Förflytta dig till innehållet

Bränsleskatten höjs inte – morot istället för piska när regeringen vill få folket att köra elbil

Arkiv/Ari Sundberg
Bilar på en vintrig motorväg.
Regeringen har som mål att utsläppen från trafiken i Finland före år 2030 ska halveras jämfört med nivån år 2005.

På fredagen publicerade regeringen sin färdplan för fossilfria transporter och sände den på remiss. I planen finns en lång rad åtgärder som i första hand bygger på stöd, och ytterligare åtgärder kan bli aktuella på hösten.

– Vi skjuter inte upp några beslut till hösten, det handlar endast om att besluta om eventuella tilläggsåtgärder, sade kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) på bilbranschens seminarium Sadasta nollaan på fredagen.

Branschorganisationernas första reaktioner på åtgärderna har främst varit positiva. Inom bland annat logistikbranschen är man nöjd över att det inte föreslås ytterligare höjningar av bränsleskatten. Enligt Helsingin Sanomat har det förekommit vissa meningsskiljaktigheter om frågan inom regeringen och på fredagen skickade Centerns riksdagsledamot Ari Torniainen ut ett segervisst pressmeddelande.

– Regeringsprogrammets höjningar av bränsleskatten är redan genomförda och Centern godkänner inte nya höjningar under den här valperioden, säger Torniainen i pressmeddelandet.

Arkiv/Sofia Westerholm
Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) hoppas att målsättningarna i den nuvarande färdplanen ska räcka långt, men på hösten beslutar regeringen om eventuella tilläggsåtgärder. Foto: Sofia Westerholm/SPT

– Det krävs en mängd små och färdplanen är en helhet. På hösten får vi se hur långt vi har kommit för att nå målen och förhoppningsvis krävs inte mycket till, säger kommunikationsminister Harakka.

Biobränsle också utanför Norden

Henrik Hololei, generaldirektör vid Europeiska kommissionens transportsektion, deltog i seminariet med en hälsning om att kommissionen har ytterligare åtgärder på kommande för att nå klimatmålen. Men han varnade för problem om medlemsländerna tar alltför stor del av klimatpolitiken i egna händer.

– Ensidiga och okoordinerade åtgärder gör det omöjligt för vårt transportsystem att fungera ordentligt. Det kan innebära väldigt skadliga effekter för vår ekonomi som helhet, inklusive industrins konkurrenskraft och många människors jobb.

Ekonomen Pasi Holm, forskningschef vid Taloustutkimus, pekade däremot på Finlands särdrag och jämförde Finland med Sverige. Enligt Holm är den finska ekonomin mer utspridd och bygger i större grad på vägtransporter, vilket innebär att en eventuell höjning av bränsleskatten skulle drabba Finlands konkurrenskraft hårdare än grannlandets.

I Norden har man också satsat mycket på olika sorters biobränslen. Finska Neste är ett gott exempel på ett bolag som har investerat stora summor i biobränsle. Ett frågetecken har däremot varit om råvarorna, i första hand restprodukter, räcker till för att ersätta de fossila bränslena. Enligt Ilkka Räsänen, PR-direktör vid Neste, utvecklas det hela tiden tekniker som möjliggör användningen av nya råvaror.

– I övriga delar av Europa har biobränsle ofta endast kretsat kring jordbruket, men alldeles nyligen har också stora oljebolag börjat få upp ögonen för tekniken.

Miljöåtgärder lämnar hål i statskassan

Olika bilskatter utgör i dag en betydande del av statens skatteintäkter. Eftersom miljökriterier styr skatternas storlek förväntas skatteintäkterna minska klart i takt med att trafiken blir klimatvänligare.

– Det är frågan om väldigt stora summor. Innan vi vet hur vi annars kan lappa skattebortfallet så bygger min egen beskattningsmodell på vad vi kan få in via bilar på ett rättvist sätt, säger finansminister Matti Vanhanen (C) under seminariets politiska diskussion.

en minister som intervjuas med munskydd påMikael Sjövall/SPT
Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att det behövs en rättvis ny modell för bilbeskattning för att lappa hålet i statskassan då bilarna blir alltmer miljövänliga. Foto: Catariina Salo/SPT

Kai Mykkänen (Saml) berömmer regeringens stöd för klimatvänliga arbetsförmånsbilar, eftersom det påskyndar en förnyelse av bilbeståndet. Samtidigt anser han att bilskatten borde sänkas.

– Nu importerar Finland i stället mängder av gamla bilar med större utsläpp, säger Mykkänen.

Matti Vanhanen är däremot inte förtjust i tanken att locka finländarna att köpa fler bensin- och dieselbilar i samma stund som elbilarna håller på att slå igenom.

Ville Tavio (Sannf) anser att Finland borde hålla sig till EU:s miniminivå. Han kritiserade också regeringens planer på att kompensera mindre bemedlade personer som är beroende av bilar för eventuella prishöjningar.

– Det är en tråkig riktning att regeringen bara försöker göra allt fler människor beroende av stöd, säger Tavio.

Enligt miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) är ambitiösa och tydliga klimatmål viktiga för att företagen ska våga investera.

– Stränga direktiv är precis sådant som företagen uppger att har fått dem att satsa på innovationer och det är centralt för att Finland ska kunna gå i bräschen för en växande global marknad, säger Mikkonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter