Endast sju procent av bilisterna håller hastighetsbegränsningen på Strandvägen i Pargas

Att Strandvägen i Pargas är i dåligt skick kan knappast ha undgått någon. Hastighetsbegränsningen på gatan sänktes redan förra hösten till 30 kilometer i timmen och flera varningsmärken för gropar har satts upp av staden.
Men trots det är det endast sju bilister på hundra som håller sig till hastighetsbegränsningen. Det framgår ur den kartläggning som staden låtit göra under början av januari. Budet har med andra ord inte gått hem.
Status quo sedan 2015
Trafikmängden på Strandvägen är ungefär 1 600 fordon per dygn, vilket motsvarar resultaten från den senaste motsvarande kartläggningen år 2015. Samma sak gäller de genomsnittliga hastigheterna – men med den avgörande skillnaden att hastighetsbegränsningen år 2015 låg på 50 kilometer i timmen.
– Sist och slutligen är det tyvärr inte så överraskande att det är knappa sju procent som håller hastigheten, majoriteten kör mellan 30 och 50 kilometer i timmen nu precis som man gjorde år 2015, säger samhällsingenjör Matias Jensén på staden.
Ett tiotal skador har anmälts
Under den våta och regniga hösten har ett tiotal däckskador på grund av vägens dåliga skick anmälts till staden, en siffra som i jämförelse med trafikmängden anses rätt liten.
Staden har låtit både polisen och Trafikskyddet som utomstående ta ställning till Strandvägens skick och de åtgärder som staden gjort.
Båda anser att staden gjort tillräckligt och att man försökt reparera hål i vägen inom rimlig tid.
Rävsundsbrons begränsning följs bättre
Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins har sedan mitten av december haft en hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen och enligt mätningarna fram till den 8 januari är det mellan 25–30 procent av bilisterna som kör överhastighet på bron.
Bilister verkar ha mer bråttom till Pargas, eftersom 30,6 procent kör överhastighet i den riktningen jämfört med 25,2 procent i riktning mot S:t Karins.
Uppdaterad klockan 19.36 med avsnittet om Rävsundsbron.
Ett perfekt ställa att sätta upp en hastighetskamera så skulle även byarallyt minska, finns säkert fler vägar som skulle behöva övervakning. Vad är det för vits med att köra runt hela kvällen? Tydligen är bensinen för billig eller inte hittar på annat tidsfördriv.
Byarally är tydligen något man inte får slut på och det gäller antagligen oberoende ort. Kanske kommande kilometerskatt sätter stopp på idiotin och är antagligen den enda positiva orsaken till en kilometerskatt att få slut på onödigt körande.