima ägs av de kommunägda bolagen Sydvästra Finlands Avfallsservice och Salon Kaukolämpö. Onikki säger att pengarna till värmelagringsprojektet inte kommer från ägarna utan att projektet finansieras med banklån.
– Vi utgår från att det här är en lönsam investering. I det här skedet har vi avtalat endast om den första fasen.
Enligt projektets preliminära tidtabell ska alla sex hål vara klara i december 2023.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.